Hajduksve je otvoreno

Je li Istra Burićev labuđi pjev? Novi sportski direktor trebao bi odlučiti o budućnosti stratega Bijelih

Piše Slaven Alfirević

Damir Burić ostaje do Istre, za Istru, u nedjelju, a dalje će o treneru mislit i glavnu riječ voditi - novi sportski direktor Hajduka.
To je sukus službene objave predsjednika uprave Marina Brbića. Pitate se odmah, a kako iz toga iščitavamo korak dalje? A što vi mislite?

Sportskog direktora odabrat će Brbić, pretpostavlja se da će odluku primit na znanje i da neće imat primjedbi članovi Nadzornog odbora, to bi bilo normalno. A dalje?

Nego, kako je Burić iščitao objavu Brbića? Je li se zagrcnuo? Vidi li se kao trener Hajduka i u tjednu nakon Istre? Što bi Hajduk trebao uradit kontra Puležana pa da mu i dalje produže vijek trajanja na klupi “bijelih” i nakon jesenske sezone?

Da podsjetimo, na našim stranicama smo zagovarali logiku da se ne povlače potezi ishitreno; da se najprije na vrh piramide stavi sportski direktor. Najprije nasljednika Saše Bjelanovića odaberite, pa onda dalje neka on probire po svom guštu, pomalo, makar sve bilo iznova.

Je li onda Burić stvarno trener Hajduka još samo protiv Istre i gotovo?

Bilo bi to prejednostavno tvrditi, makar je opće stanje duha da se čeka objava sportskog direktora, tu je favorit Mario Stanić, a da trener postane Igor Tudor, nitko se tome ne bi opirao. Od trenutka kad je Tudor ostao bez Udinesea, ta je opcija u glavama “svuda oko nas”, kao logično rješenje, “kad” i “ako”.

Tudor i Stanić u paketu trebali su ući u Hajduk zajedno prije godinu dana, ta je storija poznata. Tada je Tudor povukao Stanića, sada bi moglo bit obratno i ta njihova poveznica golica maštu. Čim je Stanić promoviran za prvog kandidata za sportskog direktora, a Tudor je slobodan, odmah je bilo lako sastaviti novu Rubikovu kocku. I to rješenje ne napuštamo, jer je logično, makar vam nitko unaprijed to neće i potvrditi.

Zazivali smo pošteno rješenje Marina Brbića da ostavi Damira Burića i protiv Istre i sad se to dogodilo. Međutim, svrbi nas odmah krenut korak dalje. Računamo da će Hajduk pobijediti Istru i nesumnjivo je da će i Burić i momci za oproštaj od sezone dat sve od sebe da se zaokruže pobjedom na drugom mjestu. Što je vrlo solidan plasman.

Je li onda Istra Rubikon da se pobjedom i trener održi? Recimo, svlada Istru sa... ne pretjerujmo... 2:0 i tko će mu onda reći “svejedno idi, dobri čovječe”?

Međutim, nismo zaboravili da su prije zadnja dva kola očekivanja glasila imperativno SVIH ŠEST BODOVA, a dva su se već izgubila u Zaprešiću. Nismo zaboravili ni prvu Brbićevu rečenicu, “nismo zadovoljni...”, pa neka Burića nisu smijenili, nego ga ostavljaju spremit momčad za sva tri boda kontra Istre.

Sve je otvoreno, sigurno da je toga i Burić svjestan, mogao bi knjigu napisat: kako je proživljavao najprije harangu, a onda i smjenu u nastavcima. Sjetit će se stariji koji pamte Hajdukova previranja osamdesetih godina da je situacija vrlo slična jeseni 1986. kad je Sergije Krešić vodio Hajduk s mnogim pegulama (lom noge Nenada Gračana), usprkos svemu prolazio i europske prepreke (OFI i Trakija), trudio se afirmirati mlade igrače (Milanko, na primjer), ali mu je otkaz visio u zraku, titralo je neko neobično nezadovoljstvo. Ostavili su mu da vodi i dvoboje protiv Dundee Uniteda (0:2, 0:0), što je bila praktično nemoguća misija. A bio je spakiran već nasljednik s novom energijom za proljeće, bio je to Josip Skoblar.

Promjena nije bila u hodu, nego nakon jesenskog dijela prvenstva. Vrlo slično. Gotovo nalik. Danas kazati da Burić vodi Istru i onda je gotov, nije fair prema Buriću, a ne mora ni biti. Uostalom, Brbić je s mjerom i oprezom sastavio svoje priopćenje, objavu i obznanu. Pa ne žurimo.

Druga je stvar što mi korak dalje iščitavamo sve u stilu “Buriću još Istra, a svi čekaju Stanića i Tudora!” A i Stipu Pletikosu iza kantuna, ako ne odmah, a ono na proljeće, ne pišemo to prvi put, makar smo svjesni mnogih kondicionala, “kad” i “ako”.
Mario Stanić, ponavljamo, i dalje je prvi “pick” za sportskog direktora, a dotad se zadovoljimo konstatacijom da trener Burić jaše sve do Istre, a dalje ćemo vidjet. Strpljen, spašen.

#HAJDUK#DAMIR BURIć