Sport Hajduk

vruća klupa

Želi napadačku igru, dobar je motivator, pun samopouzdanja...: evo što o novom treneru Hajduka kažu njegovi bivši igrači

vruća klupa

Kakav je trener Željko Kopić?

Trenirajući već godinama na sceni HNL-a, kroz njegove metode “prošli” su i mnogi nogometaši naslonjeni na Hajduk ili naše podneblje. Što oni kažu o novom kormilaru “bijelih”, kakva nam iskustva mogu prenijeti iz prve ruke?

Ante Vrljičak (20) došao je ljetos u Koprivnicu, nakon što je deset godina proveo u – Hajduku, te neko vrijeme u drugoligašu Dugopolju, na posudbi, gdje se istakao. Hajduk mu je nudio ugovor, a on je tražio da bude prvotimac, međutim struka “bijelih” ga je ostavljala u B momčadi, na što nije pristao. Imao je ponude iz Prve lige i otisnuo se u – Slaven Belupo.

Kopić mu je odmah pružio šansu na lijevom braniču/krilu, Vrljičak je izborio standardnost, samo dvije izostao, protiv Osijeka, te Lokomotive, zbog kartona.

- Trener Kopić mi je puno pomogao da uđem na prvoligašku scenu, rekao mi da budem slobodan i da pokažem koliko znam i mogu, bez opterećenja. Brzo sam se prilagodio na njegov rad, a mogu reći da baš zna dobro objasniti igračima to što traži, zna prenijeti znanje i objasniti zahtjeve. Tražio je puno trke i taktičku disciplinu. Ima slobode u igri, ali samo u granicama dogovorenog. Zna se točno što tko radi.

Dakle, kontrolirani nogomet?

- Pokušava izvući maksimum od igrača svaku utakmicu. To je vrlo važno. Ja bih rekao da sam dosta napredovao kod njega zadnjih mjeseci, sazreo sam. Igrali smo 3-4-3, s tim da bi se trenerovi zahtjevi ispunjavali, moraš baš biti maksimalno spreman. Jer, želi presing preko cijelog terena i što prije oteti loptu. Dao mi je povjerenje, naučio na taktičkom planu i puno smo radili u segmentu taktike.

Braniti se ili napadati?

- Uvijek je težio tome da napadamo, a ne da se branimo. Taj njegov stil bi trebao biti idealan za Hajduk. Istina je da smo nanizali devet utakmica bez pobjede, ali to je bio splet okolnosti, primali smo golove u zadnjim trenucima, Rudeš i Osijek u zadnjim sekundama su nam zabili. A uvijek smo bili dominantniji i stvarali šanse... Zato i kažem, to bi moralo biti idealno za Hajduk.

Kopića kao trenera prokomentirao nam je i Nikola Žižić, Solinjanin i nesuđeni hajdukovac kojeg je Kopić vodio u sezoni 2011./12. u dresu Lučkog.

- Kopić je vrhunski trener. Kad god me netko pita o trenerima s kojima sam radio, uvijek kažem da je on najbolji. Zajedno s pomoćnikom Bašićem, koji ga je pratio i u Lučkom, Kopić je od mene stvorio igrača kakav sam danas – javio nam se Žižić iz Grčke gdje brani boje prvoligaša AEL Larisse. Baš ga nadolazećeg vikenda čeka okršaj s Apollonom Smyrni koji vodi Zoran Vulić.

No vratimo se Kopiću.

- Poznavanje nogometa mu je vrhunsko. Ma, baš je top trener. Pravi profesionalac koji svakom detalju posvećuje pažnju. Kad se radi, ozbiljan je, ali zna biti i opušten.

Te sezone Lučko je bilo hit, iako je ispalo iz lige. I danas se pamti njihov trijumf u Poljudu protiv Hajduka.

- Igrali smo lijepo te sezone, svi su se čudili. Iako smo se borili za ostanak, nismo bili predefenzivni. Kopić je težio posjedu i igri od noge do noge. Također je i dobar motivator, ima puno samopouzdanja i drago mi je kad trener takav mentalitet prenese na igrače. A upravo je to ono što je danas potrebno Hajdukovim igračima – zaključio je Žižić.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk