Sport Hajduk

(pre)dugo smo čekali

Razmahala se euforija, neka je! Ovacije igri, spojili dvije jake pobjede, približili se Europi...

(pre)dugo smo čekali

Euforija, stop? 

Ma di stop... dajmo da se malo razmaše, makar do subote i gostovanja do Rijeke, nek’ se hajduci nadišu punih pluća, na krilima nedjeljne predstave lakše će do Rujevice, samo treba bit ozbiljan, to je normalno...

Lako je reći stop euforiji, kako pledira trener Siniša Oreščanin, ali sretni trenutak Hajduka iza debelo zatvorenih vrata kancelarija služi i da se momčad – ako može - pojača, da se Oleksandr Svatok brže dovede, do srijede i rođendana ili petka kad je zadnji dan prijelaznog roka.

Pojačati se u zadnji tren, znači sasvim prihvatiti izazov “ušuljavanja u Europu”, što je lajtmotiv Oreščanina kojeg je izbacio u eter prije premijere u Osijeku.

Dolazak Svatoka? O njemu pričamo i na stupcima iznad ovog teksta, a ovdje želimo ilustrirat, dati zalet “bijelima”.

Zalet, bez obzira koliko trener Siniša Oreščanin kočio, što je razumljivo. On je trener i kočničar.

A mi ćemo (do)davat gasa svaki put kad vidimo ovakvu predstavu kakva je bila u nedjelju.

Svlačionica je Siksova i on će igračima objasnit kako se ništa posebno nije dogodilo što već nije, kao u Antalyji kad se Šahtara iz Donjecka svladalo sa 4:1.

Novo stanje duha

Međutim, tko nama brani napaćenu Hajdukovu svjetinu animirat da počne razmišljat o plasmanu u Europu?

Nakon Osijeka šalili smo se da je to “serija od jedne pobjede”. Da, ali nakon Lokomotive to je već mnogo čvršće, “serija od čak dvije pobjede”! Obje minimalne, ali desile su se protiv “velike petorice”. Dakle, obje pobjede kontra suparnika iz gornjeg dijela ljestvice, gornje polovice, a ne zaboravimo da je Hajduk – šesti. A takvo što se ujesen “ni pod razno” nije dogodilo.

Što bi Oreščanin rekao:

- Kad sam došao u prvu momčad, bilo je takvo stanje duha da se nisu htjeli niti slikat za kalendar, jer da su šesti...

Šesti su i sad, ali je stanje duha stubokom drugačije. I daje razloga optimizmu kad se niz sudara s “velikanima” nastavlja, pa nailaze i dalje protivnici iz gornjeg dijela HNL-a, Rijeka, pa Gorica.

S još dvije pobjede Hajduk bi raširio europska jedra, ne kažemo da se očekuju obje, ali smije se o tome sanjati.

- Ja ću budan sanjati - film je što se ovih dana vrti u Poljudu.

Svaka čast Trofeju Marjan, međutim, otvara se prilika plasmana na europsku scenu, pa neće biti potrebe reinkarnirati slavni turnir kao nadomjestak za službeni UEFA ćup, tj. ždrijeb.

Veli Jože Posavec

Igra koju je prikazala momčad “bijelih” nagnala je publiku da plješće već nakon 45 minuta. Prilikom odlaska na odmor, s tribina se slijevalo zadovoljstvo.

A nakon 90. minute i svršetka utakmice svi su bili još zadovoljniji, da ne kažemo baš da su igrači ispraćeni ovacijama. Odavna nije bilo takva ushita, a uz dobru, dojmljivu igru poklopilo se i osvajanje sva tri boda.

Hvala i Posavecu, ne zaboravimo Jožu, sve je više Veli Jože, kako je spašavao u 72. minuti, svrstao se u junake pobjede.

Igra pak izgleda dobro organizirana, smišljena, brza i moderna ma što god to značilo, ali - sviđa se ljudima. Tu su ugrađeni sati uigravanja, crtanja, priče i razgovora, uostalom ono što smo slutili u Turskoj kad smo predstavljali Oreščaninovu ideju neke drugačije 4-3-1-2 postave, obistinjuje se. Kalik je postao - karik, Carrick, a ne lišina, ubrao je sve te katkad zamršene mehanizme impostacije i brzog protoka baluna i ušao je u prvih 11!

Svjesni smo da na Rujevici može stić i poraz, zna to i Oreščanin, ali kaže da ga poneki krivi korak neće obeshrabriti. Nogometaši su od prvog trenutka “oženili” ideju koju provode on, pa Rosanda, Budimir i Damjanović kao najbliži mu suradnici.

Siks rastjeruje skepsu

Imao je Željko Kopić blistav uzlet kad je slavio zaredom u Osijeku, u Rijeci i Maksimiru, ne sumnjamo ni da bi Zoran Vulić pokrenuo kola iz blata u koje je Hajduk u trenutku upao, ali se u Poljudu razišao brzo, spletom okolnosti.

Zapravo ponavljamo kako Oreščaninov Hajduk izgleda dobro, bolje nego ranije i da sam Siks svakim danom stječe pravo građanstva, premda je startao okupan skepsom.

Svaki prosječni hajdukovac, veliki ili mali, bio je prezadovoljan nakon viđenog protiv Lokomotive (2:1) u nedjelju u Poljudu. Ni manje, ni više. To je to. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk