Sport Hajduk

Momčad koja se muči

Odlaskom Niksija, Hajduk je zaglavio u krizi igre

Momčad koja se muči

Što je Hajduk bez Nikole Vlašića? Momčad koja se muči.

Pogotovo što u momčadi nije ni lanjski prvi strijelac lige, duže ozlijeđeni Marko Futacs. Barem su to pokazale dosadašnje utakmice od kada je Vlašić u najvećem transferu u povijesti Hajduka koncem kolovoza prešao u Everton.

Na Poljudu nisu našli adekvatnu zamjenu za Vlašića, aktualni kadar nije (još) dovoljno “potegao” da se njegov odlazak premosti, a ambicije su bez obzira na odlazak najboljeg igrača za javnost ostale iste – borba za vrh.

Rezultat su neuvjerljive igre i skromni rezultati u odnosu na želje. I nerijetko zvižduci s tribina, kao povremeno i u nedjelju protiv Cibalije na Poljudu (2:1).

Nedjeljno poslijepodne. Bez obzira što je Koemanov Everton i dalje neočekivano blijed, pored Rooneya, Sigurdssona... mediji i navijači su najboljim igračem Evertona u remiju kod Brightona (1:1) proglasili Vlašića.

Po izboru “Liverpool Echoa” uz stopera Michaela Keanea bio je najbolji, a navijači su otišli još korak dalje. Proglasili su Vlašića apsolutno najboljim, uz njihovu prosječnu ocjenu 7,1. U usporedbi s 5,5 koliko je dobio Rooney ili 5,2 ocjenom Sigurdssona. 

- Nikola je imao veliki učinak kada sam ga stavio u sredinu terena. Bio je jak na lopti, brz, dobijao je duele, driblao i zbog toga sam ga premjestio u sredinu, da nam vezna linija zaigra ofenzivnije. Možda je to i pokazatelj za budućnost – hvalio je Vlašića i trener Koeman koji ga je tijekom susreta s njegove omiljene pozicije “poludesno” premjestio u sredinu.

Nekoliko sati kasnije igrali su Hajduk i Cibalia. Mučili su 90 minuta igrači Hajduka sebe i navijače, a začinili su to i serijom sebičnih poteza, šuteva u situacijama kada su mogli dodati bolje postavljenom suigraču.

Najbitnije je da se na koncu pišu tri boda, ali s takvim izdanjem Hajduk protiv Dinama odnosno općenito u borbi za vrh, nema što tražiti. Međutim, kriza igre “bijelih” traje već mjesec i pol dana, od odlaska Vlašića.

U pet susreta od tada gledamo tek blijedu kopiju Hajduka sa starta sezone. A već i ranije bilo je naznaka problema kada se ozlijedio Futacs.

U prvom susretu “post Vlašić” ere Hajduk je poražen u Osijeku (1:2), doduše na koncu golom u nadoknadi, iako je domaćin bio osjetno bolji. Potom je Hajduk pao bez ispaljenog metka u svom dvorištu protiv Rijeke (0:2).

U ogledu protiv Lokomotive sve je slutilo na novi poraz dok džoker s klupe Almeida s dva gola nije donio preokret, ali na koncu je i to bilo dovoljno tek za bod (2:2). Uslijedile su potom dvije domaće pobjede. Dok je Hajduk rutinski svladao Inter (2:0), u ogledu protiv Cibalije daleko je to bilo od onoga kako bi Hajduk trebao izgledati u domaćim ogledima protiv momčadi iz donjeg dijela ljestvice. A daleko od toga da u kadru Hajduk nema klasnih i iskusnih igrača poput Ercega, Radoševića, Barryja...

I daleko prije finiša ljetnog prijelaznog roka znalo se kako je realna opasnost od Vlašićeva odlaska, već je ušao u zadnju sezonu ugovora. A kada se Everton s konkretnim interesom javio tek u vrijeme play offa Europske lige, vremena za reakciju nije ostalo previše. Za još na početku sezone ozlijeđenog Futacsa Hajduk je našao zamjenu u Almeidi koji je pak dosad na terenu proveo tek 111 minuta.

A za Vlašića prava zamjena nije angažirana, iako su u klubu pokušavali, no nisu mogli dovesti igrače koje su “topali”. Hamza Barry se svidio na poziciji centralnog veznog, ali Hajduk je ostao bez jedine ekstra klase kojeg je imao, nogometaša koji je i suigrače činio boljima.

Što se potvrđuje Vlašićevim ekspresnim ulaskom u momčad Evertona, bez obzira što nije ni prošao pripreme te iako je i sezona već odmakla kada je stigao. ∙   

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk