StoryEditor
Hajdukprvoligaši nikako da se sastanu

Marin Brbić: Nezadovoljni smo, oko Udruge se ništa ne događa

9. studenog 2019. - 10:49
hajduk_lokomotiva23-201019

Više od mjesec dana prošlo je od posljednje odgode sastanka na temu potencijalne obnove Udruge prvoligaša, a koji se trebao održati nekoliko dana prije ogleda Hrvatske i Mađarske na Poljudu. 

Međutim, od tada nije bilo nikakvih konkretnih vijesti na tu temu. Ni “a” ni “be”, ni traga ni glasa.

Hajdukova inicijativa za obnovu Udruge jedan je od zahtjeva “bijelih” u pregovorima s HNS-om, pokušajima da se normaliziraju odnosi kluba i Saveza. Međutim, zapinje već na toj praktički prvoj točki od sedam Hajdukovih predloženih na putu za normalizaciju odnosa. Pa neka se spomenuta utakmica reprezentacije igrala u Splitu, ali bez sudjelovanja Hajduka. A sve se skupa vuče još od ljeta.

Izvršni dopredsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza Marijan Kustić zauzeo se da se procedura pokrene, ali pritom ne može klubovima dekretom nametnuti rješenje, samo može pozvati sve na razgovor. Još u srpnju, na startu sezone, održan je inicijalni sastanak klubova. Tadašnji dopredsjednik Hajduka Lukša Jakobušić je kolegama opširno elaborirao zašto je dobro obnoviti Udrugu. 

Da se ne repriziramo previše, prije svega zbog trenutno mizernih prihoda klubova od televizijskih prava, potom manjka utjecaja klubova... Tako su prihodi od TV-prava u, po broju stanovnika ne toliko brojnijim državama, Danskoj i Izraelu, veći nevjerojatnih 27,5, odnosno 11 puta. 

Idući sastanak trebao se dogoditi u rujnu kada se trebalo razgovarati o Hajdukovim idejama, ali nije. Na trećem sastanku bi se potom glasovalo.

Taj drugi sastanak klubova, desetorice prvoligaša o novoj Udruzi, točnije “rasprava o mogućnostima koordiniranog rada klubova”, trebao se potom održati u petak 4. listopada. Makar nekima od njih ta ideja, jasno, nije bliska (Dinamo, Osijek), tada je odgođen jer nekim klubovima termin nije odgovarao. 

Naime, tog su dana igrali Istra 1961 i Inter Zaprešić, dok je Varaždin bio na neplaniranom putu za utakmicu u Splitu koja se trebala igrati u nedjelju, pa je prebačena dan ranije zbog čuvanja travnjaka za utakmicu reprezentacije. No, gdje smo sada, mjesec i kusur dana kasnije? Ima li nekog novog termina?
- Nezadovoljni smo dinamikom vezano za sastanak oko Udruge prvoligaša – rekao nam je u startu predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić.

- Stalno imamo usmena obećanja da će se sastanak dogoditi u najkraćem mogućem roku, ali ništa se ne događa. Od tog prošlog termina prošlo je više od mjesec dana. Ne razumijemo u čemu je problem – kazao je Brbić.

Iste pitanje postavili smo i HNS-u, Kustiću. 

- Sastanak na tu temu će se održati nakon završetka ovog reprezentativnog ciklusa u kojem nam je vrlo bitna utakmica protiv Slovačke na koju smo trenutno usredotočeni. Nakon okončanja tog ciklusa (poslije Slovačke u Rijeci slijedi i prijateljski susret s Gruzijom u Puli, op.a. ) će biti organiziran sastanak – najavio je Kustić.

Utakmica sa Slovačkom igra se 16., a ona s Gruzijom 19. studenoga. Potom očekujemo sastanak. Udruga bi pak, ako se klubovi uopće dogovore, mogla krenuti od idućeg ljeta. Međutim, ovim tempom i za takve projekcije valjalo bi se već požuriti.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 00:43