StoryEditor
Hajduktaktika i ljudstvo

Atanasov od početka, pa da ga vidimo: Makedonac se sve više nameće, u dva-tri treninga i sjajnim prekidom’otjerao’ je Tahiraja u zaborav

18. listopada 2020. - 10:09
Vlado Kos/Cropix

Evo nam dalmatinskog derbija i kakav može biti Šibenik, pojačan, s nekoliko stranaca, koliki je to kvalitativni skok u momčadi sa Šubićevca koju vodi bivši Hajdukov lijevi branič Krunoslav Rendulić, prvak s „bijelima” 2001. godine.

Može li Šibenik, s ubrizganim pojačanjima nauditi „bijelima” koji se nakon kup-ogleda kontra Graničara u Županji vraćaju prvoligaškim obvezama. I to ranjeni još u Turopolju, nakon poraza od Gorice, još nam je pred očima penal što ga u zadnjim sekundama nije iskoristio Jairo.

Kakav je mladi Marko Bulat, koliko je opasan Ganac Prince Obeng i mnogi ga pišu baš Ampem, pa može doći do zabune je li Prince ili Ampem, ali zna ga Hajduk i s ranijih kup-ogleda dok je Šibenik bio drugoligaš, pa se neće zbunit.

Kao što sad Hajduk ima Turčina koji se zove Mehmet Umut Nayir, kako ga pisati, Turci se vole imenima nazivati u sastavu, pa je čini se opći doživljaj da se piše – Umut. Nemoj Nayir.

Znate to kako Turci pišu sastave, Hajduk bi po turskoj navadi bio Josip, Marin, Mario, Kristian, David itd... sve do Mije, Adama i Dimitriosa.

A taj Umut, hoće li danas debitirati? Centarfor, prvi Turčin u Hajduku, mnogi se raspituju kakav je, a njega je gadno (za)bolio zub i sav je otekao i pitanje je hoće li frižak od otekline svući se u opremu, makar sjesti na klupu? Je li povadio umnjake?

Dalmatinski derbi bi s Hajdukove strane mogli obilježiti debijem Turčin Umut, ali i nastupom od prve minute Sjeverni Makedonac Jani Atanasov, sve se više nameće, u dva-tri treninga i sjajnim prekidom”otjerao” je Tahiraja u zaborav, a mnoge druge preskočio. (Hm, da, sad svaki put treba pisat ovo Sjeverni, nije dosta Makedonaca, jer su tako Grci izborili, pa da ne ljutimo Diamantakosa).

Dakle, Hajduk njedri u svojim redovima bratstvo-jedinstvo s jugoistoka Europe i Balkana, Sjevernog Makedonca, Turčina i Grka, plus Bugara Dimitrova, najbližeg im susjeda, zanimljivo društvo s donjeg desnog europskog kantuna.

U svakom slučaju od Harija Vukasa se očekuje pobjeda, a on od svojih pulena traži da budu ozbiljni od prvog trena, baš kako je i najavio Čolina u razgovoru pred dalmatinski derbi.

OBRANA: S Posavcem na golu već je i vrapci pjevaju, osim ako vrlo dobru igru Todorovića za BiH protiv Nizozemske Vukas ne bude honorirao povratkom u prvih 11. No, šibenska napast Jakoliš baš bi protiv svojih morao potvrdit da se sve više privikava na ulogu desnog braniča koju u zadnje vrijeme odigrava – ajmo reć – korektno. U Velikoj Gorici je većim dijelom bio baš dobar. Zanimljiv je slučaj Todorovića, u reprezentaciji BiH se nadmeće s bivšim i nesuđenim hajdukovcem Kaštelaninom Cipetićem koji se nije uspio vratit u Hajduk, eno ga u Širokom i BiH pasoš je dobio i svidio im se silno. Cipetić u Širokom, a u Hajduku je Todorović. A prije svih igra - Jakoliš, što ga je Damir Burić još doveo da mu bude pomoćni napadač, a on se (uspješno) prekvalificirao. Kod stopera intrigira povratak Simića u konkurenciju, koliko Čeh s Brača može poremetiti aktualnu hijerarhiju Dimitrov – Mujakić, ako smatramo da je Vušković broj jedan i neprikosnoven. Na lijevom beku standard konfekcija je Čolina.

VEZNI: Nema Jurića i to je hendikep (ozljeda i tri žuta kartona) igrat bez hajduk Stanka, pa sad je li vrijeme za Atanasova od prve minute ili da ipak počne Nejašmić zbog svoje povijesti, premda bolje (po)služi Bišćanu u „do 21” nego Vukasu i prije Tudoru? Jradi i Caktaš su u rolama koje se ne diraju ni pod razno.

NAPAD: Ima li Turčina, to je dvojba. Ako je zub jači od nastupa, onda je sve jasno, s time da bi se Jairo mogao iskupiti za promašaje, Diamantakos da štogod i zabije, a Gyurcso da zadrži dosadašnji nivo koji ga vraća na dnevni red razgovora da mu se ipak, možda, eventualno, ponudi novi ugovor.

ŠIBENIK? Obrana s raspoloženim Labrovićem i kontra? Koliko će (sa)čuvati balun nasuprot agresiji „bijelih”?

Ne gledajte ljestvicu, Šibenik nam se puno boljim čini, no što tamo figurira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. listopad 2020 10:09