StoryEditorOCM
Hajduko ključnom pitanju

Ivan Leko: ‘Poznavajući Livaju, ne bih se baš kladio da neće igrati. Sa Sahitijem imamo problem‘

Piše A. J.
31. ožujka 2023. - 10:18

Hajduk nakon reprezentativne stanke sutra gostuje kod Šibenika (19.10 sati).

Trener Bijelih Ivan Leko ima probleme s ozljedama igrača otkad je preuzeo klupu splitskog kluba, a najnoviji udarac zadala mu je ozljeda Marka Livaje, koju je pretrpio u utakmici protiv Walesa na Poljudu.

Na Lekinoj konferenciji za medije pred utakmicu očekivano se najviše pitanja odnosilo na situaciju s najboljim igračem Hajduka...

Startali ste na klupi Hajduka pobjedom protiv Šibenika. Kakvu utakmicu sutra očekujete?

- Bit će to teška utakmica. Imamo protivnika koji je s istim trenerom počeo sezonu i sada im je opet na klupi. Uzeli su četiri boda protiv Osijeka i Dinama. Tako da možemo očekivati ekipu koja će biti puna samopouzdanja i vjere. Ovdje su izgubili 2:1, tamo su s nama odigrali 1:1. Nama je i po tradiciji gostovanje u Šibeniku jedno od težih i mi se spremamo na to.

Može li Livaja igrati? Što je sa Sahitijem, Prpićem?

- Kad je Marko izašao s utakmice, možete zamisliti kakva je bol bila. To je igrač koji voli igrati i koji živi za to. Mi se još nadamo da može biti s nama, imamo još jedan trening. Do danas nije mogao trenirati, ali danas ćemo vidjeti. Svi znamo koliko je Marko bitan. Što se tiče Sahitija, imamo problem s njim. On je trebao biti ključan igrač, a nema ga. On želi, ali to je velika bol i ne može. Nije trenirao, tako da i da bude uz ekipu, to je daleko od nivoa koji je potreban. Prpića, Grgića i Kalika nema. Eleza i Lovre nema već otprije.

Jeste li pričali s Lukom oko situacije s njegovim bratom?

- Pričamo mi puno, između ostalog i o tome. Njegov brat je primjer pravog hajdukovca i profesionalca. Svi o njemu samo nižu hvalospjeve. On je borac i svima nam je teško i svi se nadamo da će mu naknadno smanjiti kaznu barem za još godinu. Luki ova situacija nije lagana, ali trebala bi mu biti motivacija da bude još bolji i da slijedi bratov primjer.

Što ste mogli napraviti u ova dva tjedna, s obzirom na to da niste imali cijelu ekipu na okupu?

- Treninzi su specifični, imaš mali broj igrača i radiš nešto u malim grupama. Teško možeš s 12 ili 14 igrača previše raditi na taktici. Nastojali smo ih fizički i mentalno odmoriti, dizati ih ovaj tjedan i popravljati nešto. Teško je nešto na grupnoj fazi, ali tako je kako je. Ja sam sretan što nas je što manje u ovom periodu, jer to znači da izbornici cijene naše igrače.

Kako vidite situaciju što je mali broj igrača pozvan u mlađe uzraste reprezentacije?

- Mi možemo biti ponosni na naše juniore, kako igraju i kakve rezultate ostvaruju. Što da kažem za pozive Igora Bišćana i Joeyja Šimunića... Poznajem ih dobro i sigurno je da na njih nitko nema utjecaja.

Kako ste vidjeli nastup A selekcije?

- A reprezentacija je nastavila na način na koji smo se navikli. Jako dobro i stabilno. Šteta rezultata protiv Walesa, ali igra je bila dobra. U Turskoj smo imali golmana da nas spasi kad to treba i nakon toga smo lagano došli do bodova.

Možete li nam u postocima reći koliko je Livaja blizu nastupa? I ako on ne bude mogao, hoće li ga zamijeniti Kalinić?

- Ja samo mogu govoriti o željama. Moja želja je 200 posto da on zaigra i znam da Marko želi igrati. Ako bol bude takva da to bude bilo moguće, siguran sam da će igrati. Ako on ne bude mogao, onda će igrati Nikola. On dobro trenira i može odigrati dobro.

S obzirom na to da ste dva tjedna ionako trenirali bez Livaje, ako ne bude mogao igrati protiv Šibenika, mislite li da ćete uspjeti prikriti njegov izostanak?

- Ja bih volio da se to ne odrazi jako, ali to je naš najbolji igrač. Kad maknete Benzemu iz Reala, ili Haalanda iz Cityja, to nisu iste momčadi. Tu je i psihološki segment... Kad Marko nije igrao, momčad je teško pobjeđivala. Mi se spremamo za to ako Marko ne bude mogao, ali poznavajući njega, ne bih se baš kladio da neće igrati.

Šibenik je posebno motiviran protiv Hajduka...

- Ja očekujem Hajduk motiviraniji od Šibenika i za mene je to normalno. S druge strane, jedan od najboljih igrača Šibenika je bivši igrač Hajduka i naravno da će se on htjeti pokazati.

Ako ne bude Livaje, je li Krovinović taj koji bi trebao biti vođa momčadi?

- Filip je svakako jedan od naša tri-četiri najbolja igrača. Ima svoju odgovornost, tako da ja ne očekujem ništa drugačije bio Livaja na terenu ili ne. Ali slažem se da je on taj koji treba uzeti na sebe utakmicu u situacijama kada je malo teže - zaključio je Leko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 12:15