Sport Hajduk

LEGENDARNI ‘HAJDUKOV’ IGRAČ LIJEČI SE U NJEMAČKOJ OD RAKA GUŠTERAČE, a prijatelji su pokrenuli VELIKU akciju solidarnosti

Hajdukovoj legendi za spas života hitno treba 20.000 eura!

LEGENDARNI ‘HAJDUKOV’ IGRAČ LIJEČI SE U NJEMAČKOJ OD RAKA GUŠTERAČE, a prijatelji su pokrenuli VELIKU akciju solidarnosti

Mićun Jovanić je teško bolestan i hitno treba vašu pomoć - vape prijatelji legende “Hajduka”, važne karike “bijelih” iz zlatne generacije koja je “vladala” sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Prijatelji, među kojima mnogi iz njegovih Kaštela, bivši suigrači i ostali veterani “Hajduka”, poznanici, svi su skočili u pomoć u akciju prikupljanja financijske pomoći za njegovo liječenje u Njemačkoj.

Do ponedjeljka je nužno prikupiti 20 tisuća eura za liječenje Jovanića koji ima rak gušterače, a to je novac koji njegova obitelj sama ne može osigurati. Stoga su se Mićini prijatelji, koji su mu već i ranije pomagali nakon otkrića bolesti, samoinicijativno organizirali i krenuli u akciju.

Svi su pokazali veliko srce i skočili u pomoć, a za prikupljanje novca u akciji otvoren je račun u “Credo banci”.

- Najvažnije je brzo reagirati da se klinici na vrijeme uplati novac - pojasnio je Ivica Močić, jedan od brojnih prijatelja koji sudjeluju u akciji, s kojim smo, kao i s nogometnim trenerom Petrom Bakotićem, kontaktirali u vezi prikupljanja pomoći.

Samozatajne, jedva smo ih privoljeli pred novinarsko pero jer su stalno isticali kako su samo dio brojnog tima prijatelja. Isprva su Jovanićevi prijatelji u akciju krenuli bez Jovanićeva znanja.

- To je čovjek koji je, vjerujem, osvojio najviše trofeja u ‘Hajduku’ (op.a., uz Dražena Mužinića i Luku Peruzovića, po knjizi Jurice Gizdića “Hajduk u službenim utakmicama” iz 2006. godine), ali uvijek je bio skroman, samozatajan. Uvijek je sebe stavljao u drugi plan. Sjećam se kada je iz “Hajduka” otišao u “Anderlecht”. Prva tri mjeseca bio je najbolji igrač belgijske momčadi, no uslijedio je nagli pad i svi su se pitali što se događa. Ispostavilo se kako su mu u klubu dali, umjesto kopački broj 43, one broj manje, a on nije ništa rekao, nego je trpio nesnosnu bol zbog žuljeva! Eto, takav je Mićo - prisjetio se Močić.

Na poziv za pomoć Jovaniću, koji je nakon igračke karijere krenuo i u trenerske vode, već su mnogi reagirali. Pomoć su, među ostalima, obećali i “Torcida”, “Credo banka”, a očekuje se velika pomoć “Hajduka”, kluba u kojemu je Jovanić ostavio neizbrisiv trag i koji bi tu morao promptno reagirati.

Urgira se i kod predsjednika HNS-a Vlatka Markovića od kojega se također očekuje pomoć, koja je već stigla iz “modrog” tabora. Bivši igrač “Dinama” Mladen Munjaković za svog je prijatelja Jovanića nabavio lijekove.

- Mnogi su se već uključili u akciju, već su mnogo napravili za Miću. Molimo sve koji mogu neka pomognu, samo je bitno brzo reagirati da Mićo ozdravi - zaključio je Bakotić.

U klinici se provodi kompleksna multimodalna terapija, a za “Hajdukovu” legendu dogovoreno je da liječenje počne sljedećega četvrtka. Terapija se odvija u dvotjednim ciklusima, a samo jedan stoji 25 tisuća eura.

Obitelj kaže kako se za sada ne može kazati koliko će ciklusa biti potrebno, jer to ovisi o tome kako će reagirati na terapiju.

Obitelj zahvaljuje Mićunovim prijateljima koji su pokrenuli ovu akciju te koristi prigodu da unaprijed zahvali svim ljudima dobre volje koji će se akciji odazvati i pomoći Jovaniću.

Frane Vulas Divna Zenić

Fond za pomoć bivšim igračima

Petar Bakotić ima interesantnu ideju o osnivanju svojevrsnog fonda za pomoć onima kojima je potrebna.

- Ako Hrvatski nogometni savez ima fond “Vatreno srce” u koji se skuplja novac od raznih humanitarnih i promotivnih akcija, zašto ‘Hajduk’ ne bi imao fond za pomoć svojim bivšim igračima i djelatnicima, koji bismo mogli nazvati ‘Bijelo srce’?

- Htio sam s predsjednikom ‘Hajduka’ Joškom Svagušom razgovarati o teškom stanju Jovanića, te mu tu ideju i predložiti, ali je posljednjih petnaestak dana stalno bio na putu, zauzet poslovnim obvezama... pa mu to nisam uspio prenijeti. Međutim, trebalo bi o tome razmisliti - smatra Bakotić.

Žiroračun u ‘Credo banci’

Žiroračun na koji se može uplatiti novac za liječenje otvoren je kod ‘Credo banke’. Prilikom uplate važno je navesti da je riječ o računu koji glasi na ime njegove majke, Tonke Jovanić.

Broj računa je 2491005-3220017386.

Kao napomenu važno je navesti kako je svrha: liječenje sina Miće.

 

Bolesnici iz cijele Europe i SAD-a

S rakom gušterače, koji mu je potvrđen 20. svibnja, legenda ‘Hajduka’ vodi žestoku borbu.

Njegova se obitelj, nakon što je doznala dijagnozu, počela raspitivati o mogućnostima terapije i na koncu su se odlučili za specijaliziranu kliniku u Bad Bergzabernu u blizini Frankfurta u Njemačkoj, gdje su rezultati liječenja te vrste raka jako dobri.

Potvrđuju to i kliničke studije, zbog čega, kažu nam članovi obitelji Jovanić, u Bad Bergzabern dolaze bolesnici iz cijele Europe, čak i SAD-a.

E da je danas Miće...

Eh, da je danas “Hajduku” jedan igrač tipa Miće Jovanića. Ma koji Senijad Ibričić, još manje Florin Cernat i drugi koji danas uživaju ugled ofenzivnih veznih igrača…

Jovanić je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme vladavine “dream teama” “Hajduka” na jugoslavenskim prostorima, bio glavni igrač “bijelih” premda nikad nije rangiran kao Jurica Jerković, Ivica Šurjak, Slaviša Žungul, Dražen Mužinić…

Jer, oni su bili igrači reprezentativnog, a Mićun klupskog kalibra. Ipak, svi u taboru “Hajduka”, posebno trener Tomislav Ivić, znali su i cijenili izuzetne vrijednosti Jovanića. Dapače, uvažavali su ga, rekao bih, više nego Mićun sebe samoga. Bio je ono, po splitsku ili, bolje je kazati, kaštelansku: “pusti me stat”.

Je, baš lijen i to ga je spriječilo da bude prava klasa od igrača. Krupan, snažan, imao je problema s kilogramima, ali je savršeno kontrolirao balun, lijevom nogom ga provlačio do perfektnih asistencija, uz to je imao topovski šut…

Jovanić je s “Hajdukom” osvojio sve što je ta veličanstvena generacija pobrala: četiri naslova prvaka i pet kupova. Mićun je u te uspjehe “bijelih” tijekom 13 sezona igranja utkao svojih 210 nastupa u prvenstvima i 27 golova.

Neki od tih golova bili su doslovno trofejni: pogodak u finalu 1972. protiv “Dinama” (2:1) ili pogotovo 1975. dva gola protiv “Crvene zvezde” u Beogradu (2:1), kad je osvojeno prvenstvo. Miće sad vodi tešku bitku za život.

Ali i danas, čak i kad se mogla naslutiti opaka bolest, ostao je isti: povučen, tih, skroman, nadasve šutljiv. Takav je bio i kao igrač, ni u danima kad je mogao i zasluživao, nije se gurao u prvi plan. Moglo bi se čak tvrditi da je u igri više vodio računa o drugima nego o sebi. Ali sad je vrijeme da se povede briga o Mići, da mu se pomogne.

ZDRAVKO REIĆ

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last