StoryEditor
Hajdukšto je krivo napravio

Burić je preživio nedjeljni debakl, a četiri mu se točke stavljaju na dušu. Inter i Istra bit će mu kvalifikacije za ostanak na klupi Hajduka

3. prosinca 2019. - 08:48

S četiri su gola izgubili od Rijeke, ali mirno je... Barem prividno, poraz su u Poljudu primili u prsi, trener Damir Burić je primio krivicu na sebe. Pitanje glavno glasi, a je li smijenjen, je li dao ostavku?

Nije. Rekao je kako ima veliku volju i zadovoljstvo nastavit radit s momcima i kako će se pripremit da već u Zaprešiću preokrenu stvari. Sad se, nakon što je serija pobjeda prekinuta u Poljudu, po logici stvari očekuje da se prekine i serija "nepobjedivosti" u gostima, da, shvatili ste, serija u kojoj se nije pobjeđivalo.

Iz kluba nisu kontrirali na trenerove riječi, Burić ide dalje.

Dio publike okrenuo je "palac dolje" Hajdukovu trener, nakon 0:4 skandiralo mu se da odlazi, a slične povike u Zagrebu nakon Lokomotive (0:0) i Gorice (u Velikoj Gorici 1:2) znao je već prokomentirati kako "zna odakle vitar puše".

Sad je to malo nezgodno reći, puše li jugo ili bura, jer ovo je 0:4 i vrlo je ružno. Pa neka se uklapa u sliku neke opće "tjeralice" prema treneru koji je rezultatski mnogo toga dobra učinio, vratio Hajduk u trenutku i na prvo, a u projekciji ga vraća na drugo mjesto (gdje "bijeli" nisu završiili sezonu još tamo od 2012. godine). A to mu dio publike sustavno ne priznaje.

Da je barem remizirao, mirniji bi bio na drugom mjestu, a sad se Lokomotiva i Rijeka približiše, doduše Osijek je kiksao u Varaždinu(1:1) što pokazuje izjednačenost ostatka lige (držimo da je Dinamo neprikosnoven).

Forma je "bijelima" uzdrmana ako ćemo gledati čašu do pola praznu, pa reći da se Hajduk protiv Osijeka u Poljudu (3:2) dobrim dijelom tresao, da je u Maksimiru (1:1) imao ljutu sreću, a sad je s Rijekom gadno izgubio.

Burić, da ili ne? Da se nas pita uvijek – da, ne dirajte ga, ali lako nam je iskazati emotivnu slabost prema (svakom) treneru koji se u svlačionici bori s nogometašima koji nisu baš ekstraklase.

Ako ga branimo, ima i onih koji sastavljaju optužnicu. Pa kao što je Rijeka zabila četiri laka komada, možemo četiri crne točke izvadit Buriću kao temelj za nastavak diskusije koja će sigurno potrajati do kraja sezone.

Što se Buriću zamjera:

1. Nedostatak tečne igre - dijelimo li se to na "siksovce" i "burićevce", kao nekoć davno na pristaže Zebeca i Ivića? Usporedba nije primjerena, ali Burićeva okomita "divljakuša" trn je u oku onima koji su voljeli lap-top slaganje kombinacija uz video-analize ranijeg trenera. Koji je pak zglajzao protiv Gzire. Generalno gledano, sadašnji Hajduk nema neku pravu igru u kontinuitetu.

2. Većina igrača nije u formi – ne mislimo samo na pad ovog ili onog, da im pojedinačno ne probijamo oklop. Ako je Kopić lansirao Palaversu, Vulić Domagoja Bradarića, a Oreščanin Nejašmića, je li Burić može reć da je Juranović dosegao reprezentaciju, da forsira Čolinu, vjeruje Ljubiću i da je napokon hrabro stavio Radića prije Vučura? I da priprema Blagaića? Međutim, nitko od standardnih nije napravio poseban "boom", dapače.

3. Užasna serija na gostovanjima – svaki put se tim podatkom može mahnit kao crvenom krpom, makar je zadnji remi protiv Dinama bio uspjeh. Kad sagledate da se pobijedilo samo u Varaždinu još tamo u srpnju, a da je sad prekinuta i serija domaćinskih uspjeha, ne izgleda dobro. Možda smo nestrpljivi i nerealni, svi skupa, o čemu je govorio Joan Carrilo sad nedavno u Szekesfehervaru, u povratku u Mađarsku. Na pitanje kako mu je bilo u Hajduku: "Bili su nestrpljivi", rekao je. Povijest se ponavlja.

4. Ispadanje iz kupa - da nije ispao, sad bi Buriću četvrtfinale kupa bilo kao slamka spasa, no Kup je već "riješen", ispalo se od Gorice. Ostaje (mu) Zaprešić, pa Istra kao kvalifikacije za proljeće, a kup-ispadanje kao maća ostaje.

Četiri su gola Rijeke, a četiri i točke "optužnice".

Izdvojeno

12. srpanj 2020 06:26