HajdukŽivio fond solidarnosti!

Hajduku se smiješe novi milijuni, ali ima jedna 'caka'...

Piše Frane Vulas
15. lipanj 2017. - 21:39

Od tzv. "fonda solidarnosti" Hajduku je u ovo doba mercata od potencijalnih transfera Perišića, Nikole i Lovre Kalinića, Bradarića, Andrijaševića, Eleza, Čopa... "u igri" gotovo četiri milijuna eura.

Ako spomenuti bivši igrači "bijelih" promjene sredinu (ali samo u slučaju ako odu u drugu državu!), klub s Poljuda bi mogao biti bogatiji za iznos koji bi mogao dosegnuti i četiri milijuna eura.

Po našoj računici oko 3,8 milijuna. Ali i da se samo jedan-dva od spomenutih transfera zaista ostvare na Poljudu će zadovoljno trljati ruke, jer će i u tom slučaju od "tantijema" ubrati lijepu svotu. Krenimo redom.

Dio tog novca već je navodno "na putu". Rijekin Bradarić karijeru bi trebao nastaviti u talijanskoj Bologni, a od tog transfera Hajduku bi u konačnici (ne sada, kroz duži vremenski period) trebalo pripasti oko (najmanje) 200 tisuća eura za vrijeme koje je igrač proveo na Poljudu.

“Fond solidarnosti” ukupno iznosi pet posto od cijelog iznosa odštete kod pojedinog transfera. Klubovi koji imaju pravo na naknadu iz fonda (transfer mora biti iz jedne države u drugu) trebali bi dobiti po 0,25 posto od ukupnog transfera za svaku sezonu u kojoj je igrač napunio 12, 13, 14 ili 15 godina, te po 0,5 posto za svaku od sezona u kojoj je igrač napunio 16, 17, 18, 19... i tako sve do 23. godine.

Dakle sve ovisi i o tome koliko je koji igrač vremena proveo u Hajduku. Napominjemo, sve su ovo naše grube, odokativne računice. Pitanje je tu kako su se ugovorno vodile pojedine posudbe, kako su bili regulirani ti ugovori po pitanju fonda solidarnosti.

Najveća faca na tržištu nogu od ovog ljeta najviše traženih bivših igrača Hajduka je Ivan Perišić. Navodno su za igrača Intera najviše zagrizli Manchester United i PSG. U slučaju da taj transfer bude u visini odštete kojom barataju talijanski mediji, cca 55 milijuna eura, Hajduk bi mogao zaraditi oko 1,3 milijuna eura.

Drugi kapitalac mogao bi biti Nikola Kalinić čiji bi transfer iz Fiorentine mogao iznositi oko 30 milijuna eura. U tom bi slučaju Hajduk zaradio oko nešto više od milijun eura. Ali ode li Kalinić u Milan, kao što pišu mediji na Apeninima, Hajduk neće vidjeti ništa. Riječ je o klubu iz istog nacionalnog saveza.

Za Lovru Kalinića Everton je Gentu nudio navodno 20 milijuna eura, a na koncu je i više od toga platio mladog čuvara mreže Sunderlanda Jordana Pickforda. Ako bi ovog ljeta Lovre zaista za takvu cifru promijenio sredinu, sada kada je kao opcija otpao klub s Goodison Parka, "bijeli" bi inkasirali oko 800.000 eura.

Bradarić je samo dio trojca bivših igrača Hajduka u Rijeci za koje se ovog ljeta očekuju inozemni transferi. Andrijaševića navodno najviše želi belgijski Gent i spreman je ponuditi 4 milijuna eura, a od toga bi Hajduku trebalo pripasti oko 180 tisuća eura.

A ako zaista Elez preseli u njemački Schalke u transferu koji po sedmoj sili "piza" pet milijuna eura, klubu s Poljuda bi kroz neko vrijeme na račun trebalo sjesti oko 150 tisuća eura. Naime, Elez je već sa 19 godina otišao iz Hajduka, zato klubu s Poljuda i pripada manji dio kolača.

A ako pak Duje Čop iz Cagliarija preseli u Fenerbahče u transferu koji se procjenjuje na između pet i šest milijuna eura "bijeli" bi mogli inkasirati oko 160 tisuća eura.

Stoga ni ne čude riječi nedavne predsjednika uprave Hajduka Ivana Kosa na pitanje o Perišiću, Nikoli Kaliniću...

- To je najbolje. Ne utječete na kvalitetu svoje momčadi, a novci dolaze. Da je toga više bilo bi još ljepše.

Što će od toga zaista na koncu vidjeti klub s Poljuda znat ćemo krajem ljeta, odnosno prijelaznog roka.
 

Širok je raspon...

Mogući okvirni iznosi koji bi pripali Hajduku u slučaju transfera s obzirom na iznose odšteta koji se spominju:

Ivan Perišić – oko 1,3 milijuna eura
Nikola Kalinić – oko 1,05 milijuna eura
Lovre Kalinić – oko 800.000 eura
Filip Bradarić – oko 200.000 eura
Franko Andrijašević – oko 180.000 eura
Josip Elez – oko 150.000 eura
Duje Čop – oko 160.000 eura
Ukupno: oko 3,84 milijuna eura

 

#LOVRE KALINIć#NIKOLA KALINIć#FRANKO ANDRIJAšEVIć#FILIP BRADARIć#DUJE ČOP#IVAN PERIšIć#JOSIP ELEZ