StoryEditor
Hajdukanaliza utakmice

Hajduk nastavlja rasti iz utakmice u utakmicu, a Sahitijevom sjajnom pogotku prethodilo je nešto zbog čega igra Bijelih ulijeva povjerenje

14. kolovoza 2021. - 23:31

Pobijediti Dinamo na Maksimiru i uzeti bod Osijeku u gostima nije mala stvar, stoga je prije večerašnje utakmice na Poljudu bilo jasno da Hajduk nipošto ne smije uzeti Slaven Belupo zdravo za gotovo. Bijeli su zaista ušli u utakmicu maksimalno ozbiljno, zadržali visoku razinu igre većim dijelom 90 minuta i na kraju zasluženo i bez većih problema slavili s 2:0.

Hajduk je uvjerljivo dominirao u prvom poluvremenu i imao 67 posto vremena loptu u svojim nogama,  a taj je postotak zadržao i do kraja utakmice. Bijeli su najbolje izgledali u prvih 15 minuta, kada su dolazili u završnicu s velikim brojem igrača i fluidnim kretnjama uspijevali izbaciti iz ravnoteže discipliniranu protivničku obranu. Tu se posebno izdvojila situacija iz 9. minute, kada je Sahiti loptu odvukao u sredinu, a Čolina s pozicije lijevog beka došao na mjesto desnog centralnog napadača te na taj način odvukao Božića za sobom i omogućio Livaji otvoren put za udarac prema golu. Lopta je u toj situaciji ipak otišla pored desne stative Ivana Čovića, ali akcija je bila zaista dobro izrađena.

Ključ Hajdukovih napada ponovno je bio iskorištavanje međuprostora, ali takve situacije su s vremenom počele djelovati previše šablonski. Igrač koji bi se spustio u međuprostor po loptu u pravilu bi je odmah iz prve pokušavao proslijediti dalje, najčešće lateralnim dodavanjem. A to je rijetko bilo uspješno kada bi mu lopta došla iz duboko iz Hajdukove obrambene polovice, odnosno dok oko njega ne bi bilo dovoljno igrača u bijelim dresovima. Belupo se branio zgusnuto i disciplinirano te igrači nisu padali na tako jednostavne uzorke igre u fazi napada.

Praktički prva situacija u kojoj je gostujuća obrana ostala sasvim izvan balansa rezultirala je pogotkom za Hajduk. Emir Sahiti u 35. minuti se spustio u međuprostor da primi Lovrencsicsevo dodavanje te se sjurio kroz ispražnjenu sredinu, prošao pored Gode koji je napustio svoju poziciju jer je prvenstveno bio zadužen za praćenje Livaje i sjajno matirao Čovića. Iako je gol gotovo isključivo zasluga samog Sahitija, mora se naglasiti i ono što mu je prethodilo, s naglaskom na brzo razmišljanje Davida Čoline koji je aut s lijeve strane brzo bacio do Simića između dvojice Belupovih igrača te tako odmah stvorio višak i omogućio brzo premještanje težišta igre, izbacivši gostujuću ekipu iz ravnoteže. Osim Čolinine, trebaju se pohvaliti i brze reakcije Simića i Lovrencsicsa, koje su potvrda da je Gustafsson uspio usaditi igračima drugačiji način razmišljanja.


Pogodak Marka Livaje već u 48. minuti značio je da Hajduk ima osjetnu prednost i da će vjerojatno samo htjeti privesti susret kraju, zbog čega nismo vidjeli odlučnije pokušaje da se još pokoji put ugrozi Čovića. Ali dominacija u posjedu i dalje je bila prisutna, dok je i igra u fazi obrane bila bolja.

Bijeli su protiv Belupa češće izlazili u visoki presing nego što je to bio slučaj do sada, a to su ujedno radili i puno bolje nego prije. Također, reakcije igrača odmah po izgubljenoj lopti bile su odlučnije i sinkroniziranije, zbog čega gosti uglavnom nisu mogli kvalitetno odraditi ofenzivnu tranziciju. Dapače, često su griješili nakon osvojene lopte, jer su Bijeli odmah radili presing na loptu, s ciljem dolaska u reposjed.

Osim toga, igrači Jensa Gustafssona bili su bolji i kod branjenja u bloku, a mora se naglasiti i poprilično dobra i sigurna predstava Josipa Posavca, njegova najbolja u zaista dugo vremena. Od obrane Glavičićevog slobodnjaka u 25. minuti, preko sigurnih reakcija na manje opasne šutove, pa sve do pravovremenih istrčavanja – Posavec je protiv Belupa odigrao i više nego solidnu utakmicu.

Ovo je bila još jedna u nizu Hajdukovih utakmica u kojima se vidi uzlazna putanja u većini segmenata igre, a činjenica da su Bijeli suvereno i bez stresa došli do pobjede protiv ekipe koja je ove sezone već pobijedila Dinamo i uzela bod Osijeku, dovoljno govori o razini na kojoj su danas bili. Gosti nisu napravili ništa iz posjeda, a nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti Bijelima ni iz tranzicije, za što najveće zasluge idu Gustafssonu koji je fazu obranu za ovaj susret postavio malo drugačije nego inače, imajući u vidu u čemu je Belupo najjači.

Hajduk raste iz utakmice u utakmicu i momčad djeluje sve bolje u svim segmentima igre. Igrači se sve bolje razumiju i to u kontekstu fluidnog stila igre u određenim periodima djeluje zaista dobro. Slijedi Hrvatski dragovoljac, koji bi trebao biti formalnost ako će Bijeli ponovno biti na ovakvoj razini, a zatim Jadranski derbi koji će biti prvi pravi test za već u velikoj mjeri uigranu Gustafssonovu ekipu.

item - id = 1120083
related id = 0 -> 1136309
related id = 1 -> 1136366
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2021 03:19