StoryEditorOCM
Hajdukamerički san

Je li Hajduk prerano pustio svog dragulja? Evo zašto mislimo da je prodaja Biuka odličan posao

3. siječnja 2023. - 11:44

Stipe Biuk na putu je za Los Angeles, a raspravlja se je li Hajduk prerano pustio svog dragulja, je li se mladi Biuk, koji je tek napunio 20 godina trebao još bolje etablirati u dresu “bijelih”...

Činjenica je da je Hajduk u smiraj 2022. godine realizirao odlazak Marina Ljubičića u LASK, aktivirana je opcija otkupa od austrijskog kluba za tri milijuna eura, te je prodao Stipu Biuka u Los Angeles FC za osam milijuna eura.

Netko će reći da prodaju obiteljsku srebrninu. No, smatramo da je poanta sasvim drugačija. Tko bi bio sretniji od “bijelih” da su se obojica još bolje u proteklom vremenu nametala i igrala u bijelom dresu.

Potez trebamo gledati i kroz dvije izjave izrečene nedavno na Skupštini, kad je Lukša Jakobušić rekao “dobro bi nam došlo još pet milijuna eura, ali ne kukamo, ne zadužujemo se...”

Prezentirajući proračun, financije, član uprave Ivan Matana nagovijestio je da bi se do kraja godine mogli dogoditi priljevi u blagajnu, aludirajući kako “umijemo mi zabiti gol u 98. minuti”.

Osvježili blagajnu

Tako se i dogodilo, Hajduk je osvježio blagajnu, što mu je očito bilo potrebno.

Napokon, prodati Biuka za osam milijuna eura, ne može bit nego – dobar posao.

Iščekivati još da mu cijena skoči bilo bi nerealno. Pa kad su ranije odbili neke ponude, kad Biuk ni sam nije želio ići u Rusiju i kad su odbili Sampdoriju i Bordeaux s manjim brojkama, jasno je da je Los Angeles bio dobra prigoda.

image

Stipe Biuk na aerodromu u Amsterdamu, na putu za Los Angeles

Privatni album

Biuk je odličan posao iz nekoliko razloga:

1. Financijski aspekt je vrlo dobar, a s ovim se otvara i MLS tržište, što je posebno značajno kad se 2026. godine u SAD-u, uz Kanadu i Meksiko priređuje i Svjetsko prvenstvo. Amerikanci će uradit sve da MLS bude top-liga do 2026. i to nije više liga staraca i isluženih igrača, nego angažiraju i mlade zvijezde, perspektivne igrače i to puno govori. A to je dobro i za Biuka i za reprezentaciju, nije točno da će Biuk sad bit daleko od očiju...

Pomalo nedorečen

2. Drugi razlog da je to dobar potez i dobra prodaja jest činjenica da je mladi Stipe već dvije godine više-manje nedorečen. Talent je neupitan, bože moj, ali iz nekih razloga je stagnirao.

Dobra ponuda, a nedorečen u Hajduku, dva su razloga da se prihvati osam milijuna eura.

Ako su prodani Ljubičić i Biuk, Hajduk ima dovoljno mladih igrača da ih razvije i etablira, kao što su Pukštas, Prpić, Ćubelić, te Krolo koji je sad na posudbi u Šibeniku, a ima ih još iz juniora, sad su s prvom momčadi Vrcić, Antunović, Hrgović...

Bez obzira na sve okolnosti i žal prosječnog navijača Hajduka što mladi odlaze, reagira se često bez dubljeg promišljanja okolnosti. Zaboravlja se da je Biukov transfer u zraku već više od godinu dana, da ga je Hajduk u međuvremenu čuvao i sačuvao, sve do opipljive ponude, a tu je i želja nogometaša da iskoristi ponudu, otkrije Ameriku...

Hajduku su transferi praktično jedini pravi izvor značajnijih prihoda, sve dok ne počne ozbiljnije igrati grupne faze UEFA natjecanja.

I zato je po nama prodaja Biuka za osam milijuna eura i dobar i logičan posao. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 03:53