Sport Hajduk

kako se postaviti?

Vezni red će igrati ključnu ulogu u novom pokušaju rušenja Rijeke, a jedan bi igrač momčadi mogao dati drugu dimenziju

kako se postaviti?

Matjaž Kek je postavio zid i kako sad tu višegodišnje zidanu zidinu – srušiti?

Hajduk se u relativnom miru priprema za nedjeljni jadranski derbi protiv Rijeke, dok je na šest bodova iza Dinama. Ali, ovo je – čini nam se – najlošiji Dinamo u zadnjih 13 sezona. I Rudeš je nešto u to ime posvjedočio. Ono što prvo brine Hajduka jest – Rijeka, u nedjelju.

Kako će Hajduk nastaviti berbu bodova? U Maksimiru su izgubili zbog Fernandesa kojega više nema, a u Osijeku zbog – slabog veznog reda.

E, tu je začkoljica, kako osvježiti igru manevra? Sad kad više nema Nikole Vlašića koji je djelovao ispred trojice "manevrista", ili bi se postavio malo zdesna i davao poseban ton igri kao spojnica veznog reda i napada. Kao vezni, kao polu-napadač.

Može li to odraditi Fran Tudor? Ima drugačije karakteristike... I nama je u fokusu raspored i odabir trojice u veznom redu, ono što je Joan Carrillo već uspostavio kao standardnu formaciju: Gentsoglou, Radošević, Barry, u formaciji 4 – 3 – 2 – 1. U Osijeku to nije dobro klapalo.

Povratak u konkurenciju Tome Bašića i Zvonimira Kožulja, o čemu govori i naš sugovornik Srđan Andrić, otvara nove varijante.

Ne govorimo da treba nužno mijenjati Grka Savvasa ili sustav prebacivati na 4 – 2 – 3 – 1, ali nove kombinacije su nužne.
Srednji red treba postati nova snaga Hajduka, umjesto da bude limitirajući faktor kao što je bio u Osijeku; pretrčan i nadigran od napaljenog domaćina.

Carrillo je nakon Osijeka opet u potrazi za najboljim rješenjima u veznom redu. Tamo je nakon što je mijenjao Tudora, Barryja na trenutak premjestio bliže napadu, a u veznom tercetu napravio rošade s Kožuljem, Radoševićem, Gentsoglouom. Tko je centralno, a tko desno ili lijevo... Dogodilo se da je Savvas ostao iza leđa osječkom Bobanu i nije ga ni stigao faulirati, a Grezda je u nastavku neometan zabio za poraz.

Vezni red koji nije uspio kreirati, a nije uspio ni zaustaviti. Kako dalje misliti o veznom redu? Čekati da uđu mladi, živahni Toma Bašić i Zvone Kožulj i da prošire konkurenciju. Rošade se traže.

1. Radošević – od njega ne treba očekivati da bude kreator, on kao presretač s energetskim kapacitetima u oduzimanju baluna i udarcem, svoje će uvijek odraditi.

2. Barry – predodređen je da bude gurnut naprijed, prema napadu, uz finu tehniku. Tako bi otvorio mjesto Bašiću ili Kožulju u srednjem trolistu;

3. Gentsoglou - taktička disciplina koju ima postaje upitan adut, ako se već prečesto događa da ga u igri baš i nema.

4. Kožulj – njegova kvaliteta je i šut izvana, pa se očekuje sve veća minutaža.

5. T. Bašić – njega se najduže čeka zbog ozljede, a baš je on taj novi u prodajnom izlogu, pa se sukladno tome od njega nadamo promjeni krvne slike. Blijed vezni red vapi za njegovom injekcijom adrenalina.

I možda sve ovo postane manje važno ako protiv Rijeke glavnu ulogu preuzme – Hugo Almeida. Portugalski napadač morao bi sa svoje strane dati poseban obol, novu dimenziju, nakon gubitka Futacsa i Vlašića.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk