StoryEditorOCM
Domaći nogometeuropska liga

Veliko priznanje našim arbitrima: Strukan sudi, a maše mu Jakšić, na nekadašnjem stadionu Arnolda Schwarzeneggera

Piše Slaven Alfirević
25. listopada 2023. - 20:57

Duje Strukan kao glavni i pomoćnik mu Alen Jakšić, prvi Splićanin, a drugi iz Solina, sude ovog četvrtka u Grazu utakmicu Europske nogometne lige između austrijskog Sturma i talijanske Atalante iz Bergama koja se igra s početkom u 18.45 sati. Drugi, zapravo prvi pomoćni je Bojan Zobenica iz Velike Gorice, a četvrti je sudac Dario Bel iz Osijeka.

Veliko je to priznanje za Strukana, nogometnog suca iz Splita koji se polako, ali sigurno uspinje na UEFA ljestvici delegiranja. Nedavno je u Bariju sudio meč Italija - Malta 4:0, u okviru kvalifikacija za Euro 2024., te prođe li i dalje sve dobro kao dosad što mu teče glatko, može se uskoro nadati i višoj skalini, delegiranju na utakmice Lige prvaka.

U VAR sobi u Nyonu sjedit će i čuvati mu leđa Ivan Bebek iz Rijeke i Slovenac Nejc Kajtazović.

Zanimljiv nam je detalj da je kontrolor suđenja uživo na stadionu Merkur Arena u Grazu Norvežanin Rune Pedersen koji nam je kao arbitar ostao u sjajnoj uspomeni. Pedersen nam je ostao ostao mio i drag jer je 1998. u Lyonu rzenna Svjetskom prvenstvu isključio Nijemca Christiana Woernsa kod stanja 0:0 u 41. minuti i premda je odluka bila pravilna, činjenica je da je "vatrenima" time olakšano da Nijemce isprate kući u tom povijesnom četvrt-finalu. Na kraju pobjedom od 3:0 krenuli su odabranici Ćire Blaževića prema brončanoj medalji na Mundijalu u Francuskoj. Danas, 25 godina kasnije, Pedersen sad kontrolira Strukana...

Poprište susreta u četvrtak je stadion u području Liebenau u Grazu i dugo je nosio naziv Arnold Schwarzenegger. Međutim, naziv je povučen još 2005. godine nakon svađe tog body-buildera, čuvenog glumca i političara, te tadašnjeg guvernera Kalifornije sa svojim rodnim gradom. Povukao je Schwarzenegger pravo da se koriste njegovim imenom, pa stadion nakon toga sponzorira osiguravajuće društvo i sad se zove stadion Liebenau, Merkur Arena.

Zanimljivo je i to da je trg, prostor na kojem je stadion, od nedavno nazvan po Ivici Osimu, legendi nogometa bivše nam države, te posebno Bosne i Hercegovine koji je osobit trag ostavio kao trener Sturma, a i umro je u Grazu 1. svibnja 2022. godine. Poslije Sarajeva, Graz je bio Osimov drugi dom. Merkur Arena nalazi se na adresi Ivica Osim Platz 1. 

Eto gdje naši sude, a vidite da posebnu dozu pozornosti zbog lokal-patriotizma posvećujemo Splićaninu Strukanu i Solinjaninu Jakšiću.

I još i to, u redovima Atalante i ove sezone igra naš reprezentativac, Kaštelanin i bivši nogometaš Hajduka Mario Pašalić. Puno je razloga i poveznica da "bacimo oko" na utakmicu Sturm - Atalanta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:51