StoryEditor
Hajdukjubilarni 100. derbi

Dugovi su stigli na naplatu: treća pobjeda zaredom na Rujevici Bijelima je vratila prednost u međusobnim dvobojima s Rijekom

23. studenog 2021. - 13:55

Treća dramatična pobjeda Hajduka zaredom na Rujevici. Hajduk je jedini pravi Majstor s mora.

U posljednjih desetak godina na taj nadimak poželjela je aspirirati i Rijeka. I zaista, godinama je nabijala i komplekse splitskom klubu, imala i u međusobnim susretima i generalno bolje rezultate. Pogotovo u eri trenera Matjaža Keka. Zaredalo se tada čak 20 Jadranskih derbija zaredom (veći dio u Kekovom mandatu) bez pobjede Hajduka. U jednom razdoblju gotovo čak osam godina Hajduk nije slavio protiv Rijeke na Poljudu. Međutim, dugovi su stigli na naplatu.

Treći put zaredom slavili su Splićani na Rujevici, svaki put u nevjerojatnoj drami koja bi, premda se to činilo teško moguće, uspjela nadmašiti onu prethodnu. Prvo je Hajduk u veljači ove godine u zaostalom susretu slavio 1:0 golom Mije Caktaša u četvrtoj minuti sudačke nadoknade (od predviđene tri). Potom je istog mjeseca identičnim rezultatom splitski sastav ponovno slavio na Kvarneru. Ümut Nayir je pobjednički gol zabio u 72. minuti, ali pobjedu je spasio Lovre Kalinić u šestoj minuti sudačke nadoknade (prvotno je sudac signalizirao tri) kada je obranio kazneni udarac Franku Andrijaševiću.

Nakon Mijine četvrte minute, pa Lovrine šeste, u nedjeljnom derbiju sve se prelomilo još kasnije, u osmoj minuti sudačke nadoknade. U ponovno nadoknadi nadoknade jer bilo je prvotno predviđeno sedam minuta produžetka, Jan Mlakar je zabio za novi 3:2 trijumf Hajduka na Rujevici. Hajdučka nadoknada. Toliko puta posljednjih sezona Hajduk je svoje navijače znao razočarati u završnicama derbija s Dinamom, Rijekom, europskih susreta... Evo im u Jadranskim derbijima u Rijeci u mini seriji i malo razloga za zadovoljstvo.

Ujedno bio je ovo jubilarni stoti Jadranski derbi od osamostaljenja Hrvatske ako se računaju utakmice odigrane u prvenstvu, kupu i superkupu. Hajduk je vratio minimalnu prednost, ima 36 pobjeda naspram 35 Rijeke, dok je 29 susreta završilo neodlučenim ishodom. Potvrdio je Hajduk i brojkama ono što se ne može promijeniti tek tako. Jedan je Majstor s mora.

item - id = 1145318
related id = 0 -> 1159952
related id = 1 -> 1159839
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 03:57