Hajduknajstariji i najbolji

Ljubav koja ne može proć: Torcido, sretan ti 69. rođendan!

Piše Slaven Alfirević

Danas je rođendan Torcidi, utakmica sa Slavenom "pala" je dva dana ranije, ali se koreografijom i emocijama rođendan splitskih navijača unaprijed proslavio u Poljudu. Hajduk je počastio torcidaše pobjedom, a kakvo je bilo ozračje u Poljudu ne bi bilo pogrešno da se za najboljeg aktera utakmice u pobjedi "bijelih" izabralo baš Torcidu; kako smo to i znali povremeno, za sličnih prigoda i uraditi.

Sjever je nosio "bijele" sve do nove pobjede.

Sretan Ti rođendan, sve najbolje Torcidi koja je uvijek mlada i uvijek ima "oko dvadeset godina". Mlađarija koju srce vuče... Okupljena, osnovana prije 69 godina.

Kako to volimo pisat: neka puhnu u svjećice i požive vječno poput Hajduka. Jedna duša, a dva tila.

Poznata je priča, na današnji dan 1950. godine skupili su se navijači Hajduka ne bi li organiziranim navijanjem sutradan, 29. listopada Hajduk srušio Crvenu zvezdu i domogao se prvog naslova prvaka poslije Drugog svjetskog rata.

Splitski, dalmatinski studenti iz Zagreba su stizali feratom, svi zajedno se poslije našli na splitskoj Pjaci...

Priča vam se čini stoput ispričana, ali baš kao i Velo misto, pričat će se dovijeka, opet i iznova, bezbroj puta. I nikad nas neće štufat. Neka znaju naraštaji šta dolaze.

A Crvena zvezda? Nego šta, pala je u tom navijanju, vulkanu i potresu na Starome placu, bi poražena. Hajduk je golovima Bernarda Bajde Vukasa i Bože Brokete slavio sa 2:1, u konačnici postao prvak bez poraza te 1950., a ostalo je zapisano kako se užežin tog velikog meča, Torcida rodila, sveo baš danas, 28. listopada!

Suvišno je puno riječi, rođendan je da se obilježava i slavi. U to ime, sretno!

#HAJDUK#TORCIDA