Sport Hajduk

in memoriam

Cijeli je život šjor Ante bio u balunu, uz Hajduk: ostala su zapisana njegova sjećanja na osnivanje Torcide

in memoriam

Umro je Ante Ivanišević, poznat po nadimku Kopačka otkad je imao kafić kojeg je tako nazvao, pa je i nadimak dobio.

Preminuo jedan od osnivača Torcide

Ali, cijeli život je šjor Ante bio u balunu, uz Hajduk, jedan je od osnivača Torcide, koji su te 1950. godine ušli u legendu kad su se oformili, organizirali kao navijačka skupina koja će podržavati “bijele”. Užežin velike pobjede 2:1 protiv Crvene zvezde koja će Hajduku donijeti naslov bez poraza, prvi nakon Drugog svjetskog rata.  

Nije ni golgeter, ni dribler, niti je golman, ni centarhalf, nije ni trener, ni predsjednik, ali je svakako legendarna faca i za njim tuguje Hajdukova obitelj; “bijeli” su mu posvetili prostor i napisali nekrolog i na službenim klupskim stranicama.

Umro je nakon duge i teške bolesti, sa 83 navršena ljeta.

Po povratku Hajduka iz ratne epopeje 1944. počeo je pratiti “bijele”, mnogi su to desetogodišnji dječaci uradili, ali ono što ga svrstava u zaslužnike jest obol pri osnivanju Torcide kad su splitski, dalmatinski studenti iz Zagreba, hajdukovci predvođeni Vjenceslavom Žuvelom došli organizirano na utakmicu kontra Zvezde što se smatra (28. listopada) Torcidinim rođendanom.

Ivanišević je kasnije sedamdesetih bio član uprave Hajduka, aktivan pri omladinskoj školi, bio je i delegat na utakmicama ondašnjeg prvenstva, angažiran i u malom nogometu.

Dobio je i FIFA povelju 2001. godine kad se obilježavala godina  međunarodnog volonterizma, Međunarodni olimpijski komitet je i njega nagradio za promociju nogometa, međunarodnog prijateljstva i ljudske solidarnosti

‘Igračima Zvizde nismo dali spavat’

Dobitnik je i posebnog priznanja Torcide povodom njihova 50. rođendana, 2000. godine, tada su na proslavi Ante Valenta, Ante Ivanišević i Ante Dorić upalili baklje proslave, priznanje što ih svrstava u Torcidine besmrtnike, a samim time i u Hajdukove zaslužnike.

Ostala su zapisana šjor Antina sjećanja na osnivanje Torcide:

- Deset dana prije utakmice u Splitu sa Zvizdom dobili smo pismo od Žuvele da bi se mi navijači u Splitu tribali organizirat. Da oni dolaze iz Zagreba. I da bi morali stvorit navijačku grupu koja će se zvat Torcida... Našli smo se dan prije utakmice na Pjaci i svatko je ima svoj zadatak.

- Moja je grupa imala zadatak uzet zvono sa crkve svetog Nikole i poslin ga vratit. Mi smo sa zvonom tribali pravit buku, dio igrača Zvezde bija je u Belvija, a dio u Parka, nismo im smili dat spavat... – pričao je između ostalog Ivanišević u dokumentarnom filmu “1950. - godina Hajduka i Torcide”.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk