Hajdukhajduk i dinamo

Bebek ruši Širićev rekord: povijest spornih penala, kartona i vaterpola na Poljudu...

Piše Slaven Alfirević
20170506_Hajduk_Osijek0102

Ivan Bebek će u subotu postati hrvatski rekorder, sudac koji je odsudio najviše prvenstvenih derbija Hajduka i Dinama otkako je HNL-a, ne uvodimo u konkurenciju utakmice Superkupa i kupa, nego se držimo strogo nacionalnog ligaškog natjecanja.

Riječaninu Bebeku će to biti 12. derbi i s njim će nadmašiti Željka Širića iz Osijeka, dosad su obojica sudili po 11 hrvatskih prvenstvenih derbija.

Bebeka prate – kontroverze, jer iza njega su mnogi derbiji koji su ostavljali repove. Možete zamisliti kad je prvi derbi kao darovit sudac, tek budući međunarodni arbitar odsudio još tamo 2003. godine, ujesen, Hajduk je u Poljudu slavio sa 3:1.

Posljednji je bio prije dvije godine, 2. listopada 2016. godine u Maksimiru, bez golova, nije prošlo bez polemike.

Bebek u trenutku nije bio volji Dinamovu establišmentu, potom je došao na zao glas među hajdukovcima, često je bilo povika. Neki su derbiji koje je odsudio naprosto - famozni.

Prati ih fama. Prije dvije godine pročulo se da ne bi više htio suditi derbije Dinama i Hajduka, ali su to bile tek špekulacije.

Naime, niti on to može službeno zatražiti, niti postoji institut “izuzeća”.

Bez obzira u kakvu ga svjetlu dočekujete, nadamo se da će derbi proteći bez repova, a evo preleta kroz njegovih 11 HNL-derbija:

1. jesen 2003. Hajduk – Dinamo 3:1
2. proljeće 2007. Dinamo – Hajduk 3:0
3. jesen 2007. Hajduk – Dinamo 1:2
4. proljeće 2008. Dinamo – Hajduk 1:0

Dospio na Mamićev tanak led

5. proljeće 2009. Hajduk – Dinamo 2:0

E, tu počinju problemi, pred 40.000 gledatelja u Poljudu Dinamo naknadno nije mogao oprostiti što mu je dosuđen jedanaesterac protiv, Calello je igrao rukom u živom zidu, a N. Kalinić zabio s bijele točke. Kasnije je Ibričić dodao još jedan gol na otetu loptu R. Kovaču, a Mamić po povratku u Zagreb sazvao u Maksimiru konferenciju za tisak, “objasnio” što je sve to Bebek sudio, riječki je sudac dospio na Dinamov tanak led.

Olako dva žuta Brkljači

6. jesen 2011. Hajduk – Dinamo 1:1

Zamjerka je bila što je hajdukovcu Brkljači već u 20. minuti pokazao crveni karton, isključio ga. Nije toliko bio sporan taj drugi žuti, nego olako pokazan prethodni, prvi žuti...

Sumnjivi penal na Krstanoviću

7. proljeće 2012. Dinamo – Hajduk 2:1

Dugo je Hajduk vodio sa 1:0, a od 78. do 80. Dinamo je okrenuo na 2:1 i zbog toga što je sviran penal kad je Obšivač odgurnuo(?) Krstanovića!

Vaterpolo na Poljudu

8. proljeće 2013. Hajduk – Dinamo 1:2

Možda “najslavnija” utakmica nakon ruke Calella, sad Bebek nije vidio ruku Vrsaljka na podu na šut Sušića kod stanja 1:2 i to je bio veliki skandal. Posuo se pepelom, naprosto - nije vidio. Da, uostalom, uvedite VAR!

‘HNS pederi’ s dalmatinskim naglaskom

9. proljeće 2014. Dinamo – Hajduk 3:0 bez borbe – prekinuto kod stanja 1:0

Doba verbalnog delikta, na povike “HNS pederi...” kad je to vikala Torcida Bebek je po naputku doslovce prekinuo utakmicu. Prethodno su isto vikali i BBB, pa napustili tribine, do neke mjere se uvrede upućene s obje strane toleriralo, a kad je opet povikala Torcida Bebek je bio Drakon. Prekid, 3:0 za Dinamo?! Predsjednik Hajduka Marin Brbić oštro je kritizirao riječkog suca da nema jednaka mjerila.

10. jesen 2014. Hajduk – Dinamo 2:3

Dinamo je šokantno preokretao u finišu manjak od 0:2, ali sudac je tome bio najmanje kriv.

Potezale su se crte oko Ohandze

11. jesen 2016. Dinamo – Hajduk 0:0

Sjećate se ofsjada Ohandze, je li zaustavljen kad nije trebao?! Puno se pričalo oko toga i potezale crte gdje je Ohandza bio postavljen u odsudnom trenutku kad je zaustavljen.

Nakon toga spominjalo se da Bebek najradije više ne bi sudio naj-derbi, ali sad su ga izvadili iz vremeplova i poslali iznova u Poljud.

Petnaest godina nakon prvog derbija: neka mu bude sa srećom, to će značit da je derbi protekao uredno.

#HAJDUK#DINAMO#IVAN BEBEK