Sport Hajduk

(ne)pravedna raspodjela

Burna rasprava u Banovini oko nekoliko milijuna kuna za Hajduka: 'Grad se ponaša kao Superhik'

(ne)pravedna raspodjela

Na današnjem Gradskom vijeću raspravljalo se i o "Prijedlogu programa javnih potreba o sportu za 2017. godinu".

- Ove godine Grad Split će stavku za sport uvećati za 6 milijuna kuna. Važno je naglasiti da distribucija sredstava dijeli novac unutar povjerenstava, a temeljem dobre suradnje sa Splitskim savezom sportova – istaknuo je gradonačelnik pred početak rasprave.

Ante Zoričić u ime stranke Promijeni grad kritizirao je prijedlog koji se stavio pred vijećnike.

- Tko je čitao Alana Forda zna tko je Superhik, on je davao bogatima, a uzimao siromašnima. Tako u povećanom proračunu, svi klubovi će dobiti manje novca, a jedino će više dobiti Hajduk i KK Split. Zato su svi klubovi ljuti na Hajduk i KK Split, a oni nisu zbog toga krivi. Čak 12 tisuća djece trenira u drugim sportovima, a 700 djece trenira u KK Splitu i Hajduku. Nije kasno ispraviti ovu nepravdu – istaknuo je Ante Zoričić

Replicirao je Renato Čupić iz stranke Pametno.

- Ovih 10 milijuna kuna što se daje u ulaganje u objekte Grad Split je dužan dati Hajduku, jer u 10 godina nije uplaćena niti kuna. Stavka od 5 milijuna kuna, Grad Split pomaže omladinsku školu što je budućnost i investicija u svoje, naime, Grad Zagreb je Dinamu dao 300 milijuna kuna – istaknuo je Čupić.

- S tim se ne mogu složiti, objasnite brojnim vrhunskim sportašima zašto im uzimamo sredstva, a od toga saniramo brojne dugove – odgovorio je Zoričić.

Aida Batarelo je pitala kako zaklada za sportsku izvrsnost posluje i koje su njene aktivnosti.

Marijana Puljak je replicirala.

- Od kad smo osnovali zakladu za sport, u njenom statutu stoji da moramo dobiti izvještaj, a nikada ga nismo dobili – istaknula je Puljak.

U raspravu se u ime kluba stranke Pametno uključio se Renato Čupić.

- Zakonski je jasno naznačeno da prijedlog potreba mora dati splitski savez športova. Grad Split je krenuo s dodjeljivanjem novca političkim putem, mislim da bi savez športova trebao odlučivati o tome – istaknuo je Čupić.

Replicirao je Tonči Blažević iz HSLS-a.

- Nema svetih krava, to možete doma pričati, ali ne ovdje. Ne slažem se s time da treba sve za Hajduk. Očekujem da sva izvješća budu transparenta i da ne budemo žestoki na Hajduka, a ne za neki drugi sport – istaknuo je Blažević.

- Hajduk je 260 milijuna kuna duga, što mu je država nabila, morao vratiti – odgovorio je Čupić.

Na koncu je na optužbe odgovorio gradonačelnik.

- Manipulacije na namjerno iskrivljivanje podataka se ne može odgovoriti, ovo je bio potpuno promašen politički nastup gospodina Zoričića. Manipulirajući brojkama je stvorio sliku da je "Superhik Andro" dao Hajduku i druge upropastio. Manipulirao je brojkama. Kazao je da je 2 i po milijuna kuna oduzeto djeci vrhunskim sportašima, ovo je prva post olimpijska godina, jedna stavka je smanjena isključivo zbog činjenice što su prošle godine bile podijeljene poprilično visoke nagrade olimpijcima. Uštede koje smo izveli smo postigli na tekućem održavanju objekata, ...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk