Sport Hajduk

javni natječaj

Naš Hajduk predstavio tematski park: Izazivamo sve da daju rješenje koje će prenijeti emociju Hajduka!

javni natječaj

Arhitekti, umjetnici i urbanisti udružite se ili samostalno osmislite idejna rješenja za tematski park čiji se početak uređenja očekuje na proljeće 2018. godine na gradskoj čestici pokraj stadiona Poljud. U njemu će tijekom narednih godina biti upisano pet tisuća imena osoba koji će godišnje donirati 800 ili 900 kuna, odnosno ukupno 7.500 kuna u devet godina, i time udruzi Naš Hajduk osigurati stabilan prihod za otplatu stečenih 24,53 posto dionica Hajduka koje joj je ustupila tvrtka Tommy. Uređenje parka ne predviđa micanje spomenika Bajdi Vukasu.

Izrada dokumentacije i izvedbeni radovi neće smjeti prelaziti budžet od dva milijuna kuna. Nagradni fond je 40 tisuća kuna. Stručna komisija će nagraditi do najviše pet najboljih idejnih rješenja. Natječaj je otvoren u četvrtak, a rok za predaju idejnih rješenja je za 45 dana.

Objavila je to Udruga Naš Hajduk na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u Hajdukovom press salonu.

-Prije četiri mjeseca krenuli smo s ključnom etapom projekta „Za sva vrimena“ radi otkupa dionica Hajduka. Tematski park će omogućiti da kontinuirano brinemo o donatorima. Tako će njihova imena zauvijek biti prikazana u krugu stadiona i postati povezana s klubom. Tražimo suvremeno i interaktivno rješenje koje je drugačije od dosadašnjih primjera i koje će postati razglednica Splita – rekao je Tomislav Mikulić, voditelj projekta otkupa.

Predstavila se većina članova stručnog žirija koji će birati najbolja rješenja. To su Branko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina Split, Dujam Ivanišević, Ivica Mitrović, docent na Umjetničkoj akademiji u Splitu, i Dragan Žuvela, predsjednik splitskog Društva arhitekata Splita. Kao predstavnik Našeg Hajduka u žiriju je Ivan Rilov.

-Smatram svojom građanskom i profesionalnom dužnošću pomoći svojom ekspertizom i znanjem iz svog područja u projektima koji će obilježiti javni prostor. Pri tome se odazivam kada se garantira transparentnost i poštuje profesionalnost – rekao je Žuvela i naglasio da radovi koji pristignu moraju izražavati namjeru Našeg Hajduka kao jednog potpuno novog modela upravljanja sportskim klubovima.

Ivanišević je istaknuo da, koliko mu je poznato, takvih javnih prostora još nema u Hrvatskoj, pa natjecatelje čeka težak posao i u projekt ugraditi vremensku komponentu jer će park s godinama mijenjati svoju pojavnost.

-To je izazovni zadatak s pozicije struke i vrlo je važno da se u natjecateljske timove uključe arhitekti, dizajneri i likovni umjetnici, pa i sociolozi i urbanisti. Pozivam da se uključi što više kolega i kolegica i da oforme timove – kazao je Mitrović koji , kako je naveo, podržava model Našeg Hajduka za upravljanje javnim dobrom.

Žuvela je istaknuo da Društvo arhitekata inzistira na natječajnim procedurama, što se, veli, na nacionalnoj razini i u Splitu degradira do krajnjih granica.

- Pokušavamo biti model koji će postaviti kriterije za civilizirano ponašanje, gdje se poštuju zakoni, procedure i djeluje transparentno. Želim da ponuđenim idejnim rješenjima prenese silina emocije koje nosi Hajduk, ne samo kao nogometni klub već kao društveni pokret koji mijenja svijet, a tu govorimo o hrvatskoj mikrokozmosu, ali to je tako – naglasio je Rilov koji je izazvao sve stručnjake da se jave na natječaj.

Još su tri člana žirija koji zbog obveza u Zagrebu nisu mogli prisustvovati konferenciji za medije: Slaven Marasović, predsjednik Nadzornog odbora kao predstavnik kluba, Tonći Čerina i Maša Milovac, predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk