Sport Hajduk

hladni rat

Hajdukovi igrači i uprava radom i rezultatima vratit će povjerenje navijača

hladni rat

Hajduk pobjeđuje, ali je na sceni i dalje - hladni rat. Svjedoci smo nastavka zahlađenja na frontu igrači – navijači. Ključni uspjesi da bi se situacija mogla popraviti, u Osijeku i Rijeci, rekli bismo da su ipak primirili ozračje. Stanje nije lošije, ali nije ni puno bolje. Pa sad nema druge nego vidjeti rasplet u zadnja dva kola i nakon kraja sezone. Kako će se podvući crta nakon jeseni?

Igrači su sad u svlačionici nakon pobjede protiv Rijeke sami sebi vikali "igrajte, pičkice", zadovoljni što su pobijedili... U biti nesretni što se s navijačima (još) nisu pomirili, ali su iskazali i svoj ponos. A navijači ne daju da dvije pobjede prebrišu golemi zaostatak za Dinamom.

Da podsjetimo, sve je eskaliralo u utakmici protiv Rudeša kad su navijači iskazali ogorčenost zbog promašene sezone što se tiče HNL-a; obećanja o ravnopravoj borbi za titulu i priključku na vrhu ljestvice rasplinula su se na devet bodova zaostatka. Pojavili su se transparenti kontra Nadzornog odbora i uprave, a Hajduk sa 2:3 protiv Rudeša još više zakomplicirao odnose.

Navijači su okrenuli palac dolje Kosu i momčadi, da to sad ne ponavljamo, međutim nakon toga nastala je pat-pozicija u kojoj je Nadzorni odbor stao iza svoga predsjednika dajući mu maksimalnu podršku, a momčad je osvježena smjenom trenera.

Što se nas tiče, smjena trenera je bila pun pogodak, momčad je proigrala sve do pobjeda u Osijeku i Rijeci, u ključnim utakmicama ovog trenutka sezone. E sad, je li to dovoljno da se servira apaurin i je li to pojas za spašavanje pozicije predsjednika Kosa, sportskog direktora Branca, te Nadzornog odbora (koji je podršku Kosu, da podsjetimo, izglasao sa 5:2, na kontra strani od Marasovića i ostalih su Kosor i Marinov), tek ćemo vidjeti.

Hajduk se stabilizirao, ali s tribina nema naznaka popuštanja. Odnosno, možda i ima, jer u Rijeci nije bilo eksplicitnog poziva tipa "igrajte, pičkice", međutim znači li to u konačnici i oprost, teško je reći.

Stanje je totalnog zahlađenja, hladni rat, rekli bismo. Navijači guraju svoje, a ne mogu odreći sad trenutak pobjeda, ne pobjeđuje se u Osijeku i Rijeci svaki čas u razmaku od četiri dana.

S druge strane su i nogometaši digli glavu, gotovo bismo rekli da su se pobunili protiv takvog stanja. Pa su nakon pobjede u Rijeci u premišljanju da li da krenu prema navijačkoj tribini ili ne, ostali u svlačionici te počeli skandirati:

- Igrajte pičkice, igrajte pičkice...

Bio je to trenutak ironije, tipično splitske, nama svojstvene, premda su mnogi, da ne kažemo većina u Hajdukovoj svlačionici došljaci. Ali, kao da su uhvatili taj mot iz Velog mista, one gorke ironije prema samom sebi.

To je bio odušak veselja na neobičan način i rekli bismo izazov i prema sebi samima i navijačima da ipak dođe do pomirenja. Dali su sve od sebe, svladali Rijeku, već u Osijeku su se primjerno borili.

Predsjednik uprave Hajduka Ivan Kos, nakon utakmice u Rijeci je rekao:

- Igrači su pokazali da mogu, pobijedili su na dva teška gostovanja, a podršku gledatelja moramo zaslužiti kroz rezultat. Ništa nam ova pobjeda neće vrijediti ako se poskliznemo na prvoj slijedećoj prepreci. Treba nastaviti strpljivo raditi i s pravim pristupom doći će i rezultati i podrška – nada se Kos.

Podsjetio je da se gleda dugoročno, "ne smijemo pretjerano slaviti pobjede, niti nakon poraza gledati u pod".

U Hajduku su uvjereni kako mirno i strpljivo grade "dugoročno kvalitetnu priču za budućnost".

To je stav koji se ponavlja i kojega NO drži glasovanjem 5:2.

Pobjede su pomogle da su igrači osjećaju mirnije i zadovoljnije, samopouzdano.

Prije tri godine navijačima su pokazivali s travnjaka transparent "vi ste Hajduk", sad smo pak svjedoci hladnog rata s navijačima.

Nakon zasluženih packi s tribina igrači su se trgli, borili i pobijedili i sad se nadmudruju kad će doći do pomirenja.

Hladnoratovska fronta premješta se u Maksimir, u nedjelju se igra protiv Lokomotive.

Dok je stanje zategnuto, motiv je još veći! Nije to ni loše...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk