StoryEditor
Hajduknovi trener, novi sustav

Igor Tudor najavio je promjenu formacije, evo tko bi mogao profitirati od te odluke, a tko bi mogao izgubiti svoje mjesto

Piše Slaven Alfirević
7. siječnja 2020. - 22:54

Igor Tudor mijenja Hajdukovu ploču igre, impostaciju, vraća se sebi omiljenom sustavu 3-5-2 koji će izazvati mnoge promjene u strukturi igre, ali posljedično i promjene sastava “bijelih”.

Stoperi će dobit mjesto više, u veznom redu nastaje, potencira se gužva, gotovo da se neka radna mjesta ukidaju, na primjer pozicija duplog zadnjeg veznog ili Jradijeva uloga veznog-polu-napadača.  Koliko će Tudoru trebati da momci uhvate nove mehanizme igre? Ipak su to velike promjene u samo godinu dana.

Siniša Oreščanin je nakon Željka Kopića u ova doba lani krenuo u Tursku s jasnom namjerom da izgradi igru (a rezultat će potom doći kao posljedica) s naglašenim posjedom baluna. Teško se ulazilo u protivnički šesnaesterac, ali je Hajduk plijenio kombinatorikom, što jest, jest, nikad tako u zadnje vrijeme lijepe igre “bijelih” kao u doba Oreščanina.

Pisali smo kako je to Siksova “tiki-taka”, a što nam je on  još u začetku u hotelu Kempinski na rivijeri Antalyje negirao, jer “nije to prava tiki-taka, Hajdukove podneblje traži življu igru”. Svejedno, mnogo joj je bila nalik.

Damir Burić je stigao poslije Oreščanina i odmah se uhvatio ukoštac s tom Siksovom nazovi uspavankom; proklamirao je hitro prebacivanje baluna prema naprijed, brzu preformaciju, kontranapad. Vratio je Burić pravo građanstva dugoj lopti, koja je prethodno bila gotovo zakonom zabranjena. Ta novina, igra s više temperamenta, na prvi pogled se jako svidjela, Burić je krenuo furiozno, a i sam, na sugestije o kakvoj se promjeni radi, pristao je na takva novinarska zapažanja, pa smo pisali “ako je “Oreščanin bio Guardiola, onda je Burić više sličan Kloppu”.

No, nije imao na raspolaganju Salaha ili Firmina i da ne nabrajamo vedete Liverpoola. Tek, usporedba s Kloppom na kraju je zvučala kao klopka. Hajudukova igra, posebno u gostima nije plijenila komplimente kao na samom startu, a što je bilo uzrok Burićeva odlaska. Druga je stvar što je uprava mogla reći pomoći ćemo Buriću kupnjom adekvatnih igrača, vjerujemo mu. Ne, oni su se odlučili na zahvat promjene trenera i – igre.

Igor Tudor, dakle. I njegova davnašnja izjava kako mu je trenerski omiljen bivši suigrač iz Juventusa Antonio Conte. Nije jedini, dakako, taj sustav vole i Giampiero Gasperini (sada u Atalanti) i Gasperinijev bivši pomoćnik, hajdukovac, Tudorov prijatelj, sada uspješan u Veroni Ivan Jurić. Promjenom na 3-5-2, što je izrijekom potvrdio i Ivan Kepčija, sportski direktor, drugačije će se slagati momčad.

Evo kako je mi vidimo i koje su to novine...

1. Stefan Simić bi trebao biti libero, zapovjednik, do njega neprelazni Ardian Ismajli i sad se otvara mjesto za prosperitet mladog Marija Vuškovića. Tudor, kao stoper koji se plasirao u Juventus ima ih što podučiti. Da ne bi oskudijevao u stoperima bilo bi dobro pronaći još jednog lijevog stopera da se konkurencija pojača.

2. Bekovi kao krila – otvara se prostor da bekovi nasrnu visoko naprijed, jasno je da je to Juranović zdesna i to je idealna varijanta, baš kao što se na lijevoj strani pojavljuje alternativa Čolina – Dolček, kao štafeta. Mnogo će se trošit, bit će prostora za obojicu.

3. Bradariću komande – u novom sastavu Bradarić bi iskustvom, ali i time što poznaje Tudorov rad i ideje trebao preuzeti uzde sredine terena, djelujući iz pozadine, a la Pirlo. Uostalom, nešto slično je Tudor uvježbavao (Kouassi mu je tada bio lijevi bek) na pripremama u Rovinju, ali je tada Bradarić ubrzo otišao, a za njim i – Tudor. E sad, ako je tu Brada, kako će se naći mjesta za Nejašmića?

4. Gužva u veznom redu – tri su stopera, sva su krila, ako napadač bude samo jedan ili – što bi Stanko Poklepović rekao “jedan i po’”, onda nema previše mjesta za vezne. Hamza Barry je tu važan kotač, rekoše da bi ga zadržali. Ako je tu i Mijo Caktaš, najskuplji i najvredniji, koliko mjesta ima za ostale? Na dvije spojke, na 8 i 10 po starinskim brojevima vidimo Barryja i Caktaša, s time da nadareni Darko Nejašmić, kojemu je Oreščanin raširio sva vrata, a Burić ih nije zatvorio, sad odjednom konkurira da bude alter ego kako Bradariću, tako i Barryju. A gdje je još najava kako će baš mladi Dino Skorup biti ta prirodna zamjena ako Barry ode (u Mađarsku)? U takvoj podjeli karata odjednom se sužava prostor za Bassela Jradija (Bass, Buriću omiljen), pa Stanka Jurića ili Anthonyja Kalika, Ivana Delića, Tonija Teklića, Jakova Blagaića...

5. Fali pravi napadač – u špicu, kako će ih rasporediti, dvojicu ili “jednog i pol”? Zasad su nominalno tu Jairo, kojega Tudor dobro poznaje jer su zajedno bili u solunskom PAOK-u, te Samuel Eduok koji je mnogo obećavao, a malo dao, Buriću se nije isplatio. Eduoka je još u doba Oreščanina Saša Bjelanović bezecirao, pa onda i doveo. Koliko bivših u 365 dana: Oreščanin, Burić, Bjelanović... Uglavnom, položaj napadača na terenu bit će drugačiji. Ima naznaka da bi Tudor rabio i impostaciju 5-4-1, ili 3-5-1-1, to su sve nijanse na zadanu temu sa tri stopera. A napadač kao bingo prijelaznog roka se čeka.

#HAJDUK#IGOR TUDOR

Izdvojeno