StoryEditor
Domaći nogometpovratak normali

Vraćaju se gledatelji na nogometne stadione: HNS iznenađen i izgleda potpuno nespreman najavom iz HZJZ-a

Piše Tomo Ničota/SN
9. lipnja 2020. - 19:51
Srđan Vrančić/Hanza media

Predsjednik HZJZ-a Krunoslav Capak u HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” najavio je da će već ovoga tjedna biti ukinuta još jedna epidemiološka mjera.

- Od 12. ili 14. lipnja kreću natjecanja uz gledatelje na otvorenom, naravno uz epidemiološki okvir - rekao je Capak i time razveselio mnoge nogometne navijače u Hrvatskoj jer, jasno je, ova se odluka konkretno odnosi na nogomet. I Prvu HNL.

Logično bi bilo da su je svi dočekali ushićeni, da su i HNS i klubovi otvorili pjenušce i proslavili “povratak u normalu”. Međutim, čini se da u hrvatskom nogometu ipak bili pomalo iznenađeni. Očekivali su da će se do kraja sezone vratiti publika, možda već krajem idućeg tjedna, ako ne tada onda krajem lipnja ili početkom srpnja.

Međutim, da bi prema novim propisima već iduće kolo HNL-a moglo biti igrano pred publikom, tome se nitko nije nadao.

- Nismo dobili nikakvu službenu odluku, ne znamo u ovom trenutku ni koje bi bile te nove mjere, koliko gledatelja smije na stadion i od kojeg se datuma točno primjenjuje ta odluka. Tek kad dobijemo službeno tu odluku i mjere pod kojima će publika moći na tribine, tek tada ćemo moći reći nešto više o tome kao i o datumu kad ćemo početi igrati Prvu HNL s gledateljima. Ovo kolo igra se od 11. do 13. lipnja, dakle, ako datum povratka bude 12., onda bi neki mogli igrati s publikom, a neki ne. Što nije opcija. Također, da bismo promijenili način organizacije utakmica, klubovi moraju to znati sedam-osam dana ranije, dakle, da bismo krenuli s publikom za tjedan dana, u kolu koje se igra 16. i 17. lipnja morali bismo u utorak, najkasnije u srijedu znati sve pojedinosti - kazao je povjerenik za natjecanje Prve HNL Josip Brezni.

Nekome će se činiti kao “gledanje u zube poklonjenom konju”, jer najbitnije je da se publika vraća, a za ostalo ćemo lako. Međutim, puno je faktora o kojima treba voditi računa. Jer, prvo, zasad se ne zna broj gledatelja koje klubovi smiju pustiti na tribine. Ima tu više modela, a svaki iziskuje određene specifičnosti u organizaciji. Recimo, Češka ima dopuštenje od 500 gledatelja na svakoj utakmici, u Srbiji je taj broj 1000 s razmakom od jednog metra između pojedinaca, u Grčkoj je dopušteno koristiti 20 posto kapaciteta stadiona, u Rusiji 10 posto, u Bugarskoj, primjerice, 30 posto... U kuloarima se, kao najizvjesniji model za HNL, spominje mađarski slučaj. Mađari su odigrali finale Kupa neki dan, između svakog gledatelja bila su tri prazna sjedala, a sjedili su i u svakom drugom redu, otprilike, radi se o jednom gledatelju na četiri kvadratna metra.

Međutim, bude li tako, problem su navijačke skupine. Kako, primjerice, prisiliti BBB, Torcidu, Armadu... da sjede svaki na tri mjesta razmaka, kad i onako stoje na svojim tribinama. Također, što navijačima koji dođu, a ne mogu na stadion, jer su kapaciteti popunjeni, hoće li ostati ispred stadiona i tamo navijati? Uzmimo, primjerice, da odluka ide u tom smjeru, jedan gledatelj na četiri kvadrata na Maksimiru; na sjevernu tribinu, donju, stalo bi 640 gledatelja; na zapadnu donju etažu 812; na jug 508... Sad, zamislite derbi Dinamo - Hajduk. Tko može na tribinu, tko ne smije, tko će to odrediti? Što je s onima koji imaju godišnje ulaznice, a njihova su mjesta ‘Covid tampon zona?’.

Onda, nisu svi naši stadioni ni jednakih oblika, kamoli kapaciteta. Na Rujevici, recimo, imate tri tribine i ‘kavez’, u Koprivnici jednu tribinu, u Varaždinu tri, u Kranjčevićevoj dvije... pa je opet problem smještaja gostujućih navijača, a neki bi mogli biti zakinuti tim apsolutnim dopuštenim postotkom prisutnih gledatelja, ako bi za sve stadione postotak bio isti. Sve to, jasno, povećava troškove organizacije utakmica, policije, redara, a troškove uvijek snose klubovi, od kojih se očekuje i odgovornost bude li bilo kakvih problema, iako je policija ta koja rukovodi održavanje reda. Hoće li tu i HNS preuzeti dio odgovornosti, hoće li se donijeti neki novi, privremeni propisi.

Može se sve to riješiti, nije kvantna fizika, ali dojma smo da su u HNS-u ostali iznenađeni brzinom te odluke Stožera, zbog činjenice da se ne znaju konkretne mjere. Očekivani slijed događaja bio je nakon prvog ili prva dva kola vidjeti kako to funkcionira pa malo-pomalo raditi i dogovarati plan povratka publike, s jasnim smjernicama i logičnim postavkama. Ovako je sve ispalo - odjednom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. rujan 2020 03:17