StoryEditor
Domaći nogometdobitna kombinacija

Vlašić je u vrhunskoj formi i kako ga ne staviti od prve minute? Zaslužuje mjesto zbog kontinuiteta dobrih igara, što mnogima fali...

Piše Frane Vulas
10. listopada 2019. - 10:41

Ivan Rakitić je definitivno unutra, u momčadi. To je jasno od utorka. Ne na temelju nekih starih zasluga (kojih hvala Bogu ima u reprezentaciji!), već stoga što je u pitanju igrač kojeg bi rado u svojoj momčadi imao svaki trener svijeta. A jedanaestu kojoj se nadaju trojica, svaki s potpunim pravom, Ante Rebić, Nikola Vlašić, Josip Brekalo podijelili smo bivšem prvotimcu Hajduka.

Jedno krilo je naravno Perišićevo, dvojba je drugo. Njegov Split, njegov Poljud, Vlašić u vrhunskoj formi. Pa kako ga ne staviti od prve minute? Ali nije uopće stvar u tome što je doma, već Vlašić zaslužuje mjesto u početnoj postavi na temelju igara u moskovskom CSKA, mladoj i seniorskoj reprezentaciji i, što je vrlo bitno, predstava u kontinuitetu. Onome što nažalost mnogim hrvatskim reprezentativcima u klubovima nedostaje.

Modrić može bilo gdje 

Nije to samo problem Rakitića, već i Lovrena (u subotu je upisao prvi ligaški nastup za Liverpool, ali nisu se na njegovoj igri uopće vidjeli tragovi stanke), Rebića. Ne uživa veliku minutažu Rebić u Milanu ove sezone, nije u formi u kakvoj smo ga navikli gledati, a opet kod njega, naučio nas je, to i ne mora baš biti presudno. Ima već iza sebe i iskustvo velikih natjecanja. Nemojmo zaboraviti, jedini gol za Hrvatsku u Budimpešti je zabio upravo Rebić. 

Ne umanjujući pritom nimalo ni odlične igre Brekala u Wolfsburgu, po glavnoj vokaciji krilnog igrača. Brekalo je u svim natjecanjima ove sezone već skupio po četiri gola i asistencije te također zaslužuje dres prvotimca. 

Solucija koja se nameće sama po sebi je gurnuti Vlašića na krilo, iako ipak mnogo više može dati na centralnoj poziciji, iza napadača, nego na strani. To je poznato još i iz njegovih dana u bijelom dresu. Međutim, kako igra u posljednje vrijeme čovjek bi ga stavio i na branku ako treba.

Treba misliti i na Wales

Ili povući Modrića defenzivnije, a ipak staviti na krilnu poziciju Rakitića koji je također vičniji središnjoj, no u odnosu na Vlašića manje ofenzivnoj poziciji? Opcija je i Modrić na krilu, viđali smo ga u Realu i u takvoj ulozi. Na krilu je nekada za reprezentaciju znao igrati i Brozović. Brekalu je to doduše prirodnija pozicija. Uostalom, od dosadašnja tri starta u reprezentaciji, sva tri Brekalo je upisao u domaćim susretima (Azerbajdžan, Wales, Tunis). Vlašić sva četiri u gostima, i na centralnoj poziciji. 

Ali opet, u tim susretima u pravilu nije bilo Rakitića. U najboljoj utakmici “kockastih” u posljednje vrijeme u Slovačkoj startao je Vlašić i iznimno je dobro surađivao s Modrićem, Brozovićem. Dobro je vezla ta centrala. Međutim, kroz dvije utakmice prilike i minutaže će biti za sve. Dalić je sam više puta potvrdio kako neće ponoviti greške iz Azerbajdžana kada nije na vrijeme osvježio momčad. Uostalom eksplozivni i siloviti Rebić je tip igrača prostora, a kojeg bi logično je više trebalo biti u Cardiffu.   

Treba na neki način već misliti i o idućem susretu protiv Walesa koji dolazi za tri dana, već u nedjelju. Bit će to ukupno velika potrošnja. Naravno, najjačim snagama na Mađarsku, a onda najjačim preostalim raspoloživim snagama i na Wales, ovisno o stanju kadra, formi, umoru. Naizgled čini se kako ima Dalić slatkih briga oko sastava, a olako se zaboravlja kako nema Kramarića, Vrsaljka, Strinića, Pivarića, Mitrovića, Pjace, pa ni Ćalete-Cara... 

#HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 01:32