StoryEditor
Hajdukrezime polusezone

Burić: Pokazali smo dobro lice, ali zbog naše mladosti nismo uvijek bili dovoljno zreli i mirni u realizaciji. Igrači će igrati na turniru 'Četiri kafića'

Piše PSD.
21. prosinca 2015. - 13:25
Hajdukov trener Damir Burić oprostio se od pripadnika medija za ovu kalendarsku godinu. U novinarskom salonu na Poljudu dao je svoj rezime ove duge polusezone. Zahvalio je svim igračima, svom cjelokupnom stručnom stožeru i zaželio svima sretne blagdane. Potom je nastavio:

- Odigrali smo 32 utakmice, bilo je iscrpljujuće i to je ostavilo posljedice na neke utakmice u prvenstvu koje je patilo zbog Europe. Dok smo igrali u Europi, prosuli smo puno bodova. A kad smo ispali, nismo izgubili utakmicu ni primili gol. Bio je to dug niz. Sada smo šest bodova iza vodećeg, pokazali smo dobro lice, ali zbog naše mladosti nismo uvijek bili dovoljno zreli i mirni u realizaciji.

To nas motivira na još veći rad i siguran sam da ćemo u drugom dijelu biti još jači. Kup se očekivalo da uđemo u polufinala. Cilj je bio prosperitet mladih i dogurati daleko u Europi.

Želja je, dodao je Burić, nastaviti prikazivati moderan nogomet, a osvrnuo se i na to da mu veliku većinu igrača čine golobradi mladići.

- Nama je prosjek godina u prvoj momčadi bio 22. Oscilacije su tu, nekima je tek 18 godina ali su već daleko dogurali. Neki tek dolaze. Veliki je to broj mladih igrača u početnoj postavi, možda i najveći kad gledate momčadi u Europi.

Koji vam je bio najdraži trenutak jeseni?


- Najdraži mi je bio prolaz protiv Sillamaea u Dugopolju 6:2. Sve su utakmice u Europi bile bitne, tukli smo Koper 4:1, pa onda i Stromsgodset. Stadioni su bili puni, atmosfera koja je bila priređena bila je za naježit' se. Guštao sam biti dio svega toga. Za to se živi i radi.

Najružniji trenutak?

- Ispadanje od Libereca. To me i danas boli.

Najbolji hajdukovac jeseni?

- Momčad! Ona je najvažniji igrač. Pojedinac se mora žrtvovati za momčad, to je jedini ispravni put. Klub je iznad svih nas.

Imate li kakav imperativ na proljeće? Borba za titulu?

- Ekonomski to ne dolazi u obzir. Individualno, također. Ali, ima nekih elemenata koji nama dolaze u obzir i nećemo se predati. Radit ćemo da budemo tu al-pari s vodećima. Rekao sam već da je ovo maraton, prepreke treba preskakati.

A Kup?

- Cilj ga je osvojiti! Volio bih jake utakmice da se vidi da smo naučili lekciju.

Hoće li biti kakvih premija?

- Ja uvijek gledam samo sportsku stranu. Sigurno postoji neki klupski pravilnik po tom pitanju.

U kojem segmentu još možete napredovati?


- Radimo na poboljšanju infrastrukture, to je baza za razvoj mladih igrača. Njima moramo pružiti bolje uvjete za rad. Mi treniramo na umjetnoj travi a igramo na travi. Drugačiji je odskok, pas, sve.

Tko od vaših igrača zaslužuje reprezentaciju na Euru?

- Onaj s dobrim igrama! Ne možemo reći tko. Još su tri mjeseca pred nama, bit će puno utakmica, forme, ozljede, ne možemo prognozirati što će se dogoditi. Ne odlučuje se o tome sada nego u peti mjesec. Recimo, Tudor zaslužuje biti češće u sastavu U21 reprezentacije, Juranović da bude pozvan, kao i Maloku u svoju reprezentaciju.

Možete li barem izdvojiti 4-5 igrača koji su u uskom krugu reprezentacije?

- Da ste me to pitali na početku sezone pa sam rekao Caktaš i Milović, vi biste rekli 'kako to možete reći'. A evo njih dvojica su u reprezentaciji. Možda će netko treći isplivati.


Plašite li se da ćete na zimu ostati bez nekog od važnih igrača?

- Nema straha. Postoji samo strah od ozljede. Ako budemo na okupu, možemo biti jedino jači.

Radi li se na dovođenju nekog napadača?


- Naše najveće pojačanje bi bio Ohandza. Zdravlje vam nitko ne može garantirati, na to se ne može utjecati. Zadovoljni smo kadrom koji imamo, nastojat ćemo podići igrače.

Sputava li vas što je Uprava rekla da nema novca za pojačanja?

- Iz ovoga ćemo izvući maksimum.

Što očekujete od Balića na proljeće, a na kojoj će poziciji Vlašić igrati?

- Obojica su odigrali puno utakmica i na pravom su putu razvoja. Vidjet ćemo ih i ubuduće u jako dobrom svjetlu.

Na kojoj će poziciji igrati Vlašić?

- Na onoj koja bude bitna za klub jer je klub iznad svih.

Tko je po vama najbolji trener jeseni?

- Ima ih puno kvalitetnih. Kolegama skidam kapu zbog uvjeta u kojima rade. U ovoj besparici izvlače maksimum iz svojih momčadi. Primjerice, Zekić je podigao Osijek, on je fenomenalan trener.

A najbolji igrač?


- Meni su uvijek moji igrači najbolji. Bilo bi nepravedno prema ostalima da nekoga izdvajam.

Kako komentirate rad Hrvatskog nogometnog saveza, bivšeg izbornika Nike Kovača i sadašnjeg Ante Čačića?

- Sviđao mi se Kovačev način rada. Bio je dobar izbornik, momčad je daleko dogurala. Žao mi je što se dogodilo to što se dogodilo. Čačić je poznavatelj hrvatskog nogometa, a pomoćnik Ante Miše je u dalmatinskim okvirima kvalitetan trener. Dosta je igrača Hajduka u reprezentacijama, bit će ih i ubuduće.

Proširila se priča kako je vašim igračima zabranjeno igrati na humanitarnom malonogometnom turniru "4 kafića"?


- Bezveze se dižu tenzije. Hajduk je uvijek bio za sve humanitarne stvari. Bili smo u Vukovaru, Škabrnji... Igrači će igrati na turniru, ali moramo paziti na njih.

vedran babić
foto: milan šabić / eph
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 03:32