StoryEditor
Hajduknastavlja se iživljavanje

Navijači bijesni, neki žele na utakmicu, Brbić moli za mudrost i dostojanstvo

Piše PSD.
27. studenog 2014. - 22:28
Odbijena je žalba Hajduka, ništa od "kupovine vremena" pa da se raspravlja tek idućeg tjedna po Hajdukovu prizivu na "jednu bez gledatelja" i da se ove subote igra u Poljudu protiv Zagreba s publikom.

Nadanja su pala u vodu; nadanja da će se u subotu igrati s publikom, da se s Rive navijači presele na utakmicu. U Poljudu se mora igrati bez publike. Po portalima navijači spominju kako će svejedno doći na utakmicu(?!), no u Hajduku upozoravaju da svi zajedno moraju biti mudri i razboriti.

Naime, utakmica protiv Zagreba naprosto mora biti odigrana bez gledatelja, po propisima. Da bude jedan gledatelj na tribinama utakmica se ne bi igrala, a Hajduk bi trpio nesagledive posljedice. Tim prije što već prošlog vikenda, u solidarnosti sa svojim navijačima, nije igrao derbi s Dinamom u Maksimiru. 

Propisi su neumoljivi, drugi susret da se preskoči značio bi automatski selidbu u niže rangove natjecanja. I s time se nije poigravati, to su propisi koji su pod kapom HNS-a, ali ujedno i pod okriljem UEFA i FIFA kao krovnih nogometnih organizacija.

Dakle, treba biti mudar da se Hajduku u ovom delikatnom trenutku ne nanese neprocjenjiva šteta.

Stoga sve poruke u stilu "mi ćemo isto doći na utakmicu" u Hajduku žele stišati, smiriti balun na zemlju.

Predsjednik Hajduka Marin Brbić nam kaže:

- Zapravo se ništa novo dramatično nije dogodilo, već smo ranije znali da moramo igrati bez gledatelja, ali eto, žalba nam nije uspjela. U ovom času molimo sve navijače da budu dostojanstveni na velikom skupu u subotu na Rivi koji će podržati naše zahtjeve za ravnopravnost u hrvatskom nogometu. Apeliramo da nam ne bi nekim nepromišljenim gestama otežali pregovaračku poziciju. Zato je bitno da ih na prosvjedu bude što više, ali da prođe sve maksimalno dostojanstveno i korektno, bez ikakve mrlje ili nereda! - kaže nam predsjednik Brbić.

U Poljudu naglašavaju kako Hajduk u subotu mora igrati protiv Zagreba utakmicu bez gledatelja i da to naprosto moraju svi zajedno shvatiti i prihvatiti, da budu legalisti. Nema alternative.

- A mi ćemo nastaviti s našim pravednim zahtjevima za ravnopravnost i za značajnim promjenama u hrvatskom nogometnom savezu. Naši zahtjevi su usmjereni za ravnopravnost svih klubova! I taj proces je započeo i traje - naglasio je Brbić.

Stoga je neophodno, za dobro Hajduka, da se emocije stišaju. Poruke u stilu – idemo na stadion, nipošto nisu opravdan potez i to je izravan put - u klupsku propast.

U Poljudu, dakle, moraju vrata ostati zaključana i tu nema dvojbe. U ovom slučaju to nije Hajdukov stadion, ni Hajdukova odluka, nego je utakmica "vlasništvo" HNS-a, u jedinoj ligi u kojoj Hajduk igra i igrat će. I kroz koju će se truditi za ravnopravnost.

Da uđe publika, utakmica se ne bi igrala, a to bi bila već druga "pimpinela" Hajduku, drugi neodigrani susret koji bi mu donio isključenje iz natjecanja i namijenio sudbinu Varaždina prije nekoliko godina.

Što bi značio silazak u petu ligu? Odlazak sponzora, te brzu ekonomsku propast kluba, praktično bi nestali svi prihodi, uključujući i tv-prava... S time se nije poigravati, a propozicije treba poštivati, one su vrlo jasne.

Hajduk je prije sedam dana poslao pravu poruku i ima naznaka da se neke stvari konačno mijenjaju, da se pokreću s mrtve točke, da se glas Hajduka čuje i sluša.

- Trebamo i želimo igrati da sve protekne u najboljem redu. Na žalost, bez publike. To trebamo otrpjeti. Bogohulno za klub bilo bi da se napravi bilo koji nedopušten korak, bilo kakva glupost – kaže Brbić.

Protiv Zagreba, dakle, sutra bez publike. A prosvjed na Rivi neka bude mnogoljudan i dostojanstven. Bez mrlje incidenata!

SLAVEN ALFIREVIĆ
Važno je znati

1. Hajduk naprosto NE SMIJE OTVORITI VRATA stadiona, nije to njegovo vlasništvo, nego je utakmica "vlasništvo" HNS-a. A Hajduk je dužan po slovu propisa odigrati je bez gledatelja.

2. Ako bude incidenata na način da utakmica ne započne, da makar jedan gledatelj bude na tribinama, onda se utakmica neće igrati, a Hajduku je to drugi takav prekršaj. Neigranje utakmice znači automatski ISKLJUČENJE IZ LIGE i to je najozbiljnija prijetnja, nije šala.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 15:53