StoryEditor
Hajdukderbi u gradskom vrtu

Čeka li nas repriza taktike koja je korištena protiv Gorice? Protiv jačih treba popuniti vezni red

Piše Slaven Alfirević
25. kolovoza 2019. - 10:02

Kad se igra s jačima, onda vezni red treba popunit, pa smo na tragu da sastavimo istu postavu Hajduka koja je razbila Goricu, sad kad se ide na megdan Osijeku u prvoj od tri zahtjevne utakmice u nizu: Osijek, pa Dinamo u subotu u Poljudu i nakon pauze odlazak na noge Rijeci.

Popunit vezni red znači opet igrati s trojicom i sad bi se ova postavka mogla standardizirati, bez obzira na izvođače. Hajduk ima dug lancun, prostran izbor igrača, pa su razne varijante moguće.

Hajduk je jučer u Zagreb, na igralištu Hrvatskog dragovoljca u Sigetu odradio završni trening glazure, dovoljno daleko i skrovito da trener Damir Burić ima potreban mir na proputovanju prema Osijeku.

Što je smislio, ne voli javno govoriti, ali evo kako vidimo neke taktičke detalje. S time da je Burić govorio još na pressici kako Osijek ove sezone igra redovito u sustavu 3 – 5 – 2 što se lako pretvori u 5 – 4 – 1, što vrlo slično, a postavka je u svakom slučaju sa tri centarhalfa. Pa je onda zanimljivo vidjet kako će im Jaira i Eduoka uvalit u prsi.

No, ajmo redom s određenim detaljima koje vrijedi apostrofirati:

1. Veliki ispit za maloga Ljubića

Brani Marin Ljubić, a tu je i Goran Blažević, no misli se kako je meč u Osijeku novo iskušenje baš za Marina, premda na raspolaganju trener Damir Burić ima i iskusnog Blaževića. No, intencija je da usred izostanka ozlijeđenih Josipa Posavca i Tomislava Duke prednost dobija Ljubić kao perspektiva, dok iskusni Šiljo ostaje u pričuvi za svaki slučaj.

Blažević je produžio ugovor kao vratar nakon što smo mislili da već sada prelazi u trenerske vode. Neka ga još kao vratara, eto kako se to dogodi, da u hipu ostaneš bez dvojice...

Ljubić je pak – ne pišemo to prvi put – najbolji vratar Druge lige u prošloj sezoni i pred potpisom, obnovom ugovora s Hajdukom. Valjda će se i taj novi kontrakt brzo obznaniti, a dotle je Ljubić obuzet obvezom da bude na visini zadatka, kao što je to bio lani na primjer kad je dospio u poziciju da brani u Sofiji protiv Slavije, što je uradio više nego korektno.

Dobar je u igri nogom i to mu daje dodatni kvalitet u modernom balunu. Ljubić je Hajdukov pomladak, ne otkrivamo toplu vodu, ali crticu pozornost, te podrške svakako zaslužuje. Veliki ispit za malog Marina, što bi na kraju trebalo ispast lak zalogaj za pravog golmana.

2. Povratak Simića

Jednu utakmicu bez Stefana Simića Hajduk je “preživio” bez primljenog gola, protiv Gorice, s Oleksandrom Svatokom uz Ardiana Ismajlija, no smatra se - baš kao što se smatra da će Ljubić braniti - kako će se na stopersku poziciju vratiti češki Supetranin Simić.

Brzo je nakupio tri žuta kartona, odradio “zgubired” i sad ih mirno može skupljat dalje. Nije barem u opasnosti za Dinamo. Što se žutice tiče. A da je ponajbolji stoper uz Ismajlija tako se drži, pa je i njegov povratak logičan u kalkulacijama prije susreta.

3. Žutica prijeti, ali nema kalkuliranja

Po dva žuta kartona u dotu su sa sobom ponijeli Ardian Ismajli, Anthony Kalik, Hamza Barry, Mijo Caktaš i Samuel Eduok, žuti karton u Vrtu za njih značio bi da ne smiju igrati protiv Dinama u idućem kolu.

Poseban zadatak i opterećenje kako za igrače, tako i za suca Igora Pajača koji će dobro promisliti prije nego posegne u džep. Ne sumnjamo u namjere Pajača, koji je po nama ponajbolji, najdarovitiji hrvatski sudac svoje generacije, ali sve je pod povećalom i nije jednostavno suditi u predvečerje hrvatskog derbija.

A hoće li Burić nekog od petorice izostaviti? Mogao bi Barryja ili Kalika, to je moguće, jer i Bassel Jradi je s njima, ali udarne igle tipa Ismajli, Caktaš ili Eduok teško da će svjesno čuvati ostavljanjem na klupi. Očekujemo svu tu trojicu u postavi jer su prevažni, a i utakmica u Osijeku na svoj je način bitna, sama za sebe, pa neka iza nje slijedi Dinamo. Nema kalkulacija.

Očekujemo reprizu taktike, ali i preslik sastava s Goricom (osim što upada Simić), to se čini najbolje što Hajduk može sad ponuditi, makar u momčad nailazi i David Čolina, oporavio se, ali ne mogu svi odjednom nastupiti.

Zanimljivo je i to da su s Hajdukom na putovanju i Ivan Delić i Francesco Tahiraj, čekajući posudbe.

#HAJDUK#NK OSIJEK#HT PRVA HNL

Izdvojeno

27. lipanj 2020 06:48