StoryEditor
Hajdukmalo vidiš, malo ne vidiš

Hajdukovi vratari na pripremama treniraju s posebnim naočalama koje trepere, evo o čemu se radi

23. lipnja 2022. - 09:28

Lovre Kalinić i ostali golmani Hajduka na pripremama u Austriji sa naočalama na treningu. I to onima koje onako malo u ove vruće dane bacaju na očale za sunce, posebno one sportskije koje recimo koriste odbojkaši na pijesku.

Je da je Hajduk iz Splita, da se za golmane kaže da su onako malo na svoju ruku, ali to bi ipak bilo malo previše. Šalu na stranu, naravno da nisu u pitanju nikakve sunčane naočale, već posebne (Senaptec) strobe naočale namijenjene baš za vratarske treninge. Riječ je o posebno dizajniranim naočalama koje na specifičnim treninzima vratari koriste, ne samo nogometni već i u drugim sportovima (poput recimo rukometa). Baza je u tome da je riječ o naočalama koje su na trenutak kao obične, prozirne, a onda potom privremeno remete korisnikov vid zatvaranjem leće.

image
Robert Matić/hajduk.hr

Blinkaju, trepere leće u određenim vremenskim intervalima između prozirnih i neprozirnih. Stoga vratar na trenutak vidi loptu, a odmah potom je ne vidi. A ima zadatak u vježbi da usprkos tome uhvati upućenu loptu. Pa ti vidi (odnosno ne vidi) kako ćeš je uhvatit. A postoji i mogućnost da loptu koja se brzo kreće strobe naočale prikažu usporeno.

Strobe naočale su izrađene koristeći se tehnologijom tekućih kristala. Priznajemo, malo smo ih naravno i “guglali”. Treneri vratara su ti koji mogu regulirati zatvaranje, treperenje, namjestiti da ono bude duže ili da je interval kraći. Na ovaj način poboljšava se povezanost očiju, mozga i tijela sportaša. Poboljšavaju se performanse očiju u normalnim situacijama. Ova vrsta treninga poboljšava osjećaj u prostoru, reflekse vratara...

image
Robert Matić/hajduk.hr

Tehnologija nezadrživo napreduje i sve se više koristi i na treninzima u svim sportovima, a jednako tako idu naprijed i razmišljanja o sportu. Malo što se prepušta slučaju. Dronovi se već dugo koriste na treninzima za snimanja, čudili smo se kada je Liverpool svojedobno zaposlio trenera zaduženog isključivo za izvođenja auta... Ovaj način treninga u Hajduku su koristili i ranije, recimo i tijekom prošle sezone, ali sada nam je nekako zapeo za oko i htjeli smo i mi imati malo širu sliku o svemu tome. Hvala na pitanju, onim naočalama koje smo našli na netu cijena je cca 300 dolara komad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2022 09:30