StoryEditor
Hajduknajbolji od bilih

Hajdukov dragulj Jairo: Sretan sam što sam najbolji, za to treniram i igram cijeli život

Piše Frane Vulas
13. siječnja 2020. - 21:16
Split, 261019. Stadion u Poljudu. Utakmica 1. HNL izmedju Hajduka i Slaven Belupa. Na fotografiji:Jairo De Macedo Da SilvaVojko Bašić/Hanza media

Jairo de Macedo da Silva je Hajdukovac godine. 

Brazilac je najbolji nogometaš Hajduka u 2019. po ocjenama sa službenih utakmica odigranih tijekom prošle godine.
Prema prosječnim ocjenama koje su sportski novinari vašeg dnevnog lista dijelili za prikazano na susretima “bijelih” odigranim prošle godine, 27-godišnji krilni napadač pokazao se najboljim. Odmah uz bok Jairu bio je Mijo Caktaš, slijede potom Josip Posavec, Darko Nejašmić, Ardian Ismajli, najbolje ocjenjeni u 2018. Josip Juranović, Stanko Jurić... 

Presudile su nijanse između Jaira i Caktaša. Prosjek ocjena Jaira u prošlogodišnjim izvještajima Slobodne Dalmacije bio je 6,49, a najboljeg strijelca prošlosezonske HT Prve HNL Caktaša 6,46. Razlika je sićušnih 0,03!

Na tragu nekadašnjeg “Trofeja Bili” u potrazi za najboljim nogometašem “bijelih” u 2019., ravnali smo se istim kriterijima kao i prethodnih godina kada je ta titula pripadala Juranoviću (2018.), Nikoli Vlašiću (2017.). Kriterij je bio prosječna ocjena igrača koja se dobije kada se u obzir uzmu sve službene utakmice tijekom godine (prvenstvo, kup, Europa).

Pritom je dodatni kriterij koji je morao biti zadovoljen da bi igrači bili u konkurenciji bio da su morali odigrati barem 50 posto utakmica tijekom godine (startavši ili ulaskom s klupe). Kako je Hajduk tijekom 2018. odigrao 41 službenu utakmicu, u obzir su uzeti svi igrači koji su odigrali barem 21 susret. Takvih je na koncu od 39 igrača koji su nastupili bilo devet, a što je i pokazatelj brojnih promjena na Poljudu.
- Svi se trudimo odigrati najbolje, dati maksimum, pomoći momčadi. Ne znam jesam li iznenađen, ali sam sretan što sam po ocjenama bio najbolji igrač Hajduka – komentirao je Jairo koji je s momčadi na pripremama u turskom Beleku.            

Tijekom godine Jairo je, dojmljivo, propustio samo dva susreta, oba zbog - kartona. U 39 susreta zabio je 15 golova po čemu je bio drugi od “bijelih” (iza Caktaša sa 22) i osam asistencija po čemu je bio najbolji.
Kako bi ti ocijenio vlastite predstave tijekom prošle godine? Jesi li to očekivao, jesi li zadovoljan?
- Svi se mi uvijek nadamo najboljem, treniramo i igramo cijeli život zbog toga. Iskreno, zadovoljan sam svojim igrama. Naravno da uvijek može biti i bolje – skromno će Jairo.

Da nismo (pre)strogi u kriterijima pokazatelj je da su čak trojica “bijelih” tijekom rezultatski promjenjive godine zaslužila ocjene devet, Jairo, Caktaš i Jurić. Nisu to bile “lažne devetke”, makar su ih u dva od tri slučaja dobijali igrači kojima nije strana ni ta uloga na terenu. Jairo je devetku dobio kada je zabio dva pogotka na utakmici Inter – Hajduk (1:3) u ožujku, a jednom i osmicu kad je zabio dvaput na susretu Hajduk – Gorica (3:0) u kolovozu.

Koja ti je, po tvom mišljenju, bila najbolja utakmica?
- Po brojkama su to vjerojatno ta dva susreta u kojima sam zabio po dva gola, ali nije sve u brojkama i golovima. Sjećam se i jednog susreta protiv Istre, pa onog susreta protiv Rijeke kada smo pobijedili 4:0 i kada je cijela momčad odigrala odlično. To je bila i moja jako dobra utakmica. Dobro sam igrao i u 1:0 pobjedi protiv Dinama. Teško je izabrati – iskreno će Jairo.

Kakve si sebi ciljeve postavio u 2020.?
- Uvijek je cilj biti bolji nego sezonu, godinu ranije. Ako sam u prošloj sezoni zabio 13 ligaških golova, sad je cilj to nadmašiti – najavio je Jairo lov na tu brojku, nakon što je u prvoj polovici sezone zabio 7 golova. Cilj je još barem toliko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 03:46