StoryEditor
HajdukKalik iz rukava

Hajduk lovi sedmu uzastopnu domaću pobjedu od početka prvenstva

26. listopada 2019. - 09:55

Danas bi Damir Burić mogao ući u povijest Hajduka, ako svlada Slaven Belupo, to bi mu bila sedma uzastopna domaća pobjeda s početka prvenstva, čime bi prestigao dosadašnje Hajdukove rekordne učinke od po šest uzastopnih pobjeda, a što su ih svojedobno nanizali Stanko Poklepović, pa onda i Luka Bonačić.

Pitali smo Burića na pressici i to, nasmijao se, učinio najprije fintu da je prečuo:
- Slabo sam vas čuo... Ma znam, znam, nego gledajte, nama je utakmica kao utakmica bitna – otklonio je trener da bi mu posebno važno bilo do osobnog rekorda.

Spojit jedno i drugo, bilo bi sjajno.

A Burić nije izrijekom otkrio kako zapravo priprema redizajn momčadi: nešto silom (nema kartoniranog Filipa Bradarića, ni nedovoljno oporavljenog Darka Nejašmića), a nešto i milom. Šta će mu “rudari” Bassel Jradi i Stanko Jurić, daj malo kreativaca u napadu, na scenu bi morali istrčati šibenska napast Marin Jakoliš i nigerijska enigma Samuel Eduok, iz priče “sad ga vidiš, sad ga ne vidiš”.

E pa Eduok, sad se opet pokaži. Rekli smo da je Eduok kao Franck Ohandza po svojim kvalitetama, ali ispada da je Ohandza i po tome što je nestao poluozlijeđen. U Zagrebu je, doduše, kontra Lokomotive najavio povratak.

Pamtimo Eduoka po iznimno dobrom startu u prvenstvo, pa vjerujemo, kao i Burić, da to nije bila samo slučajnost ili bljesak. Nije ga valjda Bešiktaš uzalud tražio.

Problem u Hajdukovoj postavi bi mogla biti kopča zadnjih veznih, fali standardni tandem.

Koliko će vam nedostajat Bradarić, pitalo se između ostalog Burića na maratonskoj pressici, a trener je birao riječi kako svi znamo da Filip jako dobro povezuje linije. I daje ritam. A Burić se uvijek susreće s nekim problemom, ili fali golman ili half ili vezni, uvijek trebam nać rješenja, ali ih je nalazio i naći će opet, smatra trener.

U rukavu ima pregršt rješenja. Ima i Jurića i Beširovića, blefirao je, jer zapravo priprema tandem zadnjih veznih: Anthony Kalik i Hamza Barry!

U ime sveopće ofenzive prema glatkoj pobjedi protiv Slaven Belupa, Burić će modificirati sustav. Kako bi rekao Slaven Bilić, nije li sustav samo kozmetika? Tri metra gore ili dolje. Svejedno, Burić će protiv Belupa preuzeti više rizika, u sredinu (o)stavlja samo dvojicu, a zato četvoricu gura sasvim prema naprijed.

A ne da Jradi glumi špica. Daj napad – napadačima. Pa možda i Mijo naš, grdelin, opet propiva. Kad ga oslobode iz ćibe.

Naučili su Caktaša zatvorit: kao da na ćibu stavite krpu, pa tić ne vidi, pomisli da je mrak, noć i ne piva...

Uglavnom, da budemo ozbiljni, Hajduk smjera sa 4-2-4 nasrnuti na Belupo i tako isisati energiju koju je novi trener Tomislav Stipić dao “farmaceutima”. I nada se pravom Caktašu, te eksploziji Jakoliša i Eduoka.
- Igrači mi daju optimizam da idemo dolje sa željom da bodove osvojimo – rekao je Stipić, 40-godišnjak porijeklom iz Tomislavgrada.

Poznat i po tome što je bio “bauštelac” u mladim danima, dok se nije dohvatio nogometa, Stipić ne dolazi sa Slavenom na izlet.

OBRANA
Standardna je, obrana koja ne prima golove, trebala bi bit čvrst temlje i ovaj put

VEZNI RED
Neće stavit trećeg, a trebali bi dvojica Kalik i Barry, kao zamjenska opcija Bradarića i Nejašmića odradit sav posao i pomoći obrani.

NAPAD

Sve u napad, na krilima široko Eduok i Jakoliša (na tragu prezentacije iz Pule), Caktaš centralno, a ispred njega – Jairo. Oni bi morali lišiti svih ambicija goste iz Koprivnice, a Buriću podariti – rekord. 

Sedmu uzastopnu domaću pobjedu od početka prvenstva. I Torcidi čestitati 69. rođendan. •

 

Izdvojeno

12. srpanj 2020 06:24