StoryEditor
Hajdukput putujem

Ne vidimo neku zavjeru, ali ipak je malo previše: Hajduk u Kupu gostuje 12. put zaredom

18. rujna 2019. - 11:22

Svakog gosta dvanaest puta zaredom dosta. U srijedu 25. rujna Hajduk će u šesnaestini finala kupa igrati kod Mladosti u Petrinji, a to će “bijelima” biti dvanaesti kup susret zaredom u kojem neće biti domaćini!

Već tri i pol godine Hajduk nije bio domaćin kup utakmice. U međuvremenu ih je odigrao čak 11. Da sve bude baš precizno, jedna od tih, lanjsko finale, igrala se ipak na neutralnom terenu u Vinkovcima. 

Gostovanje u Petrinji bit će za Hajduk dvanaesta kup utakmica u nizu izvan Poljuda što je baš raritet. A ako ćemo cjepidlačiti i trinaesta. Jer zadnji put je Hajduk domaćin u kupu bio još u proljeće 2016. godine. Tada su se u polufinalu još igrale dvije utakmice, Hajduk je bio domaćin prve, Dinamo druge.

Nema sreće u ždrijebu 

O kako dugom periodu govorimo najbolje možda opisuje ova paralela, kada je put Hajduk zadnji bio domaćin kup susreta bilo je to u vrijeme prvog mandata Damira Burića na klupi. Tada je bijeli dres između ostalih nosio i Nicolas Velez. 

A ako Hajduk po očekivanju prođe Mladost, ponovno će u osmini finala biti gost. Naime, natjecateljski parovi na utakmicama pretkola, četvrtfinala i polufinala određuju se ždrijebom, a na susretima šesnaestine i osmine finala na osnovu koeficijenta uspješnosti klubova u natjecanju kupa u zadnjih pet godina. U šesnaestini i osmini finala Hajduk je po koeficijentu bio gost, a kasnije u četvrtfinalu, polufinalu jednostavno nije imao sreće u ždrijebu. 

Teoretski bi Hajduk mogao biti opet domaćin u četvrtfinalu ili polufinalu. Ali u izvlačenju kuglica Hajduk proteklih sezona baš i nije imao sreće. Morao je dvaput u goste Osijeku, pa Lokomotivi, Splitu... Dapače, zadnje dvije godine zaredom je u osmini finala morao na noge Šibeniku na Šubićevac, dvije godine zaredom u Gradski vrt u goste Osijeku u četvrtfinalu. Ne vidimo neku zavjeru. 

Dapače, i Rijeci će susret šesnaestine finala u Bujama biti 12. kup susretu u nizu izvan Rujevice (od toga su igrali dva finala na neutralnom terenu). No, za usporedbu, otkad je sličan sustav natjecanja u điru, protekle sezone Dinamo je bio domaćin Osijeku u polufinalu, Slaven Belupu u finalu, sezonu ranije Rijeci u polufinalu, Istri 1961 u četvrtfinalu. Propozicije bi valjalo mijenjati, malo revidirati.

Fešte u malim mjestima 

Opravdana je želja da su manji klubovi, niželigaši, domaćini u ranijim fazama kup natjecanja pa se tada parovi određuju na temelju koeficijenta uspješnosti u zadnjih pet godina natjecanja, po principu prvi nositelj s posljednjim, drugi s pretposljednjim... Za ta mala mjesta fešte su za sva vremena kada u natjecateljskim utakmicama ugošćuju Hajduka, Dinamo, Rijeku, Osijek... 

Sigurno će tako biti nogometni praznik i u srijedu u Petrinji, a pitanje pobjednika u toj fazi ne bi smjelo doći u pitanje bez obzira u kojem sastavu splitski sastav istrči. Ali posljednjih sezona kup se igra isključivo jednostrukim kup sustavom u svim fazama natjecanja. Međutim, 12 ili 13 gostovanja (ako Hajduk prođe) zaredom za jedan klub je ipak malo previše.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 12:51