StoryEditorOCM
Hajdukintervju s bleda

Dajaku Split već poznaje, otkriva što ga je privuklo u Hajduk: ‘Jedna greška koju sam napravio u Bayernu me ubija...‘

1. srpnja 2023. - 18:59

Leon Dajaku drugo je ovoljetno pojačanje Hajduka. Ofenzivac porijeklom s Kosova potpisao je za Bijele u ponedjeljak te se odmah uputio na pripreme momčadi na Bledu.

Navijači splitskog kluba već su ga imali prilike vidjeti u akciji, prošle srijede u prijateljskoj utakmici protiv Spartak Trnave, kada je odigrao drugo poluvrijeme na poziciji lijevog krila. Predstava 22-godišnjeg igrača koji je došao iz Sunderlanda bila je sasvim solidna, pogotovo kada se uzme u obzir da se tek dan ranije upoznao s ekipom.

S Dajakuom smo razgovarali na Bledu, a on je otkrio zašto je odlučio doći u Hajduk, gdje se vidi u momčadi te se osvrnuo na period u Bayernu, za koji kaže da mu je bio prekretnica u karijeri.

Što je bilo presudno u odluci da dođete u Hajduk?

- Kada mi je agent rekao za opciju Hajduka, znao sam da se radi o velikom klubu s bogatom tradicijom. Kako sam već bio u velikim klubovima, htio sam dokazati da mogu i dalje igrati za tako veliki klub kao što je Hajduk.

Od svih klubova u kojima ste igrali, za koji vas vežu najljepše uspomene?

- Za svaki klub me vežu drugačije uspomene, neke su ljepše, neke ružnije... Bayern je bio najveći klub u mojoj dosadašnjoj karijeri, za Stuttgart sam igrao u mlađim uzrastima, tu je i promocija u viši rang sa Sunderlandom.. Gdje god sam bio, imam lijepe uspomene.

Koje je vaše mišljenje o engleskom nogometu, s obzirom na to da ste odgojeni u Njemačkoj?

- Engleski nogomet je sasvim drugačiji od njemačkog. Odrastao sam u Njemačkoj, tako da sam tamo nogometno odgojen i odigrao prve profesionalne utakmice. Zatim sam otišao u League One (nap. a. 3. engleska liga), gdje se igra izuzetno fizikalan i, rekao bih, prljav nogomet. Imali smo dobru sezonu i za mene je to bilo ogromno iskustvo, kao i kada smo ušli u viši rang. Razlika je velika između ta dva stila.

image

Dajaku u dresu Sunderlanda

AFP

Nikoličius je rekao da ste ofenzivac koji može igrati na više pozicija. Kako biste vi opisali sebe i koja vam je najdraža pozicija?

- Na početku karijere preferirao sam poziciju lijevog krila, ali kada sam prešao u Bayern igrao sam i na desnom krilu. Također sam igrao „drugog napadača”. Opisao bih se kao brzog igrača koji voli situacije jedan na jedan.

Što je s fazom obrane? Trener Leko traži od svojih igrača da sudjeluju u svim fazama igre...

- U akademiji u Njemačkoj su nas učili da se moramo truditi u fazi obrane, a i u Engleskoj krila moraju puno pomagati obrani, jer iz obrane dobivaš utakmice. Obrana je primarna, a onda od toga gradiš napad i postižeš golove.

U St. Gallenu ste odigrali 12 utakmica, a niste postigli nijedan pogodak. U čemu je bio problem?

- Švicarska je bila drugačije iskustvo za mene od Engleske, momčad je bila manje kvalitetna i bilo mi je teško. Znam da statistika to ne pokazuje, ali na početku sam igrao jako dobro. No, mislim da sam pogriješio što sam otišao tamo.

Vaš agent rekao je da ste „poletjeli” u Bayernu i da niste bili dobro vođeni. Kako vi danas gledate na taj period?

- Ne bih rekao da sam „poletio”. Imao sam vrlo dobru sezonu s drugom ekipom Bayerna, dao sam veliki doprinos u osvajanju treće lige, a i trenirao sam s prvom momčadi. Jedna greška koju sam napravio u Bayernu, a što me ubija, jest to da nisam bio dovoljno miran i ostao u klubu. Htio sam previše prerano, a trebao sam biti miran i čekati dok ne dođem do prve ekipe. Tako da nisam „poletio”, već sam trebao ostati miran i čekati svoju priliku. To je bio ključan trenutak u mojoj karijeri koji me doveo tu gdje sam sada.

Tko vam je bio idol kad ste bili dijete?

- Oduvijek Cristiano Ronaldo, zato što naporno radi i ne oslanja se samo na talent, čak i sad u 39. godini.

Za koji klub vam je bio san igrati kada ste bili dijete? Bayern?

- Ne bih rekao da mi je to bio san. Bayern je klub u kojem sam volio igrati, ali htio bih igrati u Engleskoj.

Gdje?

- U Liverpoolu, zato što mi se sviđa taj stil nogometa. Agresivan, brzi nogomet.

Sunderland ima vjerne navijače, ali Hajdukovi su ipak malo drugačiji. Jeste li što čuli o njima?

- Čuo sam puno o njima i mislim da se ne može usporediti engleske navijače s Hajdukovima. Ja sam s Balkana i znam karakter ljudi, tako da mogu zamisliti da su navijači ludi, na dobar način. Tako da sam uzbuđen doživjeti to i radujem se prvoj utakmici.

image
Robert Matić/hajduk.hr

Idete li često na Kosovo?

- U zadnjih nekoliko godina nisam išao toliko često, ali prije sam bio tamo barem jednom godišnje. Sve ovisi o tome koliko imam slobodnog vremena.

Kakvi su vam prvi dojmovi o Hajduku?

- Prvi dojmovi su izuzetno pozitivni. Ekipa me je srdačno dočekala tako da su mi olakšali ovaj početni period i uživam.

Kakve su vam ambicije s Hajdukom?

- Želim izvući maksimum iz sebe i pomoći ekipi da ostvarimo najviše što možemo zajedno.

Mlakar igra na lijevom krilu, slovenski je reprezentativac i prošle sezone je bio drugi najbolji strijelac Hajduka. On će vam biti velika konkurencija...

- Nogomet je jedno veliko natjecanje u kojem svak svakoga gura preko granica i bez jake konkurencije ne bi bio ovo što jest. Drago mi je kad imam dobre igrače za konkurenciju jer onda guramo jedan drugoga naprijed.

Što znate o HNL-u i Hajdukovim rivalima?

- Znam da se Hajduk ne voli s Dinamo i Rijekom, a i znam da je prvenstvo teško.

Jeste li imali priliku malo prošetati Splitom?

- Nisam, jer sam došao ovdje čim sam potpisao, ali bio sam već u Splitu prije dvije godine na odmoru s obitelji, tako da znam već neka mjesta. Nije baš sasvim novi grad za mene.

Jeste li imali nekih drugih ponuda ovo ljeto osim Hajdukove?

- Imali smo neke druge opcije, ali najzanimljivija nam je bila ponuda Hajduka. Za nju smo osjećali da bi to mogao biti dobar potez.

Zašto?

- Zato što moj stil i stil kojim Hajduk igra imaju puno sličnosti i mislim da se dobro uklapam u ekipu – zaključio je Dajaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 03:01