StoryEditor
Hajdukkomentar

Iz Hajduka se ne oglašavaju u vezi diskriminatorne odluke Šibenika, jer najgore je kad te žale. Bolje je kada te prave budalom...

18. listopada 2021. - 12:53

Susret Šibenika i Hajduka prošao je mirno, bez nereda, kako i priliči jednoj nogometnoj utakmici. Dalmatinski derbi prema službenim podacima došlo je pogledati 1.668 gledatelja, što je bilo manje od 50 posto od ukupnog kapaciteta stadiona za tu utakmicu (3.503). Od toga je gostujućim navijačima za istočnu tribinu pripalo 590 ulaznica, što znači da je Šibenik u dalmatinskom derbiju (praktički jedinom „derbiju” koji „narančasti” igraju u HNL-u), došlo pogledati nešto više od tisuću navijača.

Odnosno, ne znamo uopće jesu li to navijači Šibenika, jer su na zapadnu tribinu mogli ući stanovnici Šibensko-kninske županije neovisno o tome koji klub podržavaju, dok to isto nisu mogli učiniti žitelji Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, čak i ako su simpatizeri šibenskog kluba.

Već smo pisali o tome kako su iz Šibenika pokušali opravdati svoju odluku „šupljim” priopćenjem nakon kojeg su ih PU šibensko-kninska i MUP ostavili na vjetrometini, odbivši sugestiju da su sudjelovali u donošenju diskriminatorne odluke kojom se stanovnicima triju dalmatinskih županija zabranila prodaja karata za zapadnu tribinu, a to je onda rezultiralo očekivanim ishodom – polupraznim tribinama.

Direktor Šibenika Jure Zoričić nekoliko dana prije utakmice rekao je da očekuje rasprodani Šubićevac, ali ta izjava se pokazala sasvim promašenom, bez obzira na to što je bio lijep dan, a satnica prava „obiteljska”. Šibenčani su, dakle, pravdajući se strahom od nereda, diskriminirali stanovnike triju dalmatinskih županija i namjerno si smanjili posjećenost utakmice za više od 50 posto, što zaista djeluje kao luksuz u ligi u kojoj gotovo trećina ukupne gledanosti otpada na utakmice u kojima igra Hajduk.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

U Hajduku, pak, o svemu šute, kao što je to već postao i običaj. Jedino je Božo Pavković iz Odjela za odnose s javnošću splitskog kluba kratko prokomentirao situaciju na Gustafssonovoj presici u petak:

„Ovo nije prvi put i ne podržavamo takve odluke, ali to je pitanje za institucije koje su je donijele. Voljeli bismo vidjeti odluku i zašto je ona donesena pa ćemo po potrebi reagirati”.

Ipak, utakmica je došla i prošla, a klub očigledno još ne smatra potrebnim reagirati na odluku koja je direktno usmjerena prema navijačima Hajduka, a koja se zbog želje organizatora (HNK Šibenik) da ide linijom manjeg otpora pretvorila u pitanje ustavnosti.

Iz HNS-a su rekli da „klubovi imaju autonomno pravo organizirati prodaju ulaznica prema svojim uvjetima i pravilima, dok god su ona u skladu sa zakonima RH i relevantnim propisima HNS-a”, ali ovdje se postavlja pitanje je li ovakva odluka Šibenika zaista u skladu sa zakonima RH, a onda i s Ustavom. Iz Šibenika, naime, nisu naveli temeljem koje zakonske odredbe su donijeli odluku o zabrani prodaje ulaznica osobama po županijskom ključu.

Vodeće ljude u Hajduku to očigledno ne brine. Ekipa je došla u Šibenik na poluprazan stadion, izgubila i otišla kući. Poraz i sporna odluka organizatora koja, ako se na nju ne reagira, ostavlja mogućnost da se možda ubrzo pretvori u praksu i drugih klubova (sjetite se Koprivnice 2019.), valjda su već davna prošlost.

Diskriminatorne organizacijske odluke drugih klubova, Lovrićev penal u 82. minuti kojeg ne ide pregledati (a za kojeg čak i Bruno Marić kaže da nije postojao), nakon što Bebek u sličnoj situaciji (koja jest prekršaj za kazneni udarac) ostane nijem i također ne ide pregledati snimku, treba ostaviti onima koji ih donose da se misle nad njima. Ne treba kmečati, mijaukati ili što već. Jer, kao što je Jakobušić rekao prije nešto manje od godinu dana, kada je predstavljen kao novi predsjednik Uprave Bijelih - najgore je kad te žale.

Očigledno je bolje kada te prave budalom...

item - id = 1135915
related id = 0 -> 1148640
related id = 1 -> 1148616
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2021 10:46