StoryEditor
Hajdukproblemi na golu

Josip Posavec upao je u krizu, a razloga za to je nekoliko; Ali, je li zaslužio baš tolike kritike?

Piše Antonio Juričić
5. studenog 2019. - 12:36

Josip Posavec upao je u svojevrsnu krizu. Krizu koja se svakom vrataru sporadično događa tijekom njegove karijere.

Golovi koje je primio protiv Gorice, pogreška protiv Slaven Belupa koja je Hajduka mogla stajati bodova i generalni dojam nesigurnosti koje vratar Bijelih u posljednje vrijeme pokazuje izazvale su salve kritika na njegov račun.

Teško je reći da one nisu utemeljene, no, jesu li baš potrebne u ovom trenutku?

Posavec je dokazao svoju vrijednost dok je još bio na posudbi na Poljudu, a to je ponukalo sportskog direktora Hajduka da njegov ugovor otkupi od Palerma, i to za svotu koja nije baš uobičajena za klub koji se hvali svojom vratarskom školom.

Za vrijeme Oreščaninovog mandata ponajviše se istaknuo dvama segmentima koji su izuzetno važni u modernom nogometu - igri nogom i anticipaciji.

U posjedu je služio kao ispušni ventil za izigravanje protivničkog presinga, a u fazi obrane nerijetko je bio korektor obrani koji je stajao daleko od gola i skupljao duge lopte koje bi protivnik slao u nadi da će iznenaditi Hajdukovu obranu. Naravno, ni oni "klasični" vratarski segmenti - obrane nisu izostali.

Dolaskom Damira Burića Posavec je postao nebitan u fazi napada, odnosno u trenucima kada Bijeli imaju posjed, dok su mu i reakcije u fazi obrane prorijeđene zbog specifičnosti novog sustava.

Dodajmo tu i ozljede koje ga muče već neko vrijeme i dolazimo do zaključka da je pad forme bio gotovo neizbježan.

No, to ne znači da je Posavec sada odjednom loš vratar ili da ga nije trebalo otkupiti ili da Hajduk treba tražiti novo rješenje. Barem ne još. Postanu li njegove loše predstave pravilo, a ne iznimka, jasno je da će stručni stožer i uprava kluba morati razmisliti što im je činiti, ali još nije vrijeme za to.

Marin Ljubić je, kako sada stvari stoje, otpisan. Blažević ima već 33 godine i teško da bi donio iskorak u kvaliteti u odnosu na Posavca, bez obzira na iskustvo, dok s Baždarićem treba mudro postupati.

Okretanje nekakvim vanjskim opcijama koje su realne, kao što je primjerice Lovre Kalinić, također nema pretjerano smisla. Jer ako je zbog loših igara izgubio mjesto u reprezentaciji, a u klubu nije ni drugi vratar, zbog čega bi on bio iskorak u odnosu na trenutnog čuvara mreže Bijelih?

Vratari su čudne biljke, prepušteni su sami sebi i imaju možda i najveću odgovornost na terenu - ne primiti gol. Gotovo svaka obrana u javnosti se percipira kao najnormalnija stvar, a svaka pogreška je promatrana kroz povećalo, koliko god mala bila. Stoga je povjerenje momčadi, stručnog stožera, uprave, ali i javnosti neophodno da bi im samopouzdanje bilo na razini koja će im omogućiti pružanje dobrih predstava.

Sve u svemu, Josip Posavec je trenutno prvi vratar Hajduka i njegovo mjesto u ovom trenutku ne bi trebalo doći u pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 10:27