Sport Hajduk

NOVI PERIŠIĆ Marija Jelavića vidio Ajax, a kad će Hajduk ...

Ajax je vidio hajdukovca Marija Jelavića i najavio mu da ga prati, da je spreman poslati na adresu splitskog kluba poziv za Jelavićev dolazak u kamp u Amsterdam na treninge ili čak - odmah ozbiljnu ponudu da ga otkupi! U novinarski naslov stane: Ajax hoće Jelavića!

Mario Jelavić nema profesionalni ugovor s Hajdukom, samo stipendijski, pregovaraju već neko vrijeme za profi-kontrakt u Poljudu, ali sad u igru uskače Ajax. Jelavić je 18. rođendan proslavio 20. kolovoza, dakle već je punoljetan u zadnjoj sezoni juniorskog staža, a za seniore Hajduka osim na pripremama ljetos u Austriji (kad je skrenuo na sebe pažnju sa šest golova) upisao je ulazak u igru u drugom kolu protiv Zadra, te u kupu u Gunji protiv Jadrana, ali nije bio strijelac...Mladi je hajdukovac, dakle, zabio u subotu tri gola u 4:0 pobjedi Hrvatske protiv Moldavije na kvalifikacijskom turniru u Nizozemskoj, u Doetinchemu, naši mladići “do 19” što ih vodi izbornik Dinko Jeličić izborili su i drugu pobjedu (u prvom susretu su sa 4:2 svladali Finsku, s dva pogotka bivšeg hajdukovca Livaje, jednim golom splitovca Rebića, te dinamovca Miškića) i praktično su se plasirali u daljnje natjecanje Europskog prvenstva u svome uzrastu. Osim tri gola Jelavića četvrti je upisao Čolak, član njemačkog Karlsruhera... Još ih u utorak čeka nastup protiv Nizozemske, ali taj susret osim prestiža nema poseban natjecateljski naboj kad su obje selekcije već izborile daljnji plasman.

A iz ovog turnira izlazi na vidjelo - interes Ajaxa za hajdukovca Jelavića. Navodno ga prate dugo, sad su definitivno zagrizli. Pošalješ juniora ili kadeta u reprezentaciju, na turnir, tamo ga gledaju i uoče raznorazni skauti iz mnogih klubova, jer kvalifikacijski turniri su kao izmišljeni za skautiranje, zapišu ga, pozovu ga i... ode mladić u inozemstvo! Slobodno tržište rada. Ne možeš “obiteljsku srebrninu” zaključati u ormar i nikoga ne puštati u kuću, ni dječake “u vrtić, na izlet”...

Naravno, poziv Ajaxa za Jelavića može vam zazvučati i kao “e-pe-pe”, uostalom vrijeme će pokazati. Na sličan način njegov kolega iz reprezentativnog napada i 18-godišnji vršnjak Marko Livaja tako je još prošle godine iskoristio poziv milanskog Intera, godinu mlađi Ivan Jakov Džoni odradio je desetak dana treninga u Manchester Cityju, za juniorskog stopera Špira Peričića zanimanje je pokazao Kopenhagen, ali još nisu usuglasili termin odlaska na probu. Jelavićev prvi rođak Ivan Perišić na sličan je način iz Hajduka otišao prije pet i pol godina u Sochaux, Ivan Strinić u Le Mans.

Uglavnom, Ajax je vidio Marija Jelavića, svidio mu se stasiti centarfor, sad nakon usmenih najava očekujemo da se interes “kopljanika” materijalizira, čut će se i što kaže “službeni Hajduk” pred najavom da mu opet jedan mladi talent prije vremena ode u bijeli svijet, a da zapravo nije isprobao bijeli dres.SLAVEN ALFIREVIĆ
FOTO: CROPIX

Perišić prvi rođak, otac Igor napadač pa desni bek

Ivan Perišić prvi je rođak mladog Jelavića, pa mu i on na neki način daje putokaz kako se može odmah krenuti u inozemstvo i - uspjeti. Perišića svojedobno čak ni prijetnja suspenzijom nije pokolebala u to ljeto 2006., kad je otišao u Francusku. Otac Igor Jelavić brat je blizanac Perišićeve majke Tihane. Igor je bivši nogometaš Hajduka, Splita, Solina, Rijeke..., bio je napadač dok ga Josip Skoblar u Rijeci nije prekomandirao na desnog beka. A danas je pomoćni trener u Mosora, Brunu Akrapoviću.

Prošlo je 35 godina od velikog trenerskog transfera Ivića

Dogodi li se da Jelavić stvarno ode u nizozemski Ajax, danas ili sutra, neće biti prvi hajdukovac među “kopljanicima”. Svakako je najznačajniji trag kao trener ostavio pokojni Tomislav Ivić, vodeći Ajax dvije sezone, od ljeta 1976. do 1978. U ta doba u momčadi Ajaxa igrao je i Joško Gluić. U novije doba pamtimo da je tjedan na probi među ajaksovcima u Amsterdamu proveo i Ivan Radeljić, koji danas brani boje turskog Antalyaspora.
Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 20 of 54First1516171819[20]21222324Last