StoryEditor
Hajdukrujan odmiče

Još se čeka sastanak o Udruzi prvoligaša: Hajduk je iznio svoje prijedloge, a nakon inicijalnog sastanka čeka se idući korak

Piše Slaven Alfirević
26. rujna 2019. - 00:12

Dva su, među inim, goruća zahtjeva Hajduka ka normalizaciji odnosa s HNS-om, pisalo se o tome i ponavlja se, podsjećamo: povratak Udruge prvoligaša i kadrovske promjene u Sudačkoj komisiji kao prvi korak ka zahtjevu za uvođenje stranog povjerenika za suce.

Zadržimo se ovom prigodom na prvom uvjetu, na traženom povratku Udruge prvoligaša kao samostalnog subjetka. Dokle smo došli? Čekamo... Datum druge sjednice još nije utanačen.

Prva je bila, podsjetimo, u prvoj polovici srpnja, bio je to tzv. inicijalni sastanak o obnovi Udruge prvoligaša, a spominjalo se tada rujan kao idući korak. Rujan odmiče i ništa još.

Istina je i to, nije priša. Nije, jer ako i dođe do preobrazbe Udruge i prihvati se Hajdukova incijativa da se Udruga obnovi kao samostalni subjekt, s time bi se krenulo tek od iduće sezone, na ljeto. Ranije ne može.

No, momenat nam je podsjetiti na razgovor od srpnja kad su se u Zagrebu sastali prvoligaši, Hajduka su zastupali predsjednik uprave Marin Brbić, dopredsjednik Lukša Jakobušić i odvjetnik Tomislav Kasalo, a dopredsjednik Jakobušić je izložio smjernice kojima Hajduk želi vratiti Udrugu prvoligaša pod okrilje klubova: vratiti joj samostalnost, a ne da bude pod skutima HNS-a...

Bilo bi to za opće dobro svih klubova, pa nema logičnog razloga da se bilo tko opire toj inicijativi.

Iščekujući termin drugog sastanka na kojem bi i ostali klubovi izašli sa svojim prijedlozima, podsjetimo se Hajdukova ekspozea iz prezentacije Lukše Jakobušića.

Što bi to Hajduk, što to predlaže ostatku lige klubovima s kojima dijeli dobro i zlo?

1. Znatno proširenje ovlasti u odnosu na one definirane važećim statutom HNS;

2. Pravo na vođenje i organiziranje lige;

3. Pravo na vlastiti profesionalni menadžment;

4. Pravo na donošenje vlastitih internih akata;

5. Pravo na raspolaganje tv-pravima lige i brendom lige, odnosno pravo na raspolaganje svim komercijalnim pravima lige.

U to ime predlaže se i ovo:

1. Ponovno pregovaranje o svim trenutno važećim komercijalnim ugovorima koji su sklopljeni u odnosu na HT prvu ligu;

2. Naknando učlanjivanje lige u EL (Europske lige), udrugu koja je dionik socijalnog dijaloga s UEFA, ECA i FIFPro, a sve u svrhu proširenja zaštite interesa lige na međunarodnoj razini.

Tko bi se ovome suprotstavio? Nastavak sjednice očekuje se uskoro, što god to značilo, sukladno obećanju Marijana Kustića koji se založio da se klubovi uopće sastanu i počnu diskutirati o svojoj budućnosti, kao što su to započeli u srpnju.

Hajduk je iznio prijedlog i sad očekuje da se dogovor – proširi.

#HAJDUK#SASTANAK#UDRUGA LIGAšA

Izdvojeno