Sport Hajduk

najveća ljubav

Najstariji navijač Bijelih iz Makarske: S Hajdukom liježem i ustajem, on je prvi, a tek onda žena

najveća ljubav

Hajduk mi već sedamdeset godina znači sve. Prvi je Hajduk, a onda žena Zdenka. S Hajdukom liježem, s njim se ustajem. Od njega sam dobio šećer i zbog njega sam najmanje stotinu radioprijemnika razbio i bacio kroz prozor, govori nam Krasin Puharić, najstariji i najvjerniji navijač u Makarskoj, na osnivačkoj skupštini novog Društva prijatelja Hajduka Makarska.

Nakon Brela, Tučepa i Podgore, ovo je četvrto društvo koje se osnovalo na Makarskoj rivijeri, a na skupštini je odlučeno i to da će njegov predsjednik biti Josip Opačak, dopredsjednik Marko Babić, a tajnik Bojan Filipović.

Za Opačka je ovo velika čast i obveza, a nada se da će DPH Makarska zaživjeti te da će brojem članova do kraja godine to i pokazati.

Umjesto na polje,  na Stari plac

Više od stotinu navijača okupilo se u hotelu “Miramare”, gdje je osim osnivačke skupštine održana i javna tribina udruge “Naš Hajduk”.

- Nastojali smo približiti rad naše udruge. Naravno, kao i na svakoj dosadašnjoj tribini, cilj nam je bio motivirati ljude i pozvati ih da se uključe u rad naše udruge. Jer sve što udruga i DPH rade, rade u korist kluba, kaže nam Ivan Rilov, tajnik udruge, koji je predavanje održao zajedno s Dankom Radaljcem i Antom Krnićem.

A Makarane nije trebalo puno motivirati, jer većina ih živi za Hajduk, koji vole još od malih nogu. Tako je šjor Krasin Puharić prvi put na utakmicu otišao 1964. godine kao sedmogodišnjak... I to sasvim sam.

- Otac me postavio u vinograd da čuvam grožđe. Imao sam sa sobom veliki radio, koji sam zbog krinke ostavio upaljenog, a ja sam se iskrao u Split na utakmicu. Hajduk je taj dan igrao sa Sarajevom na Starom placu - prisjeća se šjor Krasin davnih vremena. A ljubav prema Hajduku nije prestala ni onih petnaest godina kad je živio u Njemačkoj. Jer i tada je redovito dolazio u Hrvatsku, samo zbog utakmica.

- Hajduku za rođendan želim da opet bude ono što je nekada bio i da ove desetogodišnje muke prestanu. Naravno, i da budemo prvaci... Doživio sam četvrtfinale Lige prvaka i sanjam da ću jednom to ponovno vidjeti - govori Krasin Puharić, i kao iz rukava dobacuje - Istok, blok P, red 24, sjedalo 21... To je moja pozicija na Poljudu već deset godina.

I Krasinova žena Zdenka je članica Torcide. Tri puta je, priča nam Krasin, bila na Hajduku ali voljeni klub je sva ta tri puta izgubio, pa otad ima zabranu dolaska na utakmice, priča kroz smijeh najstariji i najsrčaniji navijač Hajduka u Makarskoj.

Da mu je Hajduk sve nismo samo čuli od šjor Krasina, već i od većine okupljenih, kao i od Maria Turića, koji je na tribinu došao sa sinovima, dvoipolgodišnjim Nikom i sedmogodišnjim Karlom.

Što stariji, to draži

- Obojica vole ići na utakmice. Mlađi je doduše malo ‘luđi’ u navijanju. Kad uleti na teren, samo trči prema bubnjevima. Od rođenja su članovi Torcide, i obojicu sam prvi put odveo na Poljud kad su imali dvije godine - kažeTurić koji je siguran da će Hajduk uskoro ponovno zasjati starim sjajem.

- Utakmica protiv Rome prije šest, sedam godina mi je najdraža. Iako je ostalo neriješeno i nismo prošli dalje, uvijek smo uz naš Hajduk. A za 106. rođendan mu želim da navijači preuzmu vlast - veli nam Turić.
Iako u nešto manjem broju od muškaraca, na tribini je bilo i žena, a jedna od njih je Natalija Đukanović iz DPH Tučepi. Za nju je sasvim prirodno da žene jednako vole Hajduk kao i muškarci, a na ljubav prema Hajduku su se naviknuli i ljudi kojima je okružena.

- Kao i svima ostalima, Hajduk je moja ljubav i strast, a ovaj projekt je samo nadogradnja vjere u pravedniji nogomet i društvo. O današnjem Hajduku mislim da je na dobrom putu, a za rođendan mu želim dobre rezultate u sportu ali i svemu drugome - govori Natalija Đukanović.

U gradu pod Biokovom svi dobro znaju i da je dogradonačelnik Miro Družijanić veliki Hajdukov fan. Hajduk mu je najvažniji na svijetu, važniji i od vlasti. Utakmice, veli nam, skoro nikad ne propušta.

- Ja sam jedan od onih iz stare garde štovatelja i ljubitelja Hajduka i to se zna u Makarskoj. U Torcidi i Hajduku sam od prve godine života i idem na gotovo sve utakmice u Hrvatskoj i inozemstvu. Što sam stariji, to mi on još više znači. Svi se nadamo da će biti bolje, ali moramo biti strpljivi. Bolji dani dolaze, ali ne tako brzo. Voljenom Hajduku želim ove godine da konačno osvoji naslov prvaka Hrvatske. To mi je jedna od najvećih želja - kaže dogradonačelnik Družijanić, a slične želje za voljeni klub ima i Ante Bakalić, član Torcide.

- Da se stabilizira financijski i dogodine krene u borbu za naslov. Za sve što smo postigli članstvom i ovim modelom, sigurno će se rezultati početi vidjeti za godinu dana - kaže Bakalić kojeg je, priča nam, majka odvela na prvu utakmicu Hajduka. Ljubav je to veća od svih ostalih, a majka je ‘kriva’ za sve.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk