StoryEditor
HajdukBrbić u Londonu

I Europa podržava Hajdukove zahtjeve

19. listopada 2019. - 09:55
hajduk_inter19-220919

I Europa je za to da se u Hrvatskoj osnuje Udruga prvoligaša, odnosno da se opet osamostali, te izdvoji iz zagrljaja iliti ralja krovne nogometne kuće kao što je HNS. 

Hajdukova borba da se vrati Udruga prvoligaša kao izdvojeni subjekt znana je priča o kojoj već i vrapci na krovu živkaju, a povratak samobitnosti Udruge proglašen je i prvim zadatkom ka normalizaciji odnosa Hajduka i HNS-a.
Sve se to zna kao i to da je drugi po redu sastanak glede moguće obnove Udruge prvoligaša zakazan za 4. listopada odgođen, jer trima klubovima taj termin odjednom nije odgovarao, Varaždinu, Istri 1961 i Inter Zaprešiću.

Izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić nam je nedavno prisnažio kako se nije dogodilo ništa dramatično, nastavak rasprave o Udruzi nije otkazan, nego samo privremeno odgođen i novi termin će uskoro biti zakazan.
E, prije tog termina, proteklih dana u Londonu, predsjednik uprave Hajduka Marin Brbić pribavio je inozemne poene da Udruga zaživi. I Europa je sklona da se Udruga prvoligaša formira u Hrvatskoj.

Naime, Marin Brbić je sudjelovao na sastanku “European Club Advisory Platform – London”, a ta platforma okupila je preko 300 sudionika iz više od 200 europskih klubova, i to u organizaciji European Leagues - međunarodne udruge nogometnih liga.

Brbić se sastao s predsjednikom European Leagues Lars-Christerom Olssonom, te glavnim tajnikom Georgom Panglom koji podržavaju i zagovaraju osnivanje Udruge prvoligaša, a spremni su doći i podijeliti svoja mišljenja i iskustva kako bi HT Prva liga postala dio europskog udruženja, odnosno elitnoga nogometnog društva.

Na platformi se razgovaralo i o novom sustavu europskih natjecanja od 2021. do 2024. godine, kako s natjecateljskog tako i s financijskog aspekta.

Održano je pritom i nekoliko panela, zajedničkih diskusija o problemima i izazovima kojima se susreću klubovi kako u svojim domicilnim prvenstvima, tako i pri europskom iskoraku, a naglašena je i važnost dobre organizacije domaćih natjecanja kroz koje se klubovi plasiraju u Ligu prvaka i Europsku ligu.

Jači za europsku podršku u Hajduku se nadaju da će se i ostali hrvatski klubovi prikloniti ideji obnove Udruge, što bi trebalo sve zaokružiti do iduće sezone. Listopad je, vremena ima dovoljno, premda pomalo već curi... 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 21:53