Sport Hajduk

zadovoljni radom i ustrojem

Kadrovska analiza ‘bijelih’: hoće li metla raditi u Akademiji Hajduka?

zadovoljni radom i ustrojem

Što smjena Ivana Kosa znači za – Akademiju Hajduka? Ne nužno odmah smjene, ali kad dođe nova metla, hm...

Kad se mete, netko mora i da kašlje. Navodno su u Nadzornom odboru (čiji mandat traje još godinu dana, ako se ne odluče za prijevremene izbore) zadovoljni Akademijom i ustrojom Krešimira Gojuna, ali bili su zadovoljni i predsjednikom Kosom... S kojim je Gojun došao. Mijenjaju se okolnosti preko noći.

Rekosmo već da su Kos, Slovaček, Branco i Gojun na putovanjima (bili) kao – blizanci. Bob četverosjed, znali smo komentirati iz press-lože. Kos odlazi, s njim će i Slovaček, a Branco je – kad već postane sasvim odsječen od Kosa - bliži odlasku nego ostanku. Bilo bi dobro brzo odrediti tko pravi iduću sezonu, Branco ili neki novi sportski direktor po izboru novog predsjednika, ali očito ćemo odgovor na to vrlo važno pitanje morati pričekati koji (tje)dan.

Nego, idemo dalje sa seciranjem Hajdukove piramide:

1. Najprije smo razvrstali sve predsjednikove ljude, petoricu što drže važne klupske segmente ustroja;

2. Potom smo se spustili skalinu niže, raščlanili sve legionare Marija Branca, njih 11...

3. Pritom namjerno nismo klasificirali strance Zvonimira Kožulja (jer je on došao mimo Branca), te Ardiana Ismajlija. Potonjeg je nova garnitura već zatekla.

Ajmo do Akademije. Tamo stoluje još jedan od predsjednikovih ljudi, Krešimir Gojun. Kako će nova klupska “glava” razvrstati preostale krakove oktopusa? Sve iznova? Ne bi trebalo, ali nije ni nemoguće. Dapače, tako nas povijest uči. Dođe novi predsjednik za kojega se ne kači ideja kako “većina ljudstva mora biti udaljena od kluba u radijusu od 300 kilometara”, nego počne iznova pričati o projektu “naša dica”, i naglašavati ujedno i trenerski kadar?! Prema tome, čini nam se legitimno postaviti i pitanje “svi Gojunovi vojnici”. Ostaju, odlaze?

Staro je pravilo da se mnogi treneri u mlađim kategorijama kad dođe lipanj, srpanj, ionako preispituju, preslaguju... Gojun se, s iskustvom iz Dinama, kao šef Akademije – pisali smo - izvrsno uklopio u Hajdukove boje i Akademiju ustrojio sa svim novim ljudima. Zagrabi se i u Zagreb, uzima se i u Maksimir talente, nakon Pasaričeka i Čančara priprema se teren za dolaske dinamovaca Špikića i Pršira... Lani je doveo Franka Kovačevića iz Rijeke kao “bingo” među mladim nadama hrvatskog baluna.

Poznato je da u Akademiji ima trenera s raznih strana, neki su baš radili u Dinamu, ali taj rad im je baš donio reference da pokušaju u Hajduku.

Akademija radi dobro, ali ujedno je i – dinamična, šale se. Uglavnom, budući predsjednik sigurno će obaviti sa svima njima razgovore upoznavanja i što ako mu se ne svide baš kao što se Ivanu Kosu primjerice nije svidio Damir Burić?! Gojun, Oreščanin, Despotović, Rafelt, to su glavni likovi, a dalje se nižu još Marijan Budimir, Ivan Zorić, Goran Rosanda (stožer B momčadi), pa Igor Tolić (do 17), Siniša Šegović (do 16), Jure Srzić (do 15), Matija Mijandrušić (do 14), Vedran Kukoč (do 13), Mate Radić (do 12), Danijel Vušković (do 11), Robert Jurica (do 10), Dejan Tomić (do 9), Ante Puljiz (do 8).

Šef Akademije - Krešimir Gojun

Radio ranije u Dinamu (osvojio s njima ugledni Nike cup svladavši u finalu Milan), te u Hr. dragovoljcu i Zagrebu, a stigao je iz Saudijske Arabije. U molbi da dođe u Hajduk i Kos je sudjelovao. U dvije godine sklopio je sasvim drugačiju križaljku trenera od one koju je zatekao.

Trener Hajduk II - Siniša Oreščanin

Vodi drugu momčad Hajduka koja je solidna na drugoligašmkim terenima kao platforma za podizanje budućih prvotimaca, da se vidi kad su recimo Šego ili Kovačević spremni za prvoligaške ispite. Bio je u Dinamu, a inače je iz Sesvetskog Kraljevca.

Trener juniora - Mario Despotović

Na čelu je juniorske momčadi Hajduka i sav je u izučavanju, željan napretka i usavršavanja, doima se vrlo motiviran. Bio je u Dinamu, radio je u Kanadi, preporučen od hajdukovaca iz Zagreba kao izuzetan mladi kadar.

Video-analitičar - Martin Rafelt

Nijemac, iz Dresdena i Dortmunda angažiran je pomoći Akademiji kao video-analitičar. Gojun se zauzeo za njegov dolazak. Nije slučajno da nam je nedavno pričao sa zanosom o Kloppu. Evo ga vidimo kao budućeg osvajača Lige prvaka. Ne Rafelta, nego Kloppa, ali to je taj smjer razmišljanja...

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk