StoryEditor
Hajdukbrojke sve govore

Mijo Caktaš na putu u legendu: Hajdukov kapetan jedina je svijetla točka u ovoj tmurnoj sezoni

27. srpnja 2020. - 21:18
Ante Čizmić/Hanza media

Mijo Caktaš polako se probija u birano društvo Hajdukovih legendi. Nažalost ne po osvojenim trofejima u bijelom dresu, što bi svi navijači najradije voljeli, ali po učinku (točnije, golovima) svakako. Dvama pogocima u posljednjem susretu protiv Intera Hajdukov se kapetan dodatno približio ulasku među deset najboljih klupskih strijelaca svih vremena, kao i HNL-a.

Njegove su brojke sve impresivnije i on je zapravo jedna od rijetkih pozitivnih priča Hajdukove loše sezone. U skladu s brojem koji nosi na leđima (10) Mijo je drugu sezonu u nizu predvodio momčad i bio njezin najzapaženiji igrač. Prošle je sezone s 19 golova bio prvi strijelac HNL-a, ove je sezone zabio gol više, ali mu je obrana titule izmakla premda je bio poravnat s Mirkom Marićem i Antoniom Mirkom Čolakom kojemu je na kraju pripao naslov zbog manje minutaže od dvojice konkurenata.

Mijo je, dakle, i ove sezone isporučio. Radio je ono što se od njega očekuje, čak i više od toga. Jer, brojka od 20 golova fantastična je za bilo kojeg svjetskog napadača, a kamoli za veznjaka kojemu to ipak ne bi trebala biti primarna zadaća. No nije dvadesetosmogodišnji Dugopoljac samo zabijao, već je i razigravao, podređivao se momčadi i radio za nju.  A onda se u Zaprešiću momčad podredila njemu ne bi li mu pomogla opet osvojiti krunu prvog topnika lige. Bio je blizu, uvalio je dva, mogao i treći, ali nije prošlo. Nema veze, to ne umanjuje još jednu sjajnu Caktaševu golgetersku sezonu.

- Hvala mojim suigračima koji su se praktički u potpunosti podredili meni – rekao je Caktaš nakon zaprešićke utakmice.

Čast grčkom napadaču Dimitriosu Diamantakosu i svakom sljedećem igraču koji će ovog ljeta stići u Poljud, no dojma smo kako bi upravo ostanak Mije Caktaša bio najveće pojačanje Hajduka uoči nove sezone. U najboljim je godinama, ovdje je kapetan, vođa i igra sjajno, motri ga i izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić... Možda Caktaš razmišlja i o novom pokušaju u inozemstvu, što bi bilo posve razumljivo s obzirom na prikazanu formu, ali nema dileme da bi navijači voljeli da ostane. Barem još neko vrijeme. Ugovor mu traje do ljeta sljedeće godine i to je svakako jedno od gorućih pitanja s kojim će se Hajdukova struka čim prije morati pozabaviti.

Uglavnom, ako bi Caktaš ostao na Poljudu još barem jednu sezonu, za očekivati je da bi tada još malo podebljao svoj golgeterski konto. Trenutno je stanje sljedeće: Caktaš je u svim natjecanjima za Hajduk postigao 86 pogodaka, čime je na 12. mjestu poretka svih vremena, prema podacima kluba. A ako gledamo samo golove u prvenstvu, računajući i razdoblje bivše države, tu Mijo ima čast što je trenutno poravnat na desetoj poziciji s Ivicom Hlevnjakom sa 72 gola. Samo dva više (74) ima još jedna nažalost pokojna Hajdukova ikona, Jurica Jerković. Ako bi Mijo nastavio u istom ritmu, sljedeće bi sezone mogao ugroziti ne samo njih dvojicu, već i Vladimira Kragića (78), Tomislava Ercega (81), Slavišu Žungula (82)...  Sve same velikane i elitu Hajdukove povijesti. Na vrhu te slavne liste nalazi se Frane Matošić. Njegovih 179 golova vjerojatno nitko nikada neće dostići.

Kad smo već spomenuli Ercega, red je reći da je on s tim 81 pogotkom najbolji Hajdukov strijelac u HNL-u. Caktašu je potrebno deset golova da ga preskoči. Djeluje dostižno. Mijo je blizu i Topa 10 strijelaca HNL-a. Izjednačen je s Leonom Benkom na 14. mjestu, a do Marija Dodika (83) koji je deseti morao bi nadmašiti još nekoliko vrsnih napadača s naših travnjaka: Eduarda, Veldina Karića i Mladena Bartolovića.

Koliko je teško spojiti dvije sezone kakve je imao Caktaš dovoljno govori podatak da ni jedan Hajdukov igrač u povijesti HNL-a nije zabio toliko pogodaka u dvije uzastopne ligaške sezone kao on – ukupno 39 (19+20). Upravo je Tomislav Erceg došao blizu kada je u prvoj polovici 90-ih godina prošlog stoljeća zabio 18 i 17 golova, a Nikola Kalinić je prije desetak godina spojio 17, pa 15.

Čitajući sve ovo, jasno je zašto je Mijo Caktaš već neko vrijeme prvo ime Hajduka. Kroz Poljud su prolazili mnogi stranci od kojih se očekivalo mnogo, a najboljim se na kraju pokazuje domaći dečko. Ako Caktaš u narednom razdoblju ne promijeni dres, već bi za manje od mjesec dana mogao krenuti u lov na nove jubileje (jedan od njih je i 100 golova u svim natjecanjima za Hajduk!). Ipak, Hajdukovim navijačima i generalno vodstvu kluba sada je najvažnije stvoriti konkurentniju momčad koja može igrati atraktivno i dopadljivo, biti učinkovita i ispuniti zadane ciljeve. A tko bi vukao napad - Caktaš, Diamantakos, Jairo ili netko četvrti - tada bi bilo manje važno.

Mijo Caktaš brojke u dresu Hajduka

Nastupa (u službenim natjecanjima): 216

Golova: 86

- prvenstvo: 72
- Kup: 4
- Superkup: 1
- europska natjecanja: 9

Hajdukovi strijelci u prvenstvu (računajući i prvenstvo Jugoslavije)

1. Frane Matošić 179

2. Leo Lemešić 109

3. Petar Nadoveza 108

4. Zlatko Vujović 100

5. Bernard Vukas 94

6. Slaviša Žungul 82

7. Tomislav Erceg 81

8. Vladimir Kragić 78

9. Jurica Jerković 74

10. Ivica Hlevnjak, Mijo Caktaš 72

HNL strijelci

1. Davor Vugrinec 146

2. Igor Cvitanović 126

3. Joško Popović 111

4. Miljenko Mumlek 106

5. Ivan Krstanović 100

6. Tomislav Erceg 98

7. Nino Bule 89

8. Robert Špehar 88

9. Renato Jurčec 85

10. Marijo Dodik 83

11. Mladen Bartolović 78

12. Veldin Karić 76

13. Eduardo 74

14. Leon Benko, Mijo Caktaš 72

Hajdukovi strijelci u HNL-u

1. Tomislav Erceg 81

2. Mijo Caktaš 72

3. Zvonimir Deranja 53

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 08:51