StoryEditor
Hajdukuzalud vam trud...

Finale pionira napravilo je veliku, nemjerljivu štetu, zakomplicirala se priča o povratku Hrvatske u Split

Piše Frane Vulas
23. svibnja 2019. - 12:16

Je li zbog incidenata na pionirskom finalu kupa, novog vala nezadovoljstva iz hajdučkih redova i događanja naroda, pod veliki upitnik došlo ionako dvojbeno odigravanje utakmice Hrvatske i Mađarske na Poljudu?

Dok cijeli svijet muči globalno zatopljenje, u odnosima Hajduka i HNS-a opet vlada globalno zahlađenje. Novi val nastupio je nakon incidenata na finalu pionirskog kupa između Hajduka i Osijeka u Slavonskom Brodu kojeg su gotovo pa polovinu “bijeli” odigrali s dva igrača manje. Korak naprijed, dva natrag. Teško je drugačije nazvati cijelu situaciju. 

Taman kada se činilo da odnosi zatopljavaju, u smjeru za početak uvođenja nekih promjena u Savezu, vraćanja reprezentacije prvo u Dalmaciju (Omiš) pa onda u Split, kada se ukazala nada, vraćeno je sve gotovo na početak.

Kao u “Čovječe, ne ljuti se”. Sudac pionirskog finala “pojeo” je mirovnu misiju. Sve nas nekako podsjeća na prave mirovne pregovore. Kao da slušamo vijesti iz pojasa Gaze, o krhkom primirju Izraelaca i Palestinaca. I onda je dovoljna jedna raketa, metak, rafal da sve mukotrpno dogovarano ode u vjetar. Sve napravljeno do tada sada izgleda kao Sizifov posao. 

Naravno, tako će i nadalje sve dok se stanje u hrvatskom nogometu ne normalizira, kada prestane svjedočiti ovakvim scenama. Prvo isključenje (dva žuta kartona) djeluje opravdano, za drugo kada je Hajduk ostao s devetoricom je dojam potpuno obrnut. A reakcijama na kraju susreta, međusobnom vrijeđanju igrača i suca, u kojem se pomoćni sudac i zaletio prema jednom od dječaka iz Hajduka, morali bi se također pozabaviti disciplinski organi.

Duga povijest bolesti

“Povijest bolesti” kako joj volimo tepati ima malo deblji karton. Možda ga je bolje nazvati dosje. A bolesnik je s dječjeg odjela morao s vremenom otići jer je postao punoljetan.

Već 22 godine traje izbjegavanje Poljuda od strane HNS-a što se tiče službenih utakmica Hrvatske uz pojedine iznimke od pravila, a točno 20 je prošlo od kada je tada mladi Stipe Pletikosa na Maksimiru zaključao svoja vrata u derbiju s Dinamom (1:1) u kojem su navijači “bijelih” mogli vidjeti sudačku najavu za iduća dva desetljeća. Netko gore zaboravlja ili ne želi znati da se to ne može gurnuti pod tepih, izbrisati jednim dolaskom Mađarske na Poljud. Problemi su mnogo dublji. 

Nekakva ironija u cijelom slučaju je da se doček pionirima Hajduka u Splitu, događanje naroda, dogodio istog dana kada je u gradu pod Marjanom boravio i premijer Andrej Plenković. Velike napore uložio je njegov stranački kolega, izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić, u pokušaje normalizacije odnosa s Hajdukom, povratak reprezentacije u Split. Sjelo se i za isti stol u Zagrebu.

Na drugoj strani bili su predsjednik Uprave “bijelih” Marin Brbić, NO-a Benjamin Perasović i gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Činilo se kako sve ide u tom smjeru nakon ostavke Bruna Marića koji je prestao biti VARić. 

No, onda su se ti mostovi počeli urušavati. Prvo ljuljati nakon što nije navijačima leglo prisustvo novog Hajdukovog dopredsjednika Lukše Jakobušića na utakmici Varaždina (narodnim klubom u gradu smatraju Varteks), u loži s izbornikom Zlatkom Dalićem. No, finale pionira napravilo je veliku, nemjerljivu štetu. Jer nije izolirani incident, nego jedan od sličnih u nizu. Palo je nakon dječjih suza i teških riječi. Torcida je između ostalog poručila na facebook stranici - “Smrt HNS-u”.

Što će biti na derbiju u Maksimiru?

Što sada očekivati na nedjeljom derbiju Dinama i Hajduka na Maksimiru? A za samo šest dana reprezentacija Hrvatske okuplja se u Splitu (neposrednoj blizini). Dan kasnije odradit će “kockasti” javni trening u Omišu, a potom 31. svibnja na stadionu “Anđelko Marušić-Ferata” s domaćinom odigrati prijateljski susret povodom 100 godina NK Omiš.

Trebala je to biti fešta kakvu sportski Omiš zaslužuje. No, ovo je bila uvertira kakvu nitko od glavnih aktera razgovora nije želio, koja, mora se priznati, opet diže tenzije. Mora se priznati i posve komplicira priču oko eventualnog povratka Hrvatske u službenim utakmicama u Split. Odluka o tome bi se morala donijeti brzih dana, početkom lipnja. 

#HAJDUK#HNS

Izdvojeno

07. srpanj 2020 16:15