StoryEditor
Hajdukanaliza utakmice

Marko Livaja bio je početak, sredina i kraj današnje Hajdukove pobjede: Tramezzanijev prokušani recept opet je upalio

3. travnja 2021. - 16:30
Ronald Goršić/Cropix

Marko Livaja bio je početak, sredina i kraj današnje Hajdukove pobjede u Kranjčevićevoj. Zabio je prvi gol na utakmici, asistirao za drugi, bio je centralna točka gotovo svakog napada, oduzimao je loptu u svojoj polovici, sudjelovao u duelima, trpio udarce i bio konstantna opasnost za Lokomotivinu obranu.

A ta pobjeda došla je kao i sve pobjede Bijelih u posljednje vrijeme. Hajduk je prvo strpljivo tražio gol, a zatim inicijativu prepustio protivniku i vrebao priliku za zaključenje susreta iz tranzicije ili nekakve polušanse.

Paolo Tramezzani danas je na raspolaganju imao sve igrače osim Dimitriosa Diamantakosa, koji je ionako sve dalje od prve jedanaestorke, i Darka Nejašmića, na kojeg se također do sada nije posebno oslanjao. Doduše, Talijan je Marija Vuškovića, koji je na EURO-u do 21 godine odigrao 245 minuta, odlučio ostaviti na klupi, ali može se reći da je na terenu u Kranjčevićevoj bila praktički najjača momčad.

Bijeli su na početku kontrolirali posjed i preuzimali određenu dozu minimalnog rizika u fazi napada. Lopte su uglavnom išle na Livaju ili Umuta, ovisno o tome tko bi se spustio nisko, ili bi se tražili Todorović i Čolina na širokom prostoru po bokovima. Ukratko, gledali smo sve ono što smo i do sada imali prilike vidjeti.

Samir Toplak svoju je momčad očekivano postavio u niski/srednji blok kako bi prvenstveno spriječio situaciju da se nekome od hajdukovaca ostane veći prostor u centrali, u čemu je uglavnom i uspijevao. No i najdiscipliniranija obrana je ranjiva protiv individualne kvalitete, a neupitno je da je Marko Livaja posjeduje. Tako je u 15. minuti iz situacije koja nije obećavala postigao sjajan pogodak isključivo zahvaljujući svojim tehničkim sposobnostima. Loptu koju mu je poslao Marco Fossati u kretnji je namjestio glavom na svoju lijevu nogu i sjajnim volejom pogodio suprotnu stranu gola Krunoslava Hendije.


Fossati je u kratkom roku gotovo samostalno stabilizirao vezni red Hajduka i nametnuo se kao jedan od igrača koji najmanje varira u svojim predstavama. Ništa drugačije nije bilo ni danas, a situacija iz 28. minute najbolje opisuje što talijanski veznjak donosi Tramezzaniju. U fazi susreta u kojoj su Bijeli još uvijek aktivno tražili novi pogodak, Stefan Simić se odlučio za izlet u protivničku trećinu. Povukao je loptu i uputio dodavanje koje je presječeno. Lopta se odbila do Fossatija na centru, koji je riješio potencijalno nezgodnu situaciju vrativši loptu Kaliniću, a zatim se u brzom trku spustio između dva stopera kako bi primio loptu i signalizirao Simiću da privremeno zauzme njegovu poziciju u veznom redu.

Promatrano u širem kontekstu, radi se o zanemarivoj sitnici, ali smjer u kojem Fossati razmišlja i odgovornost koju preuzima na sebe njegove suigrače čini sigurnijima, a momčad otpornijom na potencijalno rizične situacije. Jer Fossati je mogao izabrati mnogo riskantnije rješenje od vraćanja lopte Kaliniću, isto kao što se nije morao spustiti po loptu duboko u zadnju liniju i spriječiti Lokomotivu da izađe u visoki presing.

Njegova igra uvelike olakšava posao obrani, koja je danas ponovno bila na visini zadatka, bez obzira na to što je na terenu umjesto Vuškovića bio Kristian Dimitrov . Tramezzani je, po već uobičajenoj špranci, nakon postignutog pogotka (a naročito nakon drugog) odlučio prepustiti loptu protivniku, pa su tako domaćini u drugom poluvremenu 59% vremena imali loptu u svojim nogama i više dodavanja od Hajduka - 212 naprema 142. No izglednu priliku nisu uspjeli stvoriti, što zbog dobre igre Bijelih u fazi obrane, što zbog nedostatka kvalitete u svojim redovima.

Vodeći se logikom iz prijašnjih nekoliko utakmica Bijelih, vjerojatno je već i Livajin pogodak bio dovoljan za tri boda, ali priču je definitivno zaključio Umut u 48. minuti. Livaja ga je pronašao sjajno odmjerenim ubačajem na drugoj stativi, a Turčin se samo naklonio. Mora se naglasiti i da je kod tog pogotka značajnu ulogu odigrao i domaći kapetan Kyriakos Papadopoulos koji je ostao preduboko i spriječio da se Umut nađe u zaleđu.


Ovo je bila još jedna rutinska i sigurna pobjeda Bijelih protiv osjetno lošijeg protivnika i evidentno je da je Hajduk počeo lakše dolaziti do bodova protiv „malih ekipa”. Disciplinirana obrana, stabilan vezni red predvođen „metronomom” Fossatijem i individualna (čitaj: Livajina) kvaliteta u napadu za sada djeluju kao dobar recept protiv momčadi iz donjeg dijela ljestvice, što je važno za samopouzdanje igrača u borbi za četvrto mjesto u prvenstvu.

Bijele sada čekaju susreti sa Slaven Belupom i Istrom, a novih šest bodova prije derbija s Osijekom čine se kao realan scenarij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2021 16:41