HajdukHajdučke dileme

Ima li još uja u svići? Svaka utakmica ispisuje svoju tragiku i to vodi u 'smijeniti ili ne, pitanje je sad'

Piše Slaven Alfirević

Hoće li onda u Hajduku smijenit trenera Damira Burića i kad će? Jučer nisu. Međutim, to malo znači, svaki dan, novi je dan za priču. Nastavak priče.

I mi smo kao u školi za pačiće male: učili smo, učili, od ponedjeljka do petka, al' se nismo makli dalje od početka.

Pa smo i jučer, u gluhu nedjelju, nakon sumornih 1:1 u Zaprešiću baš kao nakon duple popijene Gor(č)ice (dva poraza od 1:2), odnosno nedavnih 0:4 protiv Rijeke, u identičnoj dilemi glede smjene Hajdukova trenera.

Oće li i kad će? Prije ili kasnije?

Ispisali smo već retke i retke na tu temu, pro et contra za trenera koji (kao i svatko) ima svoje mane, ali je isto tako i činjenica da trpi prosvjede od trenutka kad za to (po nama) nije (još) bilo realne podloge.

Pa se lavina počela kotrljati, te stvarati psihozu koja zaveže kopačke, nije da nije...

Uglavnom, činjenica je da su u međuvremenu eskalirali i prosvjedi. A Hajduk je mijenjao lica u dobro i loše (remi u Maksimiru, katastrofa s Rijekom), borio se s ozljedama i kartonima, svaka je utakmica imala ispisanu svoju tragiku,kao "mala Antigona" da bismo sad u Zaprešiću, pomagli gledali novi čin: da je barem utakmica kontra zadnjeg Intera za "lavanda momke" bila manje pegulana, lakše bi sad bilo dočekati Istru i Božić. I u miru za sedam dana podvlačiti crtu – kako dalje.

Hajduk je u teškoj situaciji jer je sve odjednom kaotično:

1. Trener je na rubu

2. Nema sportskog direktora (Stanić, Nikoličius, Kepčija... gdje je tu Primorac?)

3. Bilo bi potrebno osvježiti, pretresti momčad, tko ispada, koga dovest

4. Sveukupno stanje otežava poziciju i predsjedniku Marinu Brbiću na kojega se također sručio dio kritika; on je obećao drugo mjesto kao imperativni cilj.

Dakle, mora Brbić u ime proklamiranog cilja povući određene poteze. Koji je pravi tajming, a nema puno vremena.

Bilo bi najlogičnije da se prvo riješi pitanje sportskog direktora, a onda da novi "sportski" povuče figure iz domene svoje kompetencije.

Parcijalno rješavati ne bi bilo mudro, pa je stoga nedjelja bila - kako to vole reći u Hajduku kad se obveze odigraju petkom ili subotom - "obiteljski dan za predah". Da se natalože dojmovi.

Sa 1:1 u Zaprešiću Buriću se dodatno zaljuljala pozicija i zalud je sagledati koliko je taj rezultat plod subjektivnih okolnosti, od izostanaka, preko autogola, sve do nedosuđenog penala.

Burićev zbroj na gostovanjima ukupno je vrlo slab, ostaje kao bizaran podatak da Hajduk nije slavio u gostima još tamo od Varaždina i kraja srpnja, nanizao je osam utakmica zaredom bez pobjede (i još devetu u kupu, eliminaciju iz Gorice).

Smjena da ili ipak ne?

Hoće li imat priliku vodit Hajduka još protiv Istre u nedjelju pa da se onda, za sedam dana u miru trezveno podvuče crta ispod jeseni?

Bilo bi to, s naše točke gledišta, pošteno, mislimo da se i predsjednik Hajduka Marin Brbić bavi tom mišlju, da mu ostavi još tu Istru, pa da se onda vidi.

Ili sve preko koljena? Drugo mjesto, da, al' svi su došli u bod-dva!

Brbić je u Zaprešiću rekao kako je razočaran ali da treba dojmove prespavati; u tom slijeganju prošla je i nedjelja.

Radni tjedan neće nas ostaviti bez novosti, možda i klub zaželi službeno komunicirati već danas, puno je toga u zraku, nedefinirano, a stanje, rekosmo, kaotično.

O Buriću smo štošta ispisali. Mnogo toga u njegovu obranu. Pa i ovo sad u Zaprešiću izaziva nas konstatirati kako to nije bilo baš tako užasno loše, ako netko tako misli. I kako je zbilja bilo pegule. I da je Burić iz svojih razmatranja i traganja otkrio da na desnog beka pošalje Tahiraja koji bi se tu doista možda i mogao u perspektivi snaći; već duže vrijeme ga Burić priprema za tu ulogu (kad ne bude Juranovića i Bašića).

Oni koji kontriraju nama koji ga branimo, kazat će, pitat će se. A misle da znaju odgovor:

- Može li Burić pokrenuti ovu momčad Hajduka, koliko joj nove snage može udahnuti, ne samo u trenutku za Istru, nego i na zimskim pripremama?

Sve je na tapetu i čeka se...

Bez pobjede od srpnja

Burić na gostovanjima (ne računamo nižerazredne uspjehe u Petrinji i ...Vranjicu)

Varaždin – Hajduk 0:3

Slaven Belupo – Hajduk 2:1

Osijek – Hajduk 1:0

Rijeka – Hajduk 1:1

Istra 1961 – Hajduk 1:1

Lokomotiva – Hajduk 0:0

Gorica – Hajduk 2:1

Dinamo – Hajduk 1:1

Inter Zaprešić – Hajduk 1:1

xx

9 1 5 3 9:9 8

xx

U kupu eliminacija: Gorica – Hajduk 2:1

 

#HAJDUK#DAMIR BURIć#MARIN BRBIć