StoryEditorOCM
Hajduktu se klub voli

Hajduk gostuje u Baškoj Vodi, Uranija je veliko ime dalmatinskog baluna, slave 100 godina...

25. rujna 2022. - 11:00

Hajduk danas gostuje u Baškoj Vodi, s početkom u 15.30 sati, nastupa protiv Uranije koja time obilježava 100 godina osnutka, priprema se velika fešta, Urania je jedno od velikih, legendarnih imena dalmatinskog baluna... I Hajduk im dolazi, baš kao što je to bilo i prije deset godina. Posebice kad su obljetnice u pitanju Hajduk ne zaboravlja svoje korijene, Dalmaciju u svom oku, da se primaknemo granici patetike, ali tako doista i jest.

Hajduka se voli, u subotu smo se mogli u to po tko zna koji put uvjeriti, mnogobrojni navijači Hajduka, pogotovo oni najmlađi, uživali su u Makarskoj, nismo ni sumnjali. Najava dolaska trojice vedeta „bijelih” na makarsku rivu, tamo kraj Fan shopa gdje se često priređuju kojekakve fešte s Hajdukovim predznakom pobudila je golemo zanimanje lokalnog pučanstva s naglaskom na – najmlađe.

Nakon odrađenog treninga u Baškoj Vodi, trojica prvotimaca Hajduka dijelili su u Makarskoj potpise i selfieje, Filip Krovinović, Dario Melnjak te, najstariji od njih, sada pričuva na klupi "bijelih", inače legendarni vratar reprezentacije Danijel Subašić.

Bilo je veselo kako samo to znade biti kad se nogometaši spuste među navijače i još u Makarskoj, koja Hajduk doslovce obožava, a veselju se pridružio i Rico, omiljena maskota „bijelih”.

Hajduka vole i u Baškoj Vodi, dakako, to će se posebno osjetit na prijateljskoj utakmici u 15.30 sati, svečaru u čast: trener „bijelih” Mislav Karoglan poslat će na teren kombiniranu momčad, popunjenu s darovitim juniorima.

Riječ-dvije i o Uraniji, o slavljeniku, stogodišnjaku: klub je osnovan 1922. godine, u doba kada se Baška Voda tek počela razvijati. Ime je dobio – e to možda niste znali, a uvijek ste se pitali - po Zeusovoj kćeri Uraniji, jednoj od devet Muza, a predložio ga je mladi gimnazijalac i budući liječnik Šimun Sikavica. I bi prihvaćeno... Prvi predsjednik Uranije bio je Mate Jurišić-Šurić.

Prvi balun u klub donio je već spomenuti Šimun Sikavica, a treniralo se i igralo na terenu iza crkve. Urania je ubrzo postala miljenica cijele Baške Vode, a ime joj se nadaleko pročulo...

Ovo su dani Hajduka podno Biokova, u Baškoj Vodi su četiri dana, stigli su u petak navečer, a u utorak će „bijeli” produžiti na jug i nastupiti i u Opuzenu kod Neretvanca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2022 19:58