StoryEditor
Hajduksjeverni vjetar

Jakobušić je vjerojatno dao ostavku jer klub nema snage za drastičnije zaokrete koje je on smatrao neophodnima, htio je izbjeći mogući sukob s Brbićem

Piše Frane Vulas
5. studenog 2019. - 10:43

Lukša Jakobušić podnio je ostavku na mjesto dopredsjednika Hajduka.

Njegovu ostavku prihvatio je predsjednik Uprave “bijelih” Marin Brbić s kojim se, kako doznajemo, rastao u prijateljskim odnosima unatoč razmimoilaženjima o smjeru u kojem bi klub trebalo voditi u nekim segmentima. Jakobušić je bio za drastičnije zaokrete, zazirao je od kompromisa na koji ni u ovom slučaju nije htio pristati.

Iznenadna ostavka dogodila se jučer kada je povjerenje od Brbića dobio trener Damir Burić, no nije povezana s time. Jakobušić je obrazložio svoj nagli odlazak kojim je klub ostao bez svog, po hijerarhiji, drugog čovjeka u operativi.

- Ostavku podnosim iz osobnih razloga, ali mi utoliko nije nimalo lakše. Protekli mjeseci na mjestu dopredsjednika su me učinili ponosnim, posebice zbog načina na koji su me prihvatili svi, od suradnika u klubu, do građana Splita i navijača. Posebno zahvaljujem predsjedniku Marinu Brbiću što mi je pružio priliku da budem dijelom veličine kao što je Hajduk, ali i za razumijevanje kojim je prihvatio moju odluku.

Tu veliku čast sam se svim srcem trudio obnašati s maksimalnom odgovornošću. Međutim, iz navedenih razloga u postojećim okolnostima ne bih mogao Hajduku dati ono što mu svaki zaposlenik mora dati i ono što je Hajduku sada potrebno, pa je nužno ustupiti mjesto nekome tko će to moći, na radost svih nas kojima je Hajduk važan dio života. Nastavljam se radovati budućim uspjesima Hajduka – poručio je Jakobušić nakon rastanka s “bijelima” preko službene stranice.

I zadržao se na tome. Unatoč našem pokušaju nije želio ulaziti u dublje analize, čuvajući prije svega interese kluba.

Proljetos je Brbić prijatelja Jakobušića privolio da mu se priključi u novom mandatu na čelu “bijelih”. Potonji, bivši prvi čovjek VK Juga je izazov prihvatio. Angažmanom Jakobušića i Bore Primorca na mjestu voditelja Akademije činilo se kako se Hajduk pojačava i mimo igračkog kadra.

Doista, u nešto manje od pola godine obnašanja dužnosti dopredsjednika Uprave Jakobušić je ostavio jako dobar dojam. Bio je čovjek sa znanjem, idejom, inicijativom, s liderskom crtom. Znao je što želi, ali i kako to provesti u djelo. No, kako doznajemo, a što je ono što se može i iščitati između redaka njegovih u celofan kurtoaznosti umotanih oproštajnih izjava, nije se baš sve u i oko Hajduka odvijalo smjerom i dinamikom koju je priželjkivao.

Jakobušić je bio prvi čovjek najuspješnijega hrvatskog vaterpolskog kluba. Kada se pojavi problem, navikao se odmah hvatiti u koštac s njime. Nije se libio donositi odluke. A prije svega bio je za odlučne zaokrete. Nije želio ulaziti u kompromise, što je nerijetko na Poljudu bio slučaj. A Brbića, čovjeka koji ga je doveo u Hajduk, nije želio u tome zaobilaziti, čak mu biti i smetnja.

Navodno je smatrao kako će prije ili kasnije zbog toga doći do razmimoilaženja s Brbićem kojeg kao čovjeka i suradnika iznimno cijeni, pa je ovim činom to u korijenu sasijekao. Smatrao je da ovakav Hajduk nema snage za odlučnije zaokrete koje je smatrao neophodnim, pa je procijenio da je najbolje da se povuče.

Trenutna kriza prve momčadi nije bila ključna za ovaj potez. Dapače, bio je uvjeren da će se pobjedom nad Osijekom momčad vratiti na pravi put. I sam je znao napominjati kako ključni problem Hajduka dugo nije kriza rezultata već kriza upravljanja.

S druge strane dosta je patio i privatni život, zbog odvojenosti od obitelji koja je ostala u Dubrovniku. To je Jakobušić i istaknuo. No, na to je i ranije bio spreman. Na to da neće moći napraviti ono što smatra da je najbolje, barem ne željenom brzinom, i na to da se izbjegavaju zaokreti, pa i konfrontacije kad su potrebne, baš i nije.

Bilo je pritom i dosta bočnih udara oko kluba. Najviše je udarao sjeverni vjetar, iz pravca Zagreba. Takav je slučaj od početka drugog Brbićeva mandata. Otkad je izabran, Brbić je na udaru glasne opozicije. Zato se dobrim dijelom na udaru kao kolateralna žrtva našao i Burić.

Odlazak Jakobušića novi je veliki udarac Hajduku, veći nego što je percepcija šire javnosti, nova promjena i još jedno snažno upozorenje kako s upravljanjem nešto jednostavno ne štima.

#HAJDUK#LUKŠA JAKOBUŠIĆ

Izdvojeno

07. srpanj 2020 04:31