StoryEditor
Hajdukšolta za povijest

Burić je pobjedom nad Slavenom ušao u anale Hajduka, a valjda će sada kod Gorice pronaći balans sreće i u gostima

28. listopada 2019. - 10:28

Bizarni drugi gol Hajduka oblijeće nogometni Globus, ta reakcija Antonija Ježine, na golu Slavena, nezaboravna je, smijemo se i sad, nek' nam bude oprošteno...

Međutim, svako čudo za tri dana, a ono što ostaje zapisano u analima jest još jedna pobjeda Hajduka. Kad joj dodate poraz Rijeke od Gorice, onda bodovi "bijelih" u ovom kolu vrijede dvostruko.

Hajduk drugoplasiran nije bio od svršetka 2012. godine. Jest da prvak nije bio od 2005., ali niti drugi od 2012. godine?! Pa sve što se događa treba gledat i kroz tu prizmu, a ne samo emitirati nestrpljenje.

Trener Damir Burić novom pobjedom, 2:0 protiv Slaven Belupa ušao je u knjige klupskih rekorda, prvi put sedam uzastopnih domaćih pobjeda, takvo što nisu uspijevali ni Stanko Poklepović, ni Luka Bonačić, Burić ih je nadmašio.

Učinak Hajduka u Poljudu je fascinantan i još je Dinamo bio među gostima što ih se uredno u poraz ispraćalo. Sad u Poljud dolaze Osijek, pa Rijeka i biserni Burićev niz bit će na teškoj kušnji, ali sedam uzastopnih pobjeda rekord je na kojeg već danas Burić može biti i te kako ponosan.

I još govori kako im neravan teren nikako ne paše?! Neobično je reći da su u gostima igrališta prikladnija, ravnija. Jer, kod kuće, na svojoj "grbavici" od Poljuda, gdje balun skakuće i doista ga nije lako kontrolirati zapravo - pobjeđuješ?! I to sve odreda! Ma, dok je tako nemojte travnjak ni mijenjati!

Jasno je, naravno, što Burić želi reći: bilo bi još bolje da je teren ravan.

A za gostovanja? E, tu je neki drugi, drugačiji problem i enigma skoro da postaje nerješiva. I okupira te u mislima posebno sad kad se dvaput zaredom ide na gostovanje Gorici, već u srijedu u kupu i u subotu za bodove.

Uglavnom, na stranu potanko seciranje igre, Hajduk žestinom, agresijom i individualnom snagom dolazi kod kuće do pobjeda. I sve su zaslužene i bez pogovora, pa neka je primjerice Dinamo imao svoje prvo poluvrijeme u derbiju ili je sad Slavenov emotivni trener Tomislav Stipić otišao iz Splita s dubokim osjećajem kako je njegova momčad bila bolja?!

Svatko ima pravo na svoje mišljenje.

A Damir Burić makar na dan-dva ima pravo na uživanje, da se opusti uz podatak kako je ostvario klupski rekord u jednom segmentu i ušao u anale. Hej, svih početnih sedam domaćih pobjeda!? Ajde da vidimo kad će to netko nadmašiti? A možda bude i osma, deveta, niz traje i nije završen.

Burićev Hajduk, nismo slijepci, daleko je pak od savršenog, zna to i njemački uporni trener koja zagovara "rad do povraćanja", i to s razlogom, jer se još uvijek prilikom šutiranja "gađaju brda i rijeke, a ne branka".

Estete bi ustvrdili kako Burić očito ne uspijeva dovoljno automatizma usaditi u akcijama koje bi se odigravale napamet, zatvorenih očiju. Međutim, Burićevi postulati su zdravi, pa čak i onda kad pribjegava kendavanju dugih baluna. Ne igra ni futsal, niti tiki-taku.

Kad je dolazio, pozdravili smo povratak staroj, dobroj hajdučkoj agresiji. Ona je rodila i ovih sedam uzastopnih domaćih pobjeda.

A u gostima? Uh. Burić s dva lica, kao Janus, kao dr. Jekyll i mr Hyde. U Poljudu je to doktor Burić, "Nijemac" koji skuplja bodove.

U gostima je zasad mr. Hyde, Hajduk koji glavinja... Valjda će sad kod Gorice pronaći balans sreće i u gostima. I to dvaput.

Burić rekorder

1. Damir Burić 19/20. - sedam (7) početnih domaćih pobjeda (Istra 1961 2:0, Lokomotiva 3:0, Gorica 3:0, Dinamo 1:0, Inter Zaprešić 3:1, Varaždin 2:0, Slaven Belupo 2:0... idući je Osijek)

2. Stanko Poklepović 92/93. - šest (6) početnih domaćih pobjeda (Cibalia 3:0, Zadar 5:1, Zagreb 2:1, Radnik 3:1, Segesta 3:0, Dubrovnik 3:0... iduća Varteks 2:2)

Luka Bonačić 97/98. - šest (6) početnih domaćih pobjeda (Varteks 2:0, Šibenik 2:0, Croatia/Dinamo 1:0, Rijeka 2:1, Hrvatski dragovoljac 1:0, Zagreb 2:1... iduća Osijek 2:2)

4. Ivan Katalinić 95/96. - pet (5) početnih domaćih pobjeda (Inker/Inter Zaprešić 3:1, Zagreb 2:1, Cibalia 4:1, Istra 5:0, Rijeka 1:0... iduća Šibenik 0:0)

5. Ivan Pudar (2), Mario Ćutuk (1), Sergije Krešić (1) 07/08. - četiri (4) početne domaće pobjede (Inter Zaprešić 7:1, Osijek 1:0, Zagreb 2:1, Varteks 3:1... iduća Dinamo 1:2)    

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 08:04