StoryEditor
Hajdukžele biti pravedni

Najjači hrvatski klubovi već su srezali plaće svojim igračima, ali Hajduk će još pričekati razvoj situacije

26. ožujka 2020. - 20:30

Najlakše je plaće srezat... Ali, neće to još tek tako ići. U perspektivi, zacijelo hoće. Ali, ne žurimo pred rudo... Bit će tu povuci-potegni.

O tome se doduše već govori, zar nije naš nedavni sugovornik Tomislav Erceg - u tančine upućen u zbivanja  i razmišljanja - kazao kako će se sve stisnit. Uć u se. I da zaboravimo na nogomet kakvog smo dosad gledali. Dao je jasan pogled u budućnost. Bit će manje novca u optjecaju.

Što se tiče govorkanja o rezanju plaća, prva je počela Barcelona, da će oni u postocima rezat, na tragu su preliminarnog dogovora i o tome su razgovarali s Leom Messijem. Jedan od sportskih direktora Alberto Soler, razgovarao je i sa šefovima svih odjela.

Iz Belgije je stigla vijest kako Anderlecht ne može otrpjeti krizu (u njoj su odavna), a pitoreskni Gigi Becali iz Rumunjske, gazda ex Steaue (FCSB) najavio je drastične mjere:

- Nogometaši kod mene imaju po 10.000 eura mjesečno, sad će dobiti po 5000, pa što, nogometaši mogu živjeti i sa manje, sa tisuću eura mjesečno primjerice, a nastavi li se dugo ovako, ja ću reći zbogom nogometu, neću bacati novac!

Privatni su klubovi u većoj gabuli. Psihološki. Kod nas je Osijek dogovorio rezanje s kapetanom momčadi Milom Škorićem, ali je to ima bit Škorić objavio a da se nije sa svim suigračima dogovorio. I Dinamo je najavio „proljetnu rezidbu”. No, igrači i stručni stožer su jogunasti, nisu pristali. Ostali u klubu jesu...

I sad ide logično, što će Hajduk? Neće još ništa. Iz Poljuda su javili kako najprije čekaju kad će se sve normalizirati i vode računa o zdravlju. Prije 15. ili 20. travnja nema govora da bi bilo šta u svezi rezanja plaća napravili. Čekaju. Ne treba žuriti. Iz ove kože nitko ne može.

Suočeni sa sve više pitanja u tom smjeru, sročili su jučer priopćenje.

- Posljednjih dana učestali su upiti medija i pojačan je interes javnosti oko mjera koje namjeravamo poduzeti po pitanju funkcioniranja u okolnostima pandemije. Problem pandemije koronavirusa je bez ikakve dvojbe pogodio i sport, udarajući na njegovu suštinu u vidu sportskog nadmetanja, a posljedično i na poslovanje sportskih klubova.

Koliko god problemi u poslovanju bili vidljivi, a za neke od njih moguće i dramatični, Hajduk smatra da u ovom trenutku i dalje primarna briga klubova mora biti usmjerena na zdravlje svih, na prvom mjestu djelatnika javnih službi na prvoj crti obrane od pandemije, pa do svih građana, uključujući nogometaše, zaposlenike i navijače svakog kluba.

- Razmjere financijske štete uzrokovane koronavirusom, koje će nedvojbeno biti, moći ćemo utvrditi u trenutku kada ćemo imati jasniju sliku o tijeku i učinku pandemije, uključujući i tijek nogometnih natjecanja u Hrvatskoj. Sukladno tome moći ćemo i donositi mjere koje su utemeljene na činjenicama i samim time biti što pravednije za sve obuhvaćene tim mjerama.

- Što se tiče aktivnosti koje poduzimaju razni klubovi u Hrvatskoj i diljem Europe, imamo na umu da se poslovne politike klubova prema igračima i zaposlenicima značajno razlikuju od kluba do kluba, te ih je nemoguće sve obuhvatiti u univerzalno rješenje. Pratimo razvoj situacije imajući na umu temeljnu zadaću očuvanja funkcionalnosti i financijske stabilnosti, te ćemo svakako pravovremeno poduzimati mjere u tom cilju, istovremeno vodeći računa da te odluke budu uravnotežene i što pravednije prema svima, uključujući igrače i zaposlenike Kluba. O tim odlukama javnost će na vrijeme biti informirana.

Eto. Kako rekosmo, ne treba nam pitat prije sredine travnja. Za tri tjedna, recimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. kolovoz 2021 09:01