StoryEditor
Hajdukbili u sridu

Hajdučko srce oduvik je u Alki, a sad je ta ljubav i na majicama i torbama

Piše slaven alfirević
7. kolovoza 2022. - 09:25

Hajduk i Alka oduvik zajedno! Zapravo, Hajdučko srce oduvik u Alki. To je pravi poklič. I to baš u - Alki, to se tako pravilno kaže, kako se u Sinju uvriježilo...

Hajdukov marketing, dakle, lansirao je nove artikle, prigodne baš za alkarske svečanosti koje kulminiraju u nedjelju u Sinju.

Koristi se prigoda da se ta povijesna privrženost splitskog kluba i sinjske tradicionalne svečanosti ujedno prezentira među publikom, gledateljima, turistima.

Slavi se svugdje

Dan je Alke, a Hajduk je taman u četvrtak dobio Vitoriju, ostvario veliku europsku pobjedu. Slavi se i Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede, Oluja... Sve se nekako svečarski poklapa, s velikim užitkom.

Hajduk je često bio sponzor alkara, a sad uz Alku plasira proizvode koji obilježavaju koliko su nam bliska ta dva pojma viteštva, iz najbližeg susjedstva. Hajduk i Alka.

Nećemo reći da su svi alkari hajdukovci, ali nećemo puno ni falit.

Trud i zamisao je da se lijepa priča Hajdukova marketinga nastavi. Svjedočimo kako je Hajdukov fan-shop srušio rekord na dan utakmice, srušio je pet ljeta star inkas prodaje koji se dogodio u danu dvoboja protiv Evertona.

Marketing je zaletu. A da se ta lijepa priča nastavi, da se nakon brendiranja Livaje nastavi s aktivnostima, naslonili su se na Alku i ponudili vizual zajedništva hajdučkog srca i Alke.

Uglavnom, za 307. Alku, za sve ljubitelje ove dvije velike institucije, Hajduk je pripremio dva nova proizvoda – pamučne majice i torbe posebno dizajnirane uz poantu kako bi se naglasila poveznica inspirirana hajdučkim harambašom Andrijicom Šimićem, koji je imao duboke veze s Alkom te bio motivacija profesoru Josipu Baraču kada je Hajduku dao ime!

‘Okidač’ Andrijica Šimić

Što znamo o Andrijici Šimiću, što smo upamtili o tom slavnom hajduku?

Hajduk Andrijica Šimić bio je Robin Hood Dalmacije, otimao je od bogatih putnika, te kupovao i poklanjao zemlju sirotinji godinama, sve dok on i njegova družina nisu uhićeni 1872. godine.

Kad se pročulo da će kralj pomilovati Šimića nakon dugogodišnje robije, te 1901. tri je dana i noći mnoštvo naroda čekalo lađu iz Trsta nadajući se ugledati ga. Po gradu se na sve strane govorilo “dolazi Šimić, evo našeg Andrijice” i priređen mu je doček kakav Split tada nije pamtio.

Bio je slavan u Dalmaciji, dijelu zapadne Bosne i Hercegovine, a za njega se pročulo i po svijetu gdje su živjeli iseljenici našeg porijekla.

Junaštvo i poštenje

Andrijica Šimić postao je potom i počasni gost Sinjske alke.

Splitski studenti u Pragu, kad su osnovali nogometni klub koju godinu kasnije i zaželjeli mu dati ime nahrupili su u školsku zbornicu kod profesora Josipa Barača pitajući ga za savjet, koje ime profesore... Barač je volio Andrijicu Šimića koliko i Alku, puno je pisao o viteštvu Sinjana i Cetinske krajine. Videći zadihane studente, u žaru rasprave, profesor je presudio:

- Junaštvo, čojstvo, poštenje, drugarstvo, prkos moćnome, zaštita slabome. Klub neka se Hajduk zove! - uzviknuo je profesor Barač.

A mi bismo poentirali kao na početku teksta: Hajdučko srce oduvik u Alki. Baš kao što na torbama i majicama piše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2022 23:43