Sport Hajduk

skrivao titov pehar

Preminuo dugogodišnji Hajdukov djelatnik, dužnosnik i povjerenik Juko Strinić

skrivao titov pehar

U Splitu je 19. lipnja u 83. godini života preminuo višegodišnji hajdukov djelatnik, dužnosnik i povjerenik Jure - Juko Strinić. 

Juko je rođen u Lokvičićima kod Imotskog, ali je njegova obitelj nakon Drugog svjetskog rata otišla na 'kolonizaciju' u Otok kod Vinkovaca. U tom mjestu Juko je uspješno kao centarhalf i kapetan momčadi desetak godina igrao za tamošnje klubove Graničar, Radnički i Slogu. 

Višegodišnji je povjerenik Hajduka u Otoku za koje se govorilo da je 'najhajdučkije' u Slavoniji i Baranji. 

Iako je on i njegova obitelj doslovce živio Hajduk i za Hajduk, ipak nije mogao bez rodne Dalmacije, stoga se odlučio vratiti, pa je u Splitu kupio kuću. 

Zaposlio se u Hajduku gdje je bio glavni ekonom od 1982., do umirovljenja 2000. godine. U više mandata bio je član Skupštine kluba, kao i brojnih radnih tijela, a nastavio je djelovati u Društvu prijatelja Hajduka u Splitu. 

Posebno treba istaknuti da je Juko otkrio po Slavoniji veliki broj igrača, koji je lansirao prema Hajduku. 

Radila je Jukina 'veza' kada je trebalo mlade poslati na kaljenje u slavonske klubove, prvenstveno tadašnji Dinamo iz Vinkovaca i nešto manje Osijek. 

U Slavoniji je Juko razvio i tzv. Hajdukovu skautsku službu koji su pratili mlade igrače, te ih potom preporučavali Hajduku. 

 

 

Do kraja života posebno je bio ponosan na činjenicu da je konspirativnu zadaću odradio u slučaju skrivanja 'Titova pehara' koji je Hajduk osvojio ratne 1991. Iz državnog vrha tada je poručeno Hajduku da se taj pehar ne smije vraćati u Beograd. Punih 17 godina ga je Juko skrivao zajedno sa sinom Velimirom isto klupskim djelatnikom, ali svi predsjednici i direktori kluba znali su u svakom trenutku gdje se on nalazi, dok konačno nije ugledao svjetlo dana kada je 2008. godine vraćen u klupske prostorije. 

Volio je Juko istaknuti da je imao direktan kontakt s Hajdukom od 1958. godine, kada je klubu donirao ondašnjih sto dinara, a feštu u Otoku kada je Hajduk došao 1973. godine pamti i danas to mjesto koje ima sedam tisuća stanovnika.

Prilikom uručivanja priznanja Juki Striniću, a povodom sto godina Hajduka 2011., od uzbuđenja mu je pozlilo, nakon čega je završio u bolnici, gdje su mu ugrađene tri premosnice i pejsmeker. 

Rado je Juko isticao Hajdukovu najbolju utakmicu po njegovom izboru. Bilo je to protiv Hamburgera u Splitu u ožujku 1980., kada je Hajduk unatoč pobjedi od 3:2., ispao iz daljnjeg natjecanja. 

Odlakom Juke Strinića, odlazi i dio Hajdukove povijesti, jer nažalost vrijeme  radi svoje. 

Sahrana Jure – Juke Strinića, održati će se u petak 21. lipnja u 13,15 sati na groblju Lovrinac. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk