Sport Hajduk

'bijeli' se nisu usrećili

Transferi Ukrajinaca pod povećalom: neslavno su završili svoje epizode u Hajduku, a evo po čemu ćemo ih najviše pamtiti!

'bijeli' se nisu usrećili

Trojica Ukrajinaca navodno su pod povećalom istrage: Artem Milevski, Maksim Bilji i Artem Radčenko. Svaki je sa sobom donosio nadu da će pripomoći Hajduku i napraviti kvalitetan iskorak i za sebe i za Hajduk.

Sva trojica neslavno su završila svoje epizode, daleko ispod očekivanja.

Artem Milevski: zabio tri gola za plaću od deset tisuća eura

Došao je u ljeto 2014. godine s reputacijom nekoć najveće nade ne samo ukrajinskoga, nego i europskog nogometa, da se u Hajduku – ako može – reciklira; da se kao nestašni dečko sa stranputice od alkohola i nesportskog života vrati na veliku scenu.

Nekoć zvijezda kijevskog Dinama, broj 10, u Hajduk je došao nakon neuspjele epizode u Turskoj, u Gaziantepsporu, bio je slobodan.

U Poljudu su bili jednodušni da je takvom velemajstoru prava zgoda dati novu priliku. Artem je dobio oko 8000 eura mjesečne plaće, a nakon 1. siječnja, ako zadovolji, ugovor mu skače na – 10.000 eura neto!

Zadovoljio je, podebljan mu je ugovor, ali je ubrzo potonuo, daleko od spremnosti da igra ozbiljan balun. Dolaskom Damira Burića za trenera, njih dvojica se posebno nisu mogla uskladiti.

Za Hajduk je upisao 27 službenih nastupa i zabio je tri gola, a nastupao je i za Hajduk B. Razvrgnuli su papire u rujnu 2015. i odmah je prešao u Split, na poziv prijatelja Gorana Sablića, gdje su ga još brže otpustili nakon što je vozio pod utjecajem alkohola.

Zatim je igrao za rumunjsku Chiajnu, a danas je s brojem 75 igrač ruskog drugoligaša Tosna, na debeloj margini, s 32 godine na leđima.

Artem Radčenko: igrao ukupno 158 minuta, vozio pijan s 3,3 promila

Mladi ukrajinski reprezentativac igrao je u Hajduku za ugovor od oko 7000 eura mjesečno. Došao je kao nada nakon što je dobio slobodne papire iz Hoverle, a produkt je Metalista iz Harkiva. Ratno stanje pogodovalo je da Hajduk dobije slobodne papire stalnog reprezentativca Ukrajine kojega je tražio i Fenerbahce.

Nije se nametnuo treninzima. U rujnu prošle godine skrivio je prometnu nesreću s 3,3 promila alkohola u krvi, što je bio dobar povod Hajduku da s njim odmah razvrgne ugovor. I zasad, s 22 godine, nema novi klub... Šest nastupa, 158 minuta igre u 14 mjeseci za Hajduk.

Maksim Bilji: bio je trijezan, ali je zato griješio na terenu

Intelektualac i trezven sportaš, ali nije se svidio prijašnjem treneru Marijanu Pušniku, pa je nakon godinu dana Hajduk s njim raskinuo sporazumno ugovor, a prije je bio standardan kod Damira Burića.

Smatra se da je imao oko 10.000 eura bruto mjesečne plaće. Došao je iz Zorje Luhansk, slobodnih papira, bez odštete. Napunio je 26 godina, skupio je 43 nastupa za “bijele”, ali je bio sklon kiksevima. Danas je član ruskog Anžija iz Mahačkale.

Hajduk se, dakle, nije usrećio u Ukrajincima, Milevski i Radčenko ostali su upamćeni po alkoholnim ispadima, Bilji je bio čista suprotnost, discipliniran, ali na terenu ni on nije bio ono što se od njega očekivalo.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk